Vetyteknologia: vedyn tuotanto fossiilisista polttoaineista ja biomassasta

Vesa Arpiainen, Anneli Heimburger

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kirjallisuustutkimus liittyy vetyteknologiaa käsittelevään esitutkimukseen ja perustuu alan kotimaiseen ja kansainväliseen kirjallisuuteen. Käsitellään vedyn nykyistä tuotantoa ja käyttöä sekä tarkastellaan tulevaisuuden käyttöennusteita. Yksityiskohtaisemmin selvitetään sekä nykyisin käytössä olevia että kehitteillä olevia vedyn tuotantomenetelmiä, joissa raaka-aineena käytetään fossiilisia polttoaineita tai biomassaa. Lopuksi tarkastellaan vedyn tuotantomenetelmien keskinäistä taloudellisuutta nykytilanteessa. Vedyn laajamittainen tuotanto perustuu nykyisin lähes yksinomaan maakaasun ja keveiden hiilivetyjen höyryreformointiin. Raskaan öljyn painekaasutusta hapen avulla käytetään myös vähäisessä määrin laajamittaiseen vedyn tuotantoon. Kivihiilen happikaasutukseen perustuvilla menetelmillä on ainoastaan marginaalinen osuus vedyn tuotannossa. Kivihiilen kaasutusta käytetäänkin polttonestetuotantoon tai lannoiteteollisuuden tarvitseman ammoniakin tuotantoon ainoastaan energiapoliittisista syistä maissa, joilla ei ole maakaasu- ja öljyvaroja, mutta sitä vastoin kivihiiltä on käytettävissä runsaasti. Biomassasta ei tällä hetkellä tuoteta teollisesti vetyä. Vedyn pienimuotoisessa tuotannossa on veden elektrolyysi taloudellisesti kilpailukykyinen vaihtoehto. Ensi vuosituhannen alussa vedyn energiakäytön ennustetaan lisääntyvän. Kivihiilestä tuotetun synteettisen raakaöljyn jalostukseen arvioidaan myös tarvittavan merkittäviä vetymääriä. Maakaasun höyryreformointi on pääasiallisin vedyn tuotantomenetelmä ainakin tällä vuosituhannella. Kivihiilen ja biomassan käyttö vedyn tuotannossa lisääntyy tulevaisuudessa.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages51
  ISBN (Print)951-38-2044-0
  Publication statusPublished - 1984
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number322
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  hydrogen production
  fossil fuels
  hydrogen
  biomass

  Keywords

  • hydrogen
  • production
  • fossil fuels
  • biomass

  Cite this

  Arpiainen, V., & Heimburger, A. (1984). Vetyteknologia: vedyn tuotanto fossiilisista polttoaineista ja biomassasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 322
  Arpiainen, Vesa ; Heimburger, Anneli. / Vetyteknologia: vedyn tuotanto fossiilisista polttoaineista ja biomassasta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 51 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 322).
  @book{58caf582807046ca8ac49e9a3551e6bd,
  title = "Vetyteknologia: vedyn tuotanto fossiilisista polttoaineista ja biomassasta",
  abstract = "Kirjallisuustutkimus liittyy vetyteknologiaa k{\"a}sittelev{\"a}{\"a}n esitutkimukseen ja perustuu alan kotimaiseen ja kansainv{\"a}liseen kirjallisuuteen. K{\"a}sitell{\"a}{\"a}n vedyn nykyist{\"a} tuotantoa ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a} sek{\"a} tarkastellaan tulevaisuuden k{\"a}ytt{\"o}ennusteita. Yksityiskohtaisemmin selvitet{\"a}{\"a}n sek{\"a} nykyisin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia ett{\"a} kehitteill{\"a} olevia vedyn tuotantomenetelmi{\"a}, joissa raaka-aineena k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n fossiilisia polttoaineita tai biomassaa. Lopuksi tarkastellaan vedyn tuotantomenetelmien keskin{\"a}ist{\"a} taloudellisuutta nykytilanteessa. Vedyn laajamittainen tuotanto perustuu nykyisin l{\"a}hes yksinomaan maakaasun ja keveiden hiilivetyjen h{\"o}yryreformointiin. Raskaan {\"o}ljyn painekaasutusta hapen avulla k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n my{\"o}s v{\"a}h{\"a}isess{\"a} m{\"a}{\"a}rin laajamittaiseen vedyn tuotantoon. Kivihiilen happikaasutukseen perustuvilla menetelmill{\"a} on ainoastaan marginaalinen osuus vedyn tuotannossa. Kivihiilen kaasutusta k{\"a}ytet{\"a}{\"a}nkin polttonestetuotantoon tai lannoiteteollisuuden tarvitseman ammoniakin tuotantoon ainoastaan energiapoliittisista syist{\"a} maissa, joilla ei ole maakaasu- ja {\"o}ljyvaroja, mutta sit{\"a} vastoin kivihiilt{\"a} on k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} runsaasti. Biomassasta ei t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} tuoteta teollisesti vety{\"a}. Vedyn pienimuotoisessa tuotannossa on veden elektrolyysi taloudellisesti kilpailukykyinen vaihtoehto. Ensi vuosituhannen alussa vedyn energiak{\"a}yt{\"o}n ennustetaan lis{\"a}{\"a}ntyv{\"a}n. Kivihiilest{\"a} tuotetun synteettisen raaka{\"o}ljyn jalostukseen arvioidaan my{\"o}s tarvittavan merkitt{\"a}vi{\"a} vetym{\"a}{\"a}ri{\"a}. Maakaasun h{\"o}yryreformointi on p{\"a}{\"a}asiallisin vedyn tuotantomenetelm{\"a} ainakin t{\"a}ll{\"a} vuosituhannella. Kivihiilen ja biomassan k{\"a}ytt{\"o} vedyn tuotannossa lis{\"a}{\"a}ntyy tulevaisuudessa.",
  keywords = "hydrogen, production, fossil fuels, biomass",
  author = "Vesa Arpiainen and Anneli Heimburger",
  year = "1984",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2044-0",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "322",
  address = "Finland",

