Vetokaapin vuotojen mittaus

Raimo Viiki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin vetokaapin tehokkuutta suojata työntekijää altistumasta vetokaappityöskentelyssä vapautuville kaasuille ja höyryille. Epäpuhtautena vetokaappiin johdettiin freonia R-12, joka ennen vapautumista sekoitettiin ilman kanssa ejektorissa. Kaasupitoisuudet mitattiin ihmistä kuvaavan mallinuken hengitysvyöhykkeeltä. Hengitysvyöhykkeen pitoisuuden ja vetokaapissa vapautuvan epäpuhtausmäärän perusteella määritettiin suojauskerroin pF, joka on suhteellinen mitta verrattaessa eri vetokaappien suojastehokkuutta. Suojauskerroin määritettiin kuudelle eri vetokaapille useilla eri etuluukun asennoilla ja ejektorin sijainnilla työtasolla. Vetokaapeista kolme oli suodattavia vetokaappeja, kaksi tavanomaisia vetokaappeja ja yksi työpöytähuuva. Tutkimuksen alussa tarkastellaan vetokaapin rakennetta ja ominaisuuksia. Vetokaapin päästöjen syitä ja niiden ehkäisemistä on selvitetty kirjallisuuskatsauksen pohjalta. Työhuoneen ilmanjaolla ja työntekijän omalla toiminnalla on huomattava vaikutus vetokaapin suojaustehokkuuteen. Mittausmenetelmä ja mittausten suoritus esitetään yksityiskohtai-sesti. Mittaus noudatteli pääosin vetokaapin testaukseen tarkoitettua standardiehdotusta ASHRAE 11OP, Performance of Laboratory Fume Hoods.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-2472-1
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number559
ISSN0358-5085

Keywords

  • ude property
  • exhaust hoods
  • local exhaust devices
  • efficiency
  • tests

Cite this

Viiki, R. (1986). Vetokaapin vuotojen mittaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 559
Viiki, Raimo. / Vetokaapin vuotojen mittaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 559).
@book{baa2727f47104a568b15da84a0809ae2,
title = "Vetokaapin vuotojen mittaus",
abstract = "Tutkimuksessa selvitettiin vetokaapin tehokkuutta suojata ty{\"o}ntekij{\"a}{\"a} altistumasta vetokaappity{\"o}skentelyss{\"a} vapautuville kaasuille ja h{\"o}yryille. Ep{\"a}puhtautena vetokaappiin johdettiin freonia R-12, joka ennen vapautumista sekoitettiin ilman kanssa ejektorissa. Kaasupitoisuudet mitattiin ihmist{\"a} kuvaavan mallinuken hengitysvy{\"o}hykkeelt{\"a}. Hengitysvy{\"o}hykkeen pitoisuuden ja vetokaapissa vapautuvan ep{\"a}puhtausm{\"a}{\"a}r{\"a}n perusteella m{\"a}{\"a}ritettiin suojauskerroin pF, joka on suhteellinen mitta verrattaessa eri vetokaappien suojastehokkuutta. Suojauskerroin m{\"a}{\"a}ritettiin kuudelle eri vetokaapille useilla eri etuluukun asennoilla ja ejektorin sijainnilla ty{\"o}tasolla. Vetokaapeista kolme oli suodattavia vetokaappeja, kaksi tavanomaisia vetokaappeja ja yksi ty{\"o}p{\"o}yt{\"a}huuva. Tutkimuksen alussa tarkastellaan vetokaapin rakennetta ja ominaisuuksia. Vetokaapin p{\"a}{\"a}st{\"o}jen syit{\"a} ja niiden ehk{\"a}isemist{\"a} on selvitetty kirjallisuuskatsauksen pohjalta. Ty{\"o}huoneen ilmanjaolla ja ty{\"o}ntekij{\"a}n omalla toiminnalla on huomattava vaikutus vetokaapin suojaustehokkuuteen. Mittausmenetelm{\"a} ja mittausten suoritus esitet{\"a}{\"a}n yksityiskohtai-sesti. Mittaus noudatteli p{\"a}{\"a}osin vetokaapin testaukseen tarkoitettua standardiehdotusta ASHRAE 11OP, Performance of Laboratory Fume Hoods.",
keywords = "ude property, exhaust hoods, local exhaust devices, efficiency, tests",
author = "Raimo Viiki",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2472-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "559",
address = "Finland",

