Vetyteknologia: Vedyn käyttö moottoripolttoaineena

Tom Eklund, Nils-Olof Nylund

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä kirjallisuusselvityksessä on keskitytty liikenteen kulkuneuvojen käyttämiin moottorityyppeihin. Kulkuneuvokäyttöön liittyvät läheisesti myös vedyn varastointimuodot ja niiden sovittaminen eri moottoreiden polttoaineensyöttöjärjestelmiin. Vaikka vety teoriassa on ihanteellinen moottoripolttoaine (korkea oktaaniluku, puhtaat pakokaasut), esiintyy varsinkin mäntäpolttomoottoreiden yhteydessä erilaisia ongelmia. Tällaisia ovat mm. ennenaikainen syttyminen imusarjassa, nakuttava käynti ja suuret typenoksidipäästöt korkeilla kuormitusasteilla. Ongelmat voidaan poistaa tai niiden vaikutusta vähentää esimerkiksi veden ruiskutuksella imusarjaan, ilman syötöllä ennen imuventtiiliä tai vedyn suojaruiskutuksella palotilaan. Mitä lähemmäksi optimoitua vetymoottoria eri ratkaisuilla pyritään, sitä suurempia muutostöitä ja kalliimpia järjestelmiä tarvitaan. Puristussytytteisen dieselmoottorin vetykäyttöä rajaavat hyvin suppeat moottoritekniset säätö- ja rakenneparametrit, mutta se on silti selvästi toteutettavissa. Jatkuvalla liekillä polttoainetta polttavat moottorit, kuten kaasuturbiinit, soveltuvat pienin muutoksin vetykäyttöön. Pieniä vaikeuksia aiheuttaa kaasuturbiinin käynnistäminen, jolloin kaasu syttyy räjähdyksenomaisesti. Ongelma on ilmeisesti poistettavissa suunnittelemalla vedylle oma käynnistysjärjestelmä. Vedyn varastointivaihtoehtoja ovat paineastiaan puristettu kaasumainen vety, hyvin eristetyssä säiliössä varastoitava nesteytetty vety, kiinteään metallimatriisiin metallihydridiksi sidottu vety ja kemiallisesti nestemäisiin hydrideihin sidottu vety (metanoli, metyylisykloheksaani). Pienissä kulkuneuvoissa (autot) on turvallisuuden ja tllankäytön kannalta metallihydridivarastointi todettu hyväksi. Toinen vähemmän tutkittu vaihtoehto on nestemäisten hydridien käyttö. Suuremmille ja lähes jatkuvasti liikkeellä oleville kulkuneuvoille nesteytetty vety sopii hyvin, koska säiliön viemä tila ei ole yhtä ratkaiseva kuin pienessä autossa. Nesteytetyn vedyn järjestelmän suhteellinen keveys sopii erityiseti suihkuturbiineilla varustettuihin lentokoneisiin. Kirjallisuusselvitys on selvästi osoittanut, että saatavissa ei ole tutkimustuloksia vedyllä tehdyistä moottorikokeista kylmissä olosuhteissa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages64
  ISBN (Print)951-38-2019-X
  Publication statusPublished - 1984
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number309
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  engines
  hydrogen

