Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuus ja työhygieeniset olot

Arja Saarelainen, Markku Reunanen, Aino Nevalainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuusanalyysissä selvitettiin viemäriverkoston undis- ja uudelleenrakennuksessa, korjauksessa ja puhdistuksessa sekä viemäripumppaamoiden valvonta-, huolto- ja korjaustehtävissä esiintyvät tapaturmavaaralliset työtehtävät ja -tilanteet. Viemäriverkoston rakennus- ja korjaustöiden tapaturma-alttiita työvaiheita ovat kaivannon avaaminen, putken ja renkaiden nosto ja niiden paikalleen asentaminen. Viemärikaivossa työskentelyä vaikeuttavat tilanahtaus ja huono valaistus. Likainen työympäristö voi aiheuttaa tapaturmariskin lisäksi tartuntatautiriskin. Pumppaamojen tapaturmariskit ovat peräisin teoreettisesta, kaukana käytännön huolto- ja korjaustöistä olevasta suunnittelusta. Hoitotasojen puute tai niiden väärä sijainti, nostolaitteiden puute tai niiden väärä sijainti, kulkuaukkojen väärä sijainti, ilmanvaihdon puutteellisuus jne. ovat yleisiä ongelmia pumppaamoilla. Myös vahinkokäynnistymisen estämiseen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Vaaratilanteita poistamaan esitetään ehdotuksia, joita voidaan käyttää pohjana viemäri- ja pumppaamotöiden turveohjeita laadittaessa. Tutkimuksen kirjallista ja kuvallista materiaalia voidaan edelleen hyödyntää työntekijöjen, työnjohdon sekä työsuojelu- ja työterveyshenkilöstön koulutuksessa. Työhygieenisiä oloja tutkittiin selvittämällä viemäri- ja pumppaamotyöntekijöiden työvaatetusta, henkilökohtaisten suojainten käyttöä ja sosiaalisten tilojen tasoa. Selvityksen pohjalta voidaan kehittää erityisesti viemäri- ja pumppaamotöihin sopiva työvaatetus ja henkilökohtaiset suojaimet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages92
ISBN (Print)951-38-1920-5
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number254
ISSN0358-5077

Keywords

  • sewers
  • sewage pumps
  • safety
  • occupational safety

Cite this

Saarelainen, A., Reunanen, M., & Nevalainen, A. (1984). Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuus ja työhygieeniset olot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 254
Saarelainen, Arja ; Reunanen, Markku ; Nevalainen, Aino. / Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuus ja työhygieeniset olot. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 92 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 254).
@book{7ded2eb475424ab2a76aa7dd2f606c4b,
title = "Viem{\"a}ri- ja pumppaamot{\"o}iden turvallisuus ja ty{\"o}hygieeniset olot",
abstract = "Viem{\"a}ri- ja pumppaamot{\"o}iden turvallisuusanalyysiss{\"a} selvitettiin viem{\"a}riverkoston undis- ja uudelleenrakennuksessa, korjauksessa ja puhdistuksessa sek{\"a} viem{\"a}ripumppaamoiden valvonta-, huolto- ja korjausteht{\"a}viss{\"a} esiintyv{\"a}t tapaturmavaaralliset ty{\"o}teht{\"a}v{\"a}t ja -tilanteet. Viem{\"a}riverkoston rakennus- ja korjaust{\"o}iden tapaturma-alttiita ty{\"o}vaiheita ovat kaivannon avaaminen, putken ja renkaiden nosto ja niiden paikalleen asentaminen. Viem{\"a}rikaivossa ty{\"o}skentely{\"a} vaikeuttavat tilanahtaus ja huono valaistus. Likainen ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o} voi aiheuttaa tapaturmariskin lis{\"a}ksi tartuntatautiriskin. Pumppaamojen tapaturmariskit ovat per{\"a}isin teoreettisesta, kaukana k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n huolto- ja korjaust{\"o}ist{\"a} olevasta suunnittelusta. Hoitotasojen puute tai niiden v{\"a}{\"a}r{\"a} sijainti, nostolaitteiden puute tai niiden v{\"a}{\"a}r{\"a} sijainti, kulkuaukkojen v{\"a}{\"a}r{\"a} sijainti, ilmanvaihdon puutteellisuus jne. ovat yleisi{\"a} ongelmia pumppaamoilla. My{\"o}s vahinkok{\"a}ynnistymisen est{\"a}miseen tulee kiinnitt{\"a}{\"a} entist{\"a} enemm{\"a}n huomiota. Vaaratilanteita poistamaan esitet{\"a}{\"a}n ehdotuksia, joita voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} pohjana viem{\"a}ri- ja pumppaamot{\"o}iden turveohjeita laadittaessa. Tutkimuksen kirjallista ja kuvallista materiaalia voidaan edelleen hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} ty{\"o}ntekij{\"o}jen, ty{\"o}njohdon sek{\"a} ty{\"o}suojelu- ja ty{\"o}terveyshenkil{\"o}st{\"o}n koulutuksessa. Ty{\"o}hygieenisi{\"a} oloja tutkittiin selvitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} viem{\"a}ri- ja pumppaamoty{\"o}ntekij{\"o}iden ty{\"o}vaatetusta, henkil{\"o}kohtaisten suojainten k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja sosiaalisten tilojen tasoa. Selvityksen pohjalta voidaan kehitt{\"a}{\"a} erityisesti viem{\"a}ri- ja pumppaamot{\"o}ihin sopiva ty{\"o}vaatetus ja henkil{\"o}kohtaiset suojaimet.",
keywords = "sewers, sewage pumps, safety, occupational safety",
author = "Arja Saarelainen and Markku Reunanen and Aino Nevalainen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1920-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "254",
address = "Finland",

