Viilun infrapunakuivaus

Pertti Söyrilä, Anita Halonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on tarkasteltu sähköllä tuotetun infrapunasäteilyn (IR) teknistä ja taloudellista soveltuvuutta vaneriviilun kuivaukseen. IR-säteilyn todettiin soveltuvan viilun esikuivaukseen ja erityisen hyvin viilun jälkikuivaukseen. Kuivauskokeet tehtiin 12,8 kW:n ja 81 kW:n sähkökäyttöisillä IR-kuivureilla laboratorio- ja tehdasolosuhteissa. Koivuviilun IR-kuivauksessa oli energiankulutus haihdutettua vesikiloa kohden 7,5 - 11,8 MJ. Tämä on noin kolme kertaa niin paljon kuin konventionaalisen kuivauksen energiankulutus. Siten kuivausprosessia ei kannata kokonaan toteuttaa IR-säteilyllä. Märimpien viilujen esilämmitys ennen varsinaista kuivausta tai liian märiksi jääneiden viilujen jälkikuivaus nopeutetun konventionaalisen kuivauksen jälkeen ovat kannattavia IR-säteilyn käyttötapoja. Laboratoriokokeiden perusteella lasketut esimerkit osoittivat IR-esikuivauksen lisäävän kuivauskapasiteettia 9 % ja energiakustannuksia 4 % verrattuna esikuivauksettomaan konventionaaliseen kuivaukseen. Tehdaskokeita tehtiin IR-jälkikuivurilla. Ajotavasta riippuen kuivauskapasiteetin lisäys oli 10 - 17 % verrattuna normaalikuivaukseen ilman jälkikuivausta. Energiakustannukset vähenivät vastaavasti 2 - 7 %. Jälkikuivausta käyttämällä viilun kosteushajonta pieneni ja keskikosteutta voitiin nostaa normaalista 2,1 prosentista 3,5 - 5,1 prosenttiin ja täten parantaa viilun laatua. Kaasukäyttöiset IR-säteilijät ovat sekä hankinta- että käyttökustannuksiltaan huomattavasti sähköisiä edullisempia. Kuivaussovellutuksissa, joissa vaaditaan nopeaa tehonsäätöä, ei kaasuinfrasäteilyä voida käyttää. Investointina halvin IR-kuivauslaitteisto on samanhintainen kuin vastaavan kapasiteetin lisäyksen antava konventionaalisen telakuivurin jatko-osa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-3121-3
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number533
ISSN0358-5077

Keywords

  • drying
  • infrared radiation
  • veneers

Cite this

Söyrilä, P., & Halonen, A. (1988). Viilun infrapunakuivaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 533
Söyrilä, Pertti ; Halonen, Anita. / Viilun infrapunakuivaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 533).
@book{01cac8692def48fdbe760dbeca5944ed,
title = "Viilun infrapunakuivaus",
abstract = "Tutkimuksessa on tarkasteltu s{\"a}hk{\"o}ll{\"a} tuotetun infrapunas{\"a}teilyn (IR) teknist{\"a} ja taloudellista soveltuvuutta vaneriviilun kuivaukseen. IR-s{\"a}teilyn todettiin soveltuvan viilun esikuivaukseen ja erityisen hyvin viilun j{\"a}lkikuivaukseen. Kuivauskokeet tehtiin 12,8 kW:n ja 81 kW:n s{\"a}hk{\"o}k{\"a}ytt{\"o}isill{\"a} IR-kuivureilla laboratorio- ja tehdasolosuhteissa. Koivuviilun IR-kuivauksessa oli energiankulutus haihdutettua vesikiloa kohden 7,5 - 11,8 MJ. T{\"a}m{\"a} on noin kolme kertaa niin paljon kuin konventionaalisen kuivauksen energiankulutus. Siten kuivausprosessia ei kannata kokonaan toteuttaa IR-s{\"a}teilyll{\"a}. M{\"a}rimpien viilujen esil{\"a}mmitys ennen varsinaista kuivausta tai liian m{\"a}riksi j{\"a}{\"a}neiden viilujen j{\"a}lkikuivaus nopeutetun konventionaalisen kuivauksen j{\"a}lkeen ovat kannattavia IR-s{\"a}teilyn k{\"a}ytt{\"o}tapoja. Laboratoriokokeiden perusteella lasketut esimerkit osoittivat IR-esikuivauksen lis{\"a}{\"a}v{\"a}n kuivauskapasiteettia 9 {\%} ja energiakustannuksia 4 {\%} verrattuna esikuivauksettomaan konventionaaliseen kuivaukseen. Tehdaskokeita tehtiin IR-j{\"a}lkikuivurilla. Ajotavasta riippuen kuivauskapasiteetin lis{\"a}ys oli 10 - 17 {\%} verrattuna normaalikuivaukseen ilman j{\"a}lkikuivausta. Energiakustannukset v{\"a}heniv{\"a}t vastaavasti 2 - 7 {\%}. J{\"a}lkikuivausta k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} viilun kosteushajonta pieneni ja keskikosteutta voitiin nostaa normaalista 2,1 prosentista 3,5 - 5,1 prosenttiin ja t{\"a}ten parantaa viilun laatua. Kaasuk{\"a}ytt{\"o}iset IR-s{\"a}teilij{\"a}t ovat sek{\"a} hankinta- ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}kustannuksiltaan huomattavasti s{\"a}hk{\"o}isi{\"a} edullisempia. Kuivaussovellutuksissa, joissa vaaditaan nopeaa tehons{\"a}{\"a}t{\"o}{\"a}, ei kaasuinfras{\"a}teily{\"a} voida k{\"a}ytt{\"a}{\"a}. Investointina halvin IR-kuivauslaitteisto on samanhintainen kuin vastaavan kapasiteetin lis{\"a}yksen antava konventionaalisen telakuivurin jatko-osa.",
keywords = "drying, infrared radiation, veneers",
author = "Pertti S{\"o}yril{\"a} and Anita Halonen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3121-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "533",
address = "Finland",

