Vierintälaakerien rasvavoitelun perusteet

Risto Parikka, Hannu Sainio

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Voitelurasvat ovat voiteluöljyn ja paksuntimen plastisia seoksia, joihin on sekoitettu lisäaineita hapettumisen eston, ruosteen eston ja pintapaineen keston parantamiseksi. Perusöljy muodostaa pääosan voitelurasvan koostumuksesta ja sillä on suuri merkitys voitelurasvan voiteluominaisuuksiin. Rasvavoidellussa vierintälaakerissa voitelukalvon muodostus riippuu kuitenkin monesta muusta tekijästä kuin pelkästä perusöljyn viskositeetista ja voitelaineen valinta on perusteltava monilla muilla voiteluteknisillä näkökohdilla. Tässä raportissa kuvataan lyhyesti voitelumekanismit sekä voitelurasvojen tyypit ja tehdään yhteenveto yleisimmin käytetyistä rasvan valinnan sekä ensi- ja jälkivoitelussa käytettävien rasvamäärien ja jälkivoiteluvälien määritysmenetelmistä. Lopuksi tehdään katsaus erilaisista menetelmistä, joita käytetään voitelurasvojen kunnonvalvonnassa ja voitelurasvojen ominaisuuksien määrityksestä.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages35
  Publication statusPublished - 2004
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti
  NumberBTUO43-041258

  Keywords

  • voitelurasvat
  • rasvan valinta
  • kunnonvalvonta
  • testaus

  Cite this

  Parikka, R., & Sainio, H. (2004). Vierintälaakerien rasvavoitelun perusteet. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, No. BTUO43-041258
  Parikka, Risto ; Sainio, Hannu. / Vierintälaakerien rasvavoitelun perusteet. VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 35 p. (VTT Tutkimusraportti; No. BTUO43-041258).
  @book{b67c98800acb4b61a3c41edfc561356e,
  title = "Vierint{\"a}laakerien rasvavoitelun perusteet",
  abstract = "Voitelurasvat ovat voitelu{\"o}ljyn ja paksuntimen plastisia seoksia, joihin on sekoitettu lis{\"a}aineita hapettumisen eston, ruosteen eston ja pintapaineen keston parantamiseksi. Perus{\"o}ljy muodostaa p{\"a}{\"a}osan voitelurasvan koostumuksesta ja sill{\"a} on suuri merkitys voitelurasvan voiteluominaisuuksiin. Rasvavoidellussa vierint{\"a}laakerissa voitelukalvon muodostus riippuu kuitenkin monesta muusta tekij{\"a}st{\"a} kuin pelk{\"a}st{\"a} perus{\"o}ljyn viskositeetista ja voitelaineen valinta on perusteltava monilla muilla voiteluteknisill{\"a} n{\"a}k{\"o}kohdilla. T{\"a}ss{\"a} raportissa kuvataan lyhyesti voitelumekanismit sek{\"a} voitelurasvojen tyypit ja tehd{\"a}{\"a}n yhteenveto yleisimmin k{\"a}ytetyist{\"a} rasvan valinnan sek{\"a} ensi- ja j{\"a}lkivoitelussa k{\"a}ytett{\"a}vien rasvam{\"a}{\"a}rien ja j{\"a}lkivoiteluv{\"a}lien m{\"a}{\"a}ritysmenetelmist{\"a}. Lopuksi tehd{\"a}{\"a}n katsaus erilaisista menetelmist{\"a}, joita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n voitelurasvojen kunnonvalvonnassa ja voitelurasvojen ominaisuuksien m{\"a}{\"a}rityksest{\"a}.",
  keywords = "voitelurasvat, rasvan valinta, kunnonvalvonta, testaus",
  author = "Risto Parikka and Hannu Sainio",
  year = "2004",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "BTUO43-041258",
  address = "Finland",

  }

  Parikka, R & Sainio, H 2004, Vierintälaakerien rasvavoitelun perusteet. VTT Tutkimusraportti, no. BTUO43-041258, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Vierintälaakerien rasvavoitelun perusteet. / Parikka, Risto; Sainio, Hannu.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 35 p. (VTT Tutkimusraportti; No. BTUO43-041258).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vierintälaakerien rasvavoitelun perusteet

  AU - Parikka, Risto

  AU - Sainio, Hannu

  PY - 2004

  Y1 - 2004

  N2 - Voitelurasvat ovat voiteluöljyn ja paksuntimen plastisia seoksia, joihin on sekoitettu lisäaineita hapettumisen eston, ruosteen eston ja pintapaineen keston parantamiseksi. Perusöljy muodostaa pääosan voitelurasvan koostumuksesta ja sillä on suuri merkitys voitelurasvan voiteluominaisuuksiin. Rasvavoidellussa vierintälaakerissa voitelukalvon muodostus riippuu kuitenkin monesta muusta tekijästä kuin pelkästä perusöljyn viskositeetista ja voitelaineen valinta on perusteltava monilla muilla voiteluteknisillä näkökohdilla. Tässä raportissa kuvataan lyhyesti voitelumekanismit sekä voitelurasvojen tyypit ja tehdään yhteenveto yleisimmin käytetyistä rasvan valinnan sekä ensi- ja jälkivoitelussa käytettävien rasvamäärien ja jälkivoiteluvälien määritysmenetelmistä. Lopuksi tehdään katsaus erilaisista menetelmistä, joita käytetään voitelurasvojen kunnonvalvonnassa ja voitelurasvojen ominaisuuksien määrityksestä.

  AB - Voitelurasvat ovat voiteluöljyn ja paksuntimen plastisia seoksia, joihin on sekoitettu lisäaineita hapettumisen eston, ruosteen eston ja pintapaineen keston parantamiseksi. Perusöljy muodostaa pääosan voitelurasvan koostumuksesta ja sillä on suuri merkitys voitelurasvan voiteluominaisuuksiin. Rasvavoidellussa vierintälaakerissa voitelukalvon muodostus riippuu kuitenkin monesta muusta tekijästä kuin pelkästä perusöljyn viskositeetista ja voitelaineen valinta on perusteltava monilla muilla voiteluteknisillä näkökohdilla. Tässä raportissa kuvataan lyhyesti voitelumekanismit sekä voitelurasvojen tyypit ja tehdään yhteenveto yleisimmin käytetyistä rasvan valinnan sekä ensi- ja jälkivoitelussa käytettävien rasvamäärien ja jälkivoiteluvälien määritysmenetelmistä. Lopuksi tehdään katsaus erilaisista menetelmistä, joita käytetään voitelurasvojen kunnonvalvonnassa ja voitelurasvojen ominaisuuksien määrityksestä.

  KW - voitelurasvat

  KW - rasvan valinta

  KW - kunnonvalvonta

  KW - testaus

  M3 - Report

  T3 - VTT Tutkimusraportti

  BT - Vierintälaakerien rasvavoitelun perusteet

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Parikka R, Sainio H. Vierintälaakerien rasvavoitelun perusteet. VTT Technical Research Centre of Finland, 2004. 35 p. (VTT Tutkimusraportti; No. BTUO43-041258).