Vesiradiaattoriverkon virtaus- ja lämpötekniikka

Reijo Kohonen, Ari Laitinen, Markku Virtanen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Vesiradiaattoriverkon virtaustekniset suunnittelu- ja mitoituskriteerit esitetään verkoston virtaustekniseen stabiiliuteen perustuen. Mitoituskriteereiltä edellytetään, että verkko on yksinkertaisesti mitoitettavissa ja perussäädettävissä sekä laskennallisesti että kentällä ja että lämmitystehon säädölle on toimintaedellytykset. Virtaustekniset laskelmat on tehty sähköverkkoanalogiaan perustuvalla hydrodynaamisen verkon simulointiohjelmalla, joka on varmennettu kokeellisesti. Tutkimuksessa esitetään myös tietokoneavusteinen mittaus- ja laskentamenetelmä vesiradiaattoriverkon perussäätöön. Uutta halutut sisälämpötilat tuottavaa virtaustasapainoa vastaavien säätöventtiilien esisäätöarvojen laskennassa tukeudutaan tutkimuksessa kehitettyyn verkko-ohjelmaan. Haluttuja sisälämpötiloja vastaavat vesivirrat lasketaan esitetyssä menetelmässä radiaattorin ja huoneilman mitattujen ja suunniteltujen lämpötilojen sekä radiaattorin lämmönluovutuskarakteristikan avulla. Koerakennuksessa menetelmä osoittautui toimivaksi. Vesiradiaattorille esitetään sekä jatkuvuus- että transienttitilan lämmönluovutusmallit. Jatkuvuustilan mallin parametrit määritettiin kokeellisesti ja ne voidaan esittää tietylle kytkentä- ja asennustavalle vesivirran funktiona. Dynaamisessa mallissa radiaattori jaetaan elementteihin, joille pätee yhden aikavakion malli. Myös dynaaminen malli varmennettiin kokeellisesti, sen vastaavuus oli lämmönluovutuksen osalta hyvä. Tietokonesimuloinneilla on tutkittu huonetilan, termostaatin ja radiaattorin termisten ominaisuuksien kytkentöjä ja vaikutusta säätötulokseen ja energiankulutukseen sekä lämpökuormien hyväksikäyttoön. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää vesiradiaattoriverkon suunnittelua ja mitoitusta koskevina suosituksina.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages192
  ISBN (Print)951-38-2391-1
  Publication statusPublished - 1985
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number359
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  fluid mechanics
  heat
  water

  Keywords

  • water radiation
  • radiator heating
  • heat distribution
  • networks
  • stability
  • hydraulic analysis
  • ADP
  • simulation