}

Söyrilä, P & Halonen, A 1988, Viilun infrapunakuivaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 533, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Viilun infrapunakuivaus. / Söyrilä, Pertti; Halonen, Anita.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 533).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Viilun infrapunakuivaus

AU - Söyrilä, Pertti

AU - Halonen, Anita

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tutkimuksessa on tarkasteltu sähköllä tuotetun infrapunasäteilyn (IR) teknistä ja taloudellista soveltuvuutta vaneriviilun kuivaukseen. IR-säteilyn todettiin soveltuvan viilun esikuivaukseen ja erityisen hyvin viilun jälkikuivaukseen. Kuivauskokeet tehtiin 12,8 kW:n ja 81 kW:n sähkökäyttöisillä IR-kuivureilla laboratorio- ja tehdasolosuhteissa. Koivuviilun IR-kuivauksessa oli energiankulutus haihdutettua vesikiloa kohden 7,5 - 11,8 MJ. Tämä on noin kolme kertaa niin paljon kuin konventionaalisen kuivauksen energiankulutus. Siten kuivausprosessia ei kannata kokonaan toteuttaa IR-säteilyllä. Märimpien viilujen esilämmitys ennen varsinaista kuivausta tai liian märiksi jääneiden viilujen jälkikuivaus nopeutetun konventionaalisen kuivauksen jälkeen ovat kannattavia IR-säteilyn käyttötapoja. Laboratoriokokeiden perusteella lasketut esimerkit osoittivat IR-esikuivauksen lisäävän kuivauskapasiteettia 9 % ja energiakustannuksia 4 % verrattuna esikuivauksettomaan konventionaaliseen kuivaukseen. Tehdaskokeita tehtiin IR-jälkikuivurilla. Ajotavasta riippuen kuivauskapasiteetin lisäys oli 10 - 17 % verrattuna normaalikuivaukseen ilman jälkikuivausta. Energiakustannukset vähenivät vastaavasti 2 - 7 %. Jälkikuivausta käyttämällä viilun kosteushajonta pieneni ja keskikosteutta voitiin nostaa normaalista 2,1 prosentista 3,5 - 5,1 prosenttiin ja täten parantaa viilun laatua. Kaasukäyttöiset IR-säteilijät ovat sekä hankinta- että käyttökustannuksiltaan huomattavasti sähköisiä edullisempia. Kuivaussovellutuksissa, joissa vaaditaan nopeaa tehonsäätöä, ei kaasuinfrasäteilyä voida käyttää. Investointina halvin IR-kuivauslaitteisto on samanhintainen kuin vastaavan kapasiteetin lisäyksen antava konventionaalisen telakuivurin jatko-osa.

AB - Tutkimuksessa on tarkasteltu sähköllä tuotetun infrapunasäteilyn (IR) teknistä ja taloudellista soveltuvuutta vaneriviilun kuivaukseen. IR-säteilyn todettiin soveltuvan viilun esikuivaukseen ja erityisen hyvin viilun jälkikuivaukseen. Kuivauskokeet tehtiin 12,8 kW:n ja 81 kW:n sähkökäyttöisillä IR-kuivureilla laboratorio- ja tehdasolosuhteissa. Koivuviilun IR-kuivauksessa oli energiankulutus haihdutettua vesikiloa kohden 7,5 - 11,8 MJ. Tämä on noin kolme kertaa niin paljon kuin konventionaalisen kuivauksen energiankulutus. Siten kuivausprosessia ei kannata kokonaan toteuttaa IR-säteilyllä. Märimpien viilujen esilämmitys ennen varsinaista kuivausta tai liian märiksi jääneiden viilujen jälkikuivaus nopeutetun konventionaalisen kuivauksen jälkeen ovat kannattavia IR-säteilyn käyttötapoja. Laboratoriokokeiden perusteella lasketut esimerkit osoittivat IR-esikuivauksen lisäävän kuivauskapasiteettia 9 % ja energiakustannuksia 4 % verrattuna esikuivauksettomaan konventionaaliseen kuivaukseen. Tehdaskokeita tehtiin IR-jälkikuivurilla. Ajotavasta riippuen kuivauskapasiteetin lisäys oli 10 - 17 % verrattuna normaalikuivaukseen ilman jälkikuivausta. Energiakustannukset vähenivät vastaavasti 2 - 7 %. Jälkikuivausta käyttämällä viilun kosteushajonta pieneni ja keskikosteutta voitiin nostaa normaalista 2,1 prosentista 3,5 - 5,1 prosenttiin ja täten parantaa viilun laatua. Kaasukäyttöiset IR-säteilijät ovat sekä hankinta- että käyttökustannuksiltaan huomattavasti sähköisiä edullisempia. Kuivaussovellutuksissa, joissa vaaditaan nopeaa tehonsäätöä, ei kaasuinfrasäteilyä voida käyttää. Investointina halvin IR-kuivauslaitteisto on samanhintainen kuin vastaavan kapasiteetin lisäyksen antava konventionaalisen telakuivurin jatko-osa.

KW - drying

KW - infrared radiation

KW - veneers

M3 - Report

SN - 951-38-3121-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Viilun infrapunakuivaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Söyrilä P, Halonen A. Viilun infrapunakuivaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 533).