  Keywords

  • hydrogen
  • production
  • fuel cells
  • fuels
  • vehicles

  Cite this

  Eklund, T., & Nylund, N-O. (1984). Vetyteknologia: Vedyn käyttö moottoripolttoaineena. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 309
  Eklund, Tom ; Nylund, Nils-Olof. / Vetyteknologia : Vedyn käyttö moottoripolttoaineena. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 309).
  @book{903632eb1a154c4f9765d705869277ee,
  title = "Vetyteknologia: Vedyn k{\"a}ytt{\"o} moottoripolttoaineena",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuusselvityksess{\"a} on keskitytty liikenteen kulkuneuvojen k{\"a}ytt{\"a}miin moottorityyppeihin. Kulkuneuvok{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a}t l{\"a}heisesti my{\"o}s vedyn varastointimuodot ja niiden sovittaminen eri moottoreiden polttoaineensy{\"o}tt{\"o}j{\"a}rjestelmiin. Vaikka vety teoriassa on ihanteellinen moottoripolttoaine (korkea oktaaniluku, puhtaat pakokaasut), esiintyy varsinkin m{\"a}nt{\"a}polttomoottoreiden yhteydess{\"a} erilaisia ongelmia. T{\"a}llaisia ovat mm. ennenaikainen syttyminen imusarjassa, nakuttava k{\"a}ynti ja suuret typenoksidip{\"a}{\"a}st{\"o}t korkeilla kuormitusasteilla. Ongelmat voidaan poistaa tai niiden vaikutusta v{\"a}hent{\"a}{\"a} esimerkiksi veden ruiskutuksella imusarjaan, ilman sy{\"o}t{\"o}ll{\"a} ennen imuventtiili{\"a} tai vedyn suojaruiskutuksella palotilaan. Mit{\"a} l{\"a}hemm{\"a}ksi optimoitua vetymoottoria eri ratkaisuilla pyrit{\"a}{\"a}n, sit{\"a} suurempia muutost{\"o}it{\"a} ja kalliimpia j{\"a}rjestelmi{\"a} tarvitaan. Puristussytytteisen dieselmoottorin vetyk{\"a}ytt{\"o}{\"a} rajaavat hyvin suppeat moottoritekniset s{\"a}{\"a}t{\"o}- ja rakenneparametrit, mutta se on silti selv{\"a}sti toteutettavissa. Jatkuvalla liekill{\"a} polttoainetta polttavat moottorit, kuten kaasuturbiinit, soveltuvat pienin muutoksin vetyk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Pieni{\"a} vaikeuksia aiheuttaa kaasuturbiinin k{\"a}ynnist{\"a}minen, jolloin kaasu syttyy r{\"a}j{\"a}hdyksenomaisesti. Ongelma on ilmeisesti poistettavissa suunnittelemalla vedylle oma k{\"a}ynnistysj{\"a}rjestelm{\"a}. Vedyn varastointivaihtoehtoja ovat paineastiaan puristettu kaasumainen vety, hyvin eristetyss{\"a} s{\"a}ili{\"o}ss{\"a} varastoitava nesteytetty vety, kiinte{\"a}{\"a}n metallimatriisiin metallihydridiksi sidottu vety ja kemiallisesti nestem{\"a}isiin hydrideihin sidottu vety (metanoli, metyylisykloheksaani). Pieniss{\"a} kulkuneuvoissa (autot) on turvallisuuden ja tllank{\"a}yt{\"o}n kannalta metallihydridivarastointi todettu hyv{\"a}ksi. Toinen v{\"a}hemm{\"a}n tutkittu vaihtoehto on nestem{\"a}isten hydridien k{\"a}ytt{\"o}. Suuremmille ja l{\"a}hes jatkuvasti liikkeell{\"a} oleville kulkuneuvoille nesteytetty vety sopii hyvin, koska s{\"a}ili{\"o}n viem{\"a} tila ei ole yht{\"a} ratkaiseva kuin pieness{\"a} autossa. Nesteytetyn vedyn j{\"a}rjestelm{\"a}n suhteellinen keveys sopii erityiseti suihkuturbiineilla varustettuihin lentokoneisiin. Kirjallisuusselvitys on selv{\"a}sti osoittanut, ett{\"a} saatavissa ei ole tutkimustuloksia vedyll{\"a} tehdyist{\"a} moottorikokeista kylmiss{\"a} olosuhteissa.",
  keywords = "hydrogen, production, fuel cells, fuels, vehicles",
  author = "Tom Eklund and Nils-Olof Nylund",
  year = "1984",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2019-X",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "309",
  address = "Finland",

  }

  Eklund, T & Nylund, N-O 1984, Vetyteknologia: Vedyn käyttö moottoripolttoaineena. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 309, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Vetyteknologia : Vedyn käyttö moottoripolttoaineena. / Eklund, Tom; Nylund, Nils-Olof.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 309).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vetyteknologia