}

Viiki, R 1986, Vetokaapin vuotojen mittaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 559, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vetokaapin vuotojen mittaus. / Viiki, Raimo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 559).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vetokaapin vuotojen mittaus

AU - Viiki, Raimo

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tutkimuksessa selvitettiin vetokaapin tehokkuutta suojata työntekijää altistumasta vetokaappityöskentelyssä vapautuville kaasuille ja höyryille. Epäpuhtautena vetokaappiin johdettiin freonia R-12, joka ennen vapautumista sekoitettiin ilman kanssa ejektorissa. Kaasupitoisuudet mitattiin ihmistä kuvaavan mallinuken hengitysvyöhykkeeltä. Hengitysvyöhykkeen pitoisuuden ja vetokaapissa vapautuvan epäpuhtausmäärän perusteella määritettiin suojauskerroin pF, joka on suhteellinen mitta verrattaessa eri vetokaappien suojastehokkuutta. Suojauskerroin määritettiin kuudelle eri vetokaapille useilla eri etuluukun asennoilla ja ejektorin sijainnilla työtasolla. Vetokaapeista kolme oli suodattavia vetokaappeja, kaksi tavanomaisia vetokaappeja ja yksi työpöytähuuva. Tutkimuksen alussa tarkastellaan vetokaapin rakennetta ja ominaisuuksia. Vetokaapin päästöjen syitä ja niiden ehkäisemistä on selvitetty kirjallisuuskatsauksen pohjalta. Työhuoneen ilmanjaolla ja työntekijän omalla toiminnalla on huomattava vaikutus vetokaapin suojaustehokkuuteen. Mittausmenetelmä ja mittausten suoritus esitetään yksityiskohtai-sesti. Mittaus noudatteli pääosin vetokaapin testaukseen tarkoitettua standardiehdotusta ASHRAE 11OP, Performance of Laboratory Fume Hoods.

AB - Tutkimuksessa selvitettiin vetokaapin tehokkuutta suojata työntekijää altistumasta vetokaappityöskentelyssä vapautuville kaasuille ja höyryille. Epäpuhtautena vetokaappiin johdettiin freonia R-12, joka ennen vapautumista sekoitettiin ilman kanssa ejektorissa. Kaasupitoisuudet mitattiin ihmistä kuvaavan mallinuken hengitysvyöhykkeeltä. Hengitysvyöhykkeen pitoisuuden ja vetokaapissa vapautuvan epäpuhtausmäärän perusteella määritettiin suojauskerroin pF, joka on suhteellinen mitta verrattaessa eri vetokaappien suojastehokkuutta. Suojauskerroin määritettiin kuudelle eri vetokaapille useilla eri etuluukun asennoilla ja ejektorin sijainnilla työtasolla. Vetokaapeista kolme oli suodattavia vetokaappeja, kaksi tavanomaisia vetokaappeja ja yksi työpöytähuuva. Tutkimuksen alussa tarkastellaan vetokaapin rakennetta ja ominaisuuksia. Vetokaapin päästöjen syitä ja niiden ehkäisemistä on selvitetty kirjallisuuskatsauksen pohjalta. Työhuoneen ilmanjaolla ja työntekijän omalla toiminnalla on huomattava vaikutus vetokaapin suojaustehokkuuteen. Mittausmenetelmä ja mittausten suoritus esitetään yksityiskohtai-sesti. Mittaus noudatteli pääosin vetokaapin testaukseen tarkoitettua standardiehdotusta ASHRAE 11OP, Performance of Laboratory Fume Hoods.

KW - ude property

KW - exhaust hoods

KW - local exhaust devices

KW - efficiency

KW - tests

M3 - Report

SN - 951-38-2472-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vetokaapin vuotojen mittaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Viiki R. Vetokaapin vuotojen mittaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 559).