Vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi tuotekehitysprosessissa

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Työkoneiden käyttövarmuuden parantamista on perinteisesti tehty pitkälti kokemuksiin nojautuen. Tuotemallien eliniän lyhentyessä ei kokemuksia enää nykyisin saada entiseen tapaan. Automaatioasteen kohoamisen myötä komponenttien määrä koneessa lisääntyy ja samanaikaisesti työkoneiden tulisi olla yhä luotettavampia heti tehtaalta lähtiessään. Koneen rakenne tuleekin jo tehtaalla analysoida myös käyttövarmuuden kannalta, jotta virheellisiä rakenneratkaisuja tai muita heikkoja lenkkejä sisältäviä konstruktioita ei pääse markkinoille. Yksi tunnetuimmista luotettavuusanalyysimenetelmistä on vika-vaikutusanalyysi (VVA) ja sen johdannainen vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi (VVKA). Perinteisesti VVA on tehty turvallisuusnäkökulmasta ja siitä syystä useimmat analyysikuvaukset ovat liian raskaita käytettäviksi suoraan tuotekehitysprosessin työkaluna. Tässä raportissa kuvataan työkoneiden tuotekehitysprosessiin räätälöity vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysimenettely. Tämä raportti on tehty VTT Automaation Liikkuvien työkoneiden käyttövarmuuden hallinta -projektin aikana saatujen analyysikokemuksien pohjalta. Raportin on tarkoitus toimia ohjekirjana, johon nojautuen työkonesuunnittelijat tai muut luotettavuudesta vastaavat tahot voisivat itse koordinoida ja suorittaa vika-, vaikutus-, kriittisyysanalyysin omassa tuotekehitysprojektissaan.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages23
  Publication statusPublished - 1999
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Automaatio. Tutkimusraportti
  NumberRISB 006

  Cite this

  Välisalo, T. (1999). Vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi tuotekehitysprosessissa. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Automaatio. Tutkimusraportti, No. RISB 006
  Välisalo, Tero. / Vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi tuotekehitysprosessissa. VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 23 p. (VTT Automaatio. Tutkimusraportti; No. RISB 006).
  @book{7bb67abba2d94566bbd185da341ee6b1,
  title = "Vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi tuotekehitysprosessissa",
  abstract = "Ty{\"o}koneiden k{\"a}ytt{\"o}varmuuden parantamista on perinteisesti tehty pitk{\"a}lti kokemuksiin nojautuen. Tuotemallien elini{\"a}n lyhentyess{\"a} ei kokemuksia en{\"a}{\"a} nykyisin saada entiseen tapaan. Automaatioasteen kohoamisen my{\"o}t{\"a} komponenttien m{\"a}{\"a}r{\"a} koneessa lis{\"a}{\"a}ntyy ja samanaikaisesti ty{\"o}koneiden tulisi olla yh{\"a} luotettavampia heti tehtaalta l{\"a}htiess{\"a}{\"a}n. Koneen rakenne tuleekin jo tehtaalla analysoida my{\"o}s k{\"a}ytt{\"o}varmuuden kannalta, jotta virheellisi{\"a} rakenneratkaisuja tai muita heikkoja lenkkej{\"a} sis{\"a}lt{\"a}vi{\"a} konstruktioita ei p{\"a}{\"a}se markkinoille. Yksi tunnetuimmista luotettavuusanalyysimenetelmist{\"a} on vika-vaikutusanalyysi (VVA) ja sen johdannainen vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi (VVKA). Perinteisesti VVA on tehty turvallisuusn{\"a}k{\"o}kulmasta ja siit{\"a} syyst{\"a} useimmat analyysikuvaukset ovat liian raskaita k{\"a}ytett{\"a}viksi suoraan tuotekehitysprosessin ty{\"o}kaluna. T{\"a}ss{\"a} raportissa kuvataan ty{\"o}koneiden tuotekehitysprosessiin r{\"a}{\"a}t{\"a}l{\"o}ity vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysimenettely. T{\"a}m{\"a} raportti on tehty VTT Automaation Liikkuvien ty{\"o}koneiden k{\"a}ytt{\"o}varmuuden hallinta -projektin aikana saatujen analyysikokemuksien pohjalta. Raportin on tarkoitus toimia ohjekirjana, johon nojautuen ty{\"o}konesuunnittelijat tai muut luotettavuudesta vastaavat tahot voisivat itse koordinoida ja suorittaa vika-, vaikutus-, kriittisyysanalyysin omassa tuotekehitysprojektissaan.",
  author = "Tero V{\"a}lisalo",
  year = "1999",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Automaatio. Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "RISB 006",
  address = "Finland",

  }

  Välisalo, T 1999, Vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi tuotekehitysprosessissa. VTT Automaatio. Tutkimusraportti, no. RISB 006, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi tuotekehitysprosessissa. / Välisalo, Tero.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 23 p. (VTT Automaatio. Tutkimusraportti; No. RISB 006).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi tuotekehitysprosessissa

  AU - Välisalo, Tero

  PY - 1999

  Y1 - 1999

  N2 - Työkoneiden käyttövarmuuden parantamista on perinteisesti tehty pitkälti kokemuksiin nojautuen. Tuotemallien eliniän lyhentyessä ei kokemuksia enää nykyisin saada entiseen tapaan. Automaatioasteen kohoamisen myötä komponenttien määrä koneessa lisääntyy ja samanaikaisesti työkoneiden tulisi olla yhä luotettavampia heti tehtaalta lähtiessään. Koneen rakenne tuleekin jo tehtaalla analysoida myös käyttövarmuuden kannalta, jotta virheellisiä rakenneratkaisuja tai muita heikkoja lenkkejä sisältäviä konstruktioita ei pääse markkinoille. Yksi tunnetuimmista luotettavuusanalyysimenetelmistä on vika-vaikutusanalyysi (VVA) ja sen johdannainen vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi (VVKA). Perinteisesti VVA on tehty turvallisuusnäkökulmasta ja siitä syystä useimmat analyysikuvaukset ovat liian raskaita käytettäviksi suoraan tuotekehitysprosessin työkaluna. Tässä raportissa kuvataan työkoneiden tuotekehitysprosessiin räätälöity vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysimenettely. Tämä raportti on tehty VTT Automaation Liikkuvien työkoneiden käyttövarmuuden hallinta -projektin aikana saatujen analyysikokemuksien pohjalta. Raportin on tarkoitus toimia ohjekirjana, johon nojautuen työkonesuunnittelijat tai muut luotettavuudesta vastaavat tahot voisivat itse koordinoida ja suorittaa vika-, vaikutus-, kriittisyysanalyysin omassa tuotekehitysprojektissaan.