  T2 - Vedyn käyttö moottoripolttoaineena

  AU - Eklund, Tom

  AU - Nylund, Nils-Olof

  PY - 1984

  Y1 - 1984

  N2 - Tässä kirjallisuusselvityksessä on keskitytty liikenteen kulkuneuvojen käyttämiin moottorityyppeihin. Kulkuneuvokäyttöön liittyvät läheisesti myös vedyn varastointimuodot ja niiden sovittaminen eri moottoreiden polttoaineensyöttöjärjestelmiin. Vaikka vety teoriassa on ihanteellinen moottoripolttoaine (korkea oktaaniluku, puhtaat pakokaasut), esiintyy varsinkin mäntäpolttomoottoreiden yhteydessä erilaisia ongelmia. Tällaisia ovat mm. ennenaikainen syttyminen imusarjassa, nakuttava käynti ja suuret typenoksidipäästöt korkeilla kuormitusasteilla. Ongelmat voidaan poistaa tai niiden vaikutusta vähentää esimerkiksi veden ruiskutuksella imusarjaan, ilman syötöllä ennen imuventtiiliä tai vedyn suojaruiskutuksella palotilaan. Mitä lähemmäksi optimoitua vetymoottoria eri ratkaisuilla pyritään, sitä suurempia muutostöitä ja kalliimpia järjestelmiä tarvitaan. Puristussytytteisen dieselmoottorin vetykäyttöä rajaavat hyvin suppeat moottoritekniset säätö- ja rakenneparametrit, mutta se on silti selvästi toteutettavissa. Jatkuvalla liekillä polttoainetta polttavat moottorit, kuten kaasuturbiinit, soveltuvat pienin muutoksin vetykäyttöön. Pieniä vaikeuksia aiheuttaa kaasuturbiinin käynnistäminen, jolloin kaasu syttyy räjähdyksenomaisesti. Ongelma on ilmeisesti poistettavissa suunnittelemalla vedylle oma käynnistysjärjestelmä. Vedyn varastointivaihtoehtoja ovat paineastiaan puristettu kaasumainen vety, hyvin eristetyssä säiliössä varastoitava nesteytetty vety, kiinteään metallimatriisiin metallihydridiksi sidottu vety ja kemiallisesti nestemäisiin hydrideihin sidottu vety (metanoli, metyylisykloheksaani). Pienissä kulkuneuvoissa (autot) on turvallisuuden ja tllankäytön kannalta metallihydridivarastointi todettu hyväksi. Toinen vähemmän tutkittu vaihtoehto on nestemäisten hydridien käyttö. Suuremmille ja lähes jatkuvasti liikkeellä oleville kulkuneuvoille nesteytetty vety sopii hyvin, koska säiliön viemä tila ei ole yhtä ratkaiseva kuin pienessä autossa. Nesteytetyn vedyn järjestelmän suhteellinen keveys sopii erityiseti suihkuturbiineilla varustettuihin lentokoneisiin. Kirjallisuusselvitys on selvästi osoittanut, että saatavissa ei ole tutkimustuloksia vedyllä tehdyistä moottorikokeista kylmissä olosuhteissa.

  AB - Tässä kirjallisuusselvityksessä on keskitytty liikenteen kulkuneuvojen käyttämiin moottorityyppeihin. Kulkuneuvokäyttöön liittyvät läheisesti myös vedyn varastointimuodot ja niiden sovittaminen eri moottoreiden polttoaineensyöttöjärjestelmiin. Vaikka vety teoriassa on ihanteellinen moottoripolttoaine (korkea oktaaniluku, puhtaat pakokaasut), esiintyy varsinkin mäntäpolttomoottoreiden yhteydessä erilaisia ongelmia. Tällaisia ovat mm. ennenaikainen syttyminen imusarjassa, nakuttava käynti ja suuret typenoksidipäästöt korkeilla kuormitusasteilla. Ongelmat voidaan poistaa tai niiden vaikutusta vähentää esimerkiksi veden ruiskutuksella imusarjaan, ilman syötöllä ennen imuventtiiliä tai vedyn suojaruiskutuksella palotilaan. Mitä lähemmäksi optimoitua vetymoottoria eri ratkaisuilla pyritään, sitä suurempia muutostöitä ja kalliimpia järjestelmiä tarvitaan. Puristussytytteisen dieselmoottorin vetykäyttöä rajaavat hyvin suppeat moottoritekniset säätö- ja rakenneparametrit, mutta se on silti selvästi toteutettavissa. Jatkuvalla liekillä polttoainetta polttavat moottorit, kuten kaasuturbiinit, soveltuvat pienin muutoksin vetykäyttöön. Pieniä vaikeuksia aiheuttaa kaasuturbiinin käynnistäminen, jolloin kaasu syttyy räjähdyksenomaisesti. Ongelma on ilmeisesti poistettavissa suunnittelemalla vedylle oma käynnistysjärjestelmä. Vedyn varastointivaihtoehtoja ovat paineastiaan puristettu kaasumainen vety, hyvin eristetyssä säiliössä varastoitava nesteytetty vety, kiinteään metallimatriisiin metallihydridiksi sidottu vety ja kemiallisesti nestemäisiin hydrideihin sidottu vety (metanoli, metyylisykloheksaani). Pienissä kulkuneuvoissa (autot) on turvallisuuden ja tllankäytön kannalta metallihydridivarastointi todettu hyväksi. Toinen vähemmän tutkittu vaihtoehto on nestemäisten hydridien käyttö. Suuremmille ja lähes jatkuvasti liikkeellä oleville kulkuneuvoille nesteytetty vety sopii hyvin, koska säiliön viemä tila ei ole yhtä ratkaiseva kuin pienessä autossa. Nesteytetyn vedyn järjestelmän suhteellinen keveys sopii erityiseti suihkuturbiineilla varustettuihin lentokoneisiin. Kirjallisuusselvitys on selvästi osoittanut, että saatavissa ei ole tutkimustuloksia vedyllä tehdyistä moottorikokeista kylmissä olosuhteissa.

  KW - hydrogen

  KW - production

  KW - fuel cells

  KW - fuels

  KW - vehicles

  M3 - Report

  SN - 951-38-2019-X

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Vetyteknologia

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Eklund T, Nylund N-O. Vetyteknologia: Vedyn käyttö moottoripolttoaineena. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 309).