}

Saarelainen, A, Reunanen, M & Nevalainen, A 1984, Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuus ja työhygieeniset olot. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 254, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuus ja työhygieeniset olot. / Saarelainen, Arja; Reunanen, Markku; Nevalainen, Aino.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 92 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 254).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuus ja työhygieeniset olot

AU - Saarelainen, Arja

AU - Reunanen, Markku

AU - Nevalainen, Aino

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuusanalyysissä selvitettiin viemäriverkoston undis- ja uudelleenrakennuksessa, korjauksessa ja puhdistuksessa sekä viemäripumppaamoiden valvonta-, huolto- ja korjaustehtävissä esiintyvät tapaturmavaaralliset työtehtävät ja -tilanteet. Viemäriverkoston rakennus- ja korjaustöiden tapaturma-alttiita työvaiheita ovat kaivannon avaaminen, putken ja renkaiden nosto ja niiden paikalleen asentaminen. Viemärikaivossa työskentelyä vaikeuttavat tilanahtaus ja huono valaistus. Likainen työympäristö voi aiheuttaa tapaturmariskin lisäksi tartuntatautiriskin. Pumppaamojen tapaturmariskit ovat peräisin teoreettisesta, kaukana käytännön huolto- ja korjaustöistä olevasta suunnittelusta. Hoitotasojen puute tai niiden väärä sijainti, nostolaitteiden puute tai niiden väärä sijainti, kulkuaukkojen väärä sijainti, ilmanvaihdon puutteellisuus jne. ovat yleisiä ongelmia pumppaamoilla. Myös vahinkokäynnistymisen estämiseen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Vaaratilanteita poistamaan esitetään ehdotuksia, joita voidaan käyttää pohjana viemäri- ja pumppaamotöiden turveohjeita laadittaessa. Tutkimuksen kirjallista ja kuvallista materiaalia voidaan edelleen hyödyntää työntekijöjen, työnjohdon sekä työsuojelu- ja työterveyshenkilöstön koulutuksessa. Työhygieenisiä oloja tutkittiin selvittämällä viemäri- ja pumppaamotyöntekijöiden työvaatetusta, henkilökohtaisten suojainten käyttöä ja sosiaalisten tilojen tasoa. Selvityksen pohjalta voidaan kehittää erityisesti viemäri- ja pumppaamotöihin sopiva työvaatetus ja henkilökohtaiset suojaimet.

AB - Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuusanalyysissä selvitettiin viemäriverkoston undis- ja uudelleenrakennuksessa, korjauksessa ja puhdistuksessa sekä viemäripumppaamoiden valvonta-, huolto- ja korjaustehtävissä esiintyvät tapaturmavaaralliset työtehtävät ja -tilanteet. Viemäriverkoston rakennus- ja korjaustöiden tapaturma-alttiita työvaiheita ovat kaivannon avaaminen, putken ja renkaiden nosto ja niiden paikalleen asentaminen. Viemärikaivossa työskentelyä vaikeuttavat tilanahtaus ja huono valaistus. Likainen työympäristö voi aiheuttaa tapaturmariskin lisäksi tartuntatautiriskin. Pumppaamojen tapaturmariskit ovat peräisin teoreettisesta, kaukana käytännön huolto- ja korjaustöistä olevasta suunnittelusta. Hoitotasojen puute tai niiden väärä sijainti, nostolaitteiden puute tai niiden väärä sijainti, kulkuaukkojen väärä sijainti, ilmanvaihdon puutteellisuus jne. ovat yleisiä ongelmia pumppaamoilla. Myös vahinkokäynnistymisen estämiseen tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Vaaratilanteita poistamaan esitetään ehdotuksia, joita voidaan käyttää pohjana viemäri- ja pumppaamotöiden turveohjeita laadittaessa. Tutkimuksen kirjallista ja kuvallista materiaalia voidaan edelleen hyödyntää työntekijöjen, työnjohdon sekä työsuojelu- ja työterveyshenkilöstön koulutuksessa. Työhygieenisiä oloja tutkittiin selvittämällä viemäri- ja pumppaamotyöntekijöiden työvaatetusta, henkilökohtaisten suojainten käyttöä ja sosiaalisten tilojen tasoa. Selvityksen pohjalta voidaan kehittää erityisesti viemäri- ja pumppaamotöihin sopiva työvaatetus ja henkilökohtaiset suojaimet.

KW - sewers

KW - sewage pumps

KW - safety

KW - occupational safety

M3 - Report

SN - 951-38-1920-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuus ja työhygieeniset olot

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saarelainen A, Reunanen M, Nevalainen A. Viemäri- ja pumppaamotöiden turvallisuus ja työhygieeniset olot. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 92 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 254).