  }

  Arpiainen, V & Heimburger, A 1984, Vetyteknologia: vedyn tuotanto fossiilisista polttoaineista ja biomassasta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 322, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Vetyteknologia: vedyn tuotanto fossiilisista polttoaineista ja biomassasta. / Arpiainen, Vesa; Heimburger, Anneli.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 51 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 322).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vetyteknologia: vedyn tuotanto fossiilisista polttoaineista ja biomassasta

  AU - Arpiainen, Vesa

  AU - Heimburger, Anneli

  PY - 1984

  Y1 - 1984

  N2 - Kirjallisuustutkimus liittyy vetyteknologiaa käsittelevään esitutkimukseen ja perustuu alan kotimaiseen ja kansainväliseen kirjallisuuteen. Käsitellään vedyn nykyistä tuotantoa ja käyttöä sekä tarkastellaan tulevaisuuden käyttöennusteita. Yksityiskohtaisemmin selvitetään sekä nykyisin käytössä olevia että kehitteillä olevia vedyn tuotantomenetelmiä, joissa raaka-aineena käytetään fossiilisia polttoaineita tai biomassaa. Lopuksi tarkastellaan vedyn tuotantomenetelmien keskinäistä taloudellisuutta nykytilanteessa. Vedyn laajamittainen tuotanto perustuu nykyisin lähes yksinomaan maakaasun ja keveiden hiilivetyjen höyryreformointiin. Raskaan öljyn painekaasutusta hapen avulla käytetään myös vähäisessä määrin laajamittaiseen vedyn tuotantoon. Kivihiilen happikaasutukseen perustuvilla menetelmillä on ainoastaan marginaalinen osuus vedyn tuotannossa. Kivihiilen kaasutusta käytetäänkin polttonestetuotantoon tai lannoiteteollisuuden tarvitseman ammoniakin tuotantoon ainoastaan energiapoliittisista syistä maissa, joilla ei ole maakaasu- ja öljyvaroja, mutta sitä vastoin kivihiiltä on käytettävissä runsaasti. Biomassasta ei tällä hetkellä tuoteta teollisesti vetyä. Vedyn pienimuotoisessa tuotannossa on veden elektrolyysi taloudellisesti kilpailukykyinen vaihtoehto. Ensi vuosituhannen alussa vedyn energiakäytön ennustetaan lisääntyvän. Kivihiilestä tuotetun synteettisen raakaöljyn jalostukseen arvioidaan myös tarvittavan merkittäviä vetymääriä. Maakaasun höyryreformointi on pääasiallisin vedyn tuotantomenetelmä ainakin tällä vuosituhannella. Kivihiilen ja biomassan käyttö vedyn tuotannossa lisääntyy tulevaisuudessa.

  AB - Kirjallisuustutkimus liittyy vetyteknologiaa käsittelevään esitutkimukseen ja perustuu alan kotimaiseen ja kansainväliseen kirjallisuuteen. Käsitellään vedyn nykyistä tuotantoa ja käyttöä sekä tarkastellaan tulevaisuuden käyttöennusteita. Yksityiskohtaisemmin selvitetään sekä nykyisin käytössä olevia että kehitteillä olevia vedyn tuotantomenetelmiä, joissa raaka-aineena käytetään fossiilisia polttoaineita tai biomassaa. Lopuksi tarkastellaan vedyn tuotantomenetelmien keskinäistä taloudellisuutta nykytilanteessa. Vedyn laajamittainen tuotanto perustuu nykyisin lähes yksinomaan maakaasun ja keveiden hiilivetyjen höyryreformointiin. Raskaan öljyn painekaasutusta hapen avulla käytetään myös vähäisessä määrin laajamittaiseen vedyn tuotantoon. Kivihiilen happikaasutukseen perustuvilla menetelmillä on ainoastaan marginaalinen osuus vedyn tuotannossa. Kivihiilen kaasutusta käytetäänkin polttonestetuotantoon tai lannoiteteollisuuden tarvitseman ammoniakin tuotantoon ainoastaan energiapoliittisista syistä maissa, joilla ei ole maakaasu- ja öljyvaroja, mutta sitä vastoin kivihiiltä on käytettävissä runsaasti. Biomassasta ei tällä hetkellä tuoteta teollisesti vetyä. Vedyn pienimuotoisessa tuotannossa on veden elektrolyysi taloudellisesti kilpailukykyinen vaihtoehto. Ensi vuosituhannen alussa vedyn energiakäytön ennustetaan lisääntyvän. Kivihiilestä tuotetun synteettisen raakaöljyn jalostukseen arvioidaan myös tarvittavan merkittäviä vetymääriä. Maakaasun höyryreformointi on pääasiallisin vedyn tuotantomenetelmä ainakin tällä vuosituhannella. Kivihiilen ja biomassan käyttö vedyn tuotannossa lisääntyy tulevaisuudessa.

  KW - hydrogen

  KW - production

  KW - fossil fuels

  KW - biomass

  M3 - Report

  SN - 951-38-2044-0

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Vetyteknologia: vedyn tuotanto fossiilisista polttoaineista ja biomassasta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Arpiainen V, Heimburger A. Vetyteknologia: vedyn tuotanto fossiilisista polttoaineista ja biomassasta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 51 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 322).