  Cite this

  Kohonen, R., Laitinen, A., & Virtanen, M. (1985). Vesiradiaattoriverkon virtaus- ja lämpötekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 359
  Kohonen, Reijo ; Laitinen, Ari ; Virtanen, Markku. / Vesiradiaattoriverkon virtaus- ja lämpötekniikka. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 192 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 359).
  @book{58a63c6b04ee4428a51e1b07b3a4635f,
  title = "Vesiradiaattoriverkon virtaus- ja l{\"a}mp{\"o}tekniikka",
  abstract = "Vesiradiaattoriverkon virtaustekniset suunnittelu- ja mitoituskriteerit esitet{\"a}{\"a}n verkoston virtaustekniseen stabiiliuteen perustuen. Mitoituskriteereilt{\"a} edellytet{\"a}{\"a}n, ett{\"a} verkko on yksinkertaisesti mitoitettavissa ja peruss{\"a}{\"a}dett{\"a}viss{\"a} sek{\"a} laskennallisesti ett{\"a} kent{\"a}ll{\"a} ja ett{\"a} l{\"a}mmitystehon s{\"a}{\"a}d{\"o}lle on toimintaedellytykset. Virtaustekniset laskelmat on tehty s{\"a}hk{\"o}verkkoanalogiaan perustuvalla hydrodynaamisen verkon simulointiohjelmalla, joka on varmennettu kokeellisesti. Tutkimuksessa esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s tietokoneavusteinen mittaus- ja laskentamenetelm{\"a} vesiradiaattoriverkon peruss{\"a}{\"a}t{\"o}{\"o}n. Uutta halutut sis{\"a}l{\"a}mp{\"o}tilat tuottavaa virtaustasapainoa vastaavien s{\"a}{\"a}t{\"o}venttiilien esis{\"a}{\"a}t{\"o}arvojen laskennassa tukeudutaan tutkimuksessa kehitettyyn verkko-ohjelmaan. Haluttuja sis{\"a}l{\"a}mp{\"o}tiloja vastaavat vesivirrat lasketaan esitetyss{\"a} menetelm{\"a}ss{\"a} radiaattorin ja huoneilman mitattujen ja suunniteltujen l{\"a}mp{\"o}tilojen sek{\"a} radiaattorin l{\"a}mm{\"o}nluovutuskarakteristikan avulla. Koerakennuksessa menetelm{\"a} osoittautui toimivaksi. Vesiradiaattorille esitet{\"a}{\"a}n sek{\"a} jatkuvuus- ett{\"a} transienttitilan l{\"a}mm{\"o}nluovutusmallit. Jatkuvuustilan mallin parametrit m{\"a}{\"a}ritettiin kokeellisesti ja ne voidaan esitt{\"a}{\"a} tietylle kytkent{\"a}- ja asennustavalle vesivirran funktiona. Dynaamisessa mallissa radiaattori jaetaan elementteihin, joille p{\"a}tee yhden aikavakion malli. My{\"o}s dynaaminen malli varmennettiin kokeellisesti, sen vastaavuus oli l{\"a}mm{\"o}nluovutuksen osalta hyv{\"a}. Tietokonesimuloinneilla on tutkittu huonetilan, termostaatin ja radiaattorin termisten ominaisuuksien kytkent{\"o}j{\"a} ja vaikutusta s{\"a}{\"a}t{\"o}tulokseen ja energiankulutukseen sek{\"a} l{\"a}mp{\"o}kuormien hyv{\"a}ksik{\"a}ytto{\"o}n. Tutkimustuloksia voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} vesiradiaattoriverkon suunnittelua ja mitoitusta koskevina suosituksina.",
  keywords = "water radiation, radiator heating, heat distribution, networks, stability, hydraulic analysis, ADP, simulation",
  author = "Reijo Kohonen and Ari Laitinen and Markku Virtanen",
  year = "1985",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2391-1",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "359",
  address = "Finland",

  }

  Kohonen, R, Laitinen, A & Virtanen, M 1985, Vesiradiaattoriverkon virtaus- ja lämpötekniikka. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 359, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Vesiradiaattoriverkon virtaus- ja lämpötekniikka. / Kohonen, Reijo; Laitinen, Ari; Virtanen, Markku.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 192 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 359).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vesiradiaattoriverkon virtaus- ja lämpötekniikka

  AU - Kohonen, Reijo

  AU - Laitinen, Ari

  AU - Virtanen, Markku

  PY - 1985

  Y1 - 1985

  N2 - Vesiradiaattoriverkon virtaustekniset suunnittelu- ja mitoituskriteerit esitetään verkoston virtaustekniseen stabiiliuteen perustuen. Mitoituskriteereiltä edellytetään, että verkko on yksinkertaisesti mitoitettavissa ja perussäädettävissä sekä laskennallisesti että kentällä ja että lämmitystehon säädölle on toimintaedellytykset. Virtaustekniset laskelmat on tehty sähköverkkoanalogiaan perustuvalla hydrodynaamisen verkon simulointiohjelmalla, joka on varmennettu kokeellisesti. Tutkimuksessa esitetään myös tietokoneavusteinen mittaus- ja laskentamenetelmä vesiradiaattoriverkon perussäätöön. Uutta halutut sisälämpötilat tuottavaa virtaustasapainoa vastaavien säätöventtiilien esisäätöarvojen laskennassa tukeudutaan tutkimuksessa kehitettyyn verkko-ohjelmaan. Haluttuja sisälämpötiloja vastaavat vesivirrat lasketaan esitetyssä menetelmässä radiaattorin ja huoneilman mitattujen ja suunniteltujen lämpötilojen sekä radiaattorin lämmönluovutuskarakteristikan avulla. Koerakennuksessa menetelmä osoittautui toimivaksi. Vesiradiaattorille esitetään sekä jatkuvuus- että transienttitilan lämmönluovutusmallit. Jatkuvuustilan mallin parametrit määritettiin kokeellisesti ja ne voidaan esittää tietylle kytkentä- ja asennustavalle vesivirran funktiona. Dynaamisessa mallissa radiaattori jaetaan elementteihin, joille pätee yhden aikavakion malli. Myös dynaaminen malli varmennettiin kokeellisesti, sen vastaavuus oli lämmönluovutuksen osalta hyvä. Tietokonesimuloinneilla on tutkittu huonetilan, termostaatin ja radiaattorin termisten ominaisuuksien kytkentöjä ja vaikutusta säätötulokseen ja energiankulutukseen sekä lämpökuormien hyväksikäyttoön. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää vesiradiaattoriverkon suunnittelua ja mitoitusta koskevina suosituksina.

  AB - Vesiradiaattoriverkon virtaustekniset suunnittelu- ja mitoituskriteerit esitetään verkoston virtaustekniseen stabiiliuteen perustuen. Mitoituskriteereiltä edellytetään, että verkko on yksinkertaisesti mitoitettavissa ja perussäädettävissä sekä laskennallisesti että kentällä ja että lämmitystehon säädölle on toimintaedellytykset. Virtaustekniset laskelmat on tehty sähköverkkoanalogiaan perustuvalla hydrodynaamisen verkon simulointiohjelmalla, joka on varmennettu kokeellisesti. Tutkimuksessa esitetään myös tietokoneavusteinen mittaus- ja laskentamenetelmä vesiradiaattoriverkon perussäätöön. Uutta halutut sisälämpötilat tuottavaa virtaustasapainoa vastaavien säätöventtiilien esisäätöarvojen laskennassa tukeudutaan tutkimuksessa kehitettyyn verkko-ohjelmaan. Haluttuja sisälämpötiloja vastaavat vesivirrat lasketaan esitetyssä menetelmässä radiaattorin ja huoneilman mitattujen ja suunniteltujen lämpötilojen sekä radiaattorin lämmönluovutuskarakteristikan avulla. Koerakennuksessa menetelmä osoittautui toimivaksi. Vesiradiaattorille esitetään sekä jatkuvuus- että transienttitilan lämmönluovutusmallit. Jatkuvuustilan mallin parametrit määritettiin kokeellisesti ja ne voidaan esittää tietylle kytkentä- ja asennustavalle vesivirran funktiona. Dynaamisessa mallissa radiaattori jaetaan elementteihin, joille pätee yhden aikavakion malli. Myös dynaaminen malli varmennettiin kokeellisesti, sen vastaavuus oli lämmönluovutuksen osalta hyvä. Tietokonesimuloinneilla on tutkittu huonetilan, termostaatin ja radiaattorin termisten ominaisuuksien kytkentöjä ja vaikutusta säätötulokseen ja energiankulutukseen sekä lämpökuormien hyväksikäyttoön. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää vesiradiaattoriverkon suunnittelua ja mitoitusta koskevina suosituksina.

  KW - water radiation

  KW - radiator heating

  KW - heat distribution

  KW - networks

  KW - stability

  KW - hydraulic analysis

  KW - ADP

  KW - simulation

  M3 - Report

  SN - 951-38-2391-1

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Vesiradiaattoriverkon virtaus- ja lämpötekniikka

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kohonen R, Laitinen A, Virtanen M. Vesiradiaattoriverkon virtaus- ja lämpötekniikka. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 192 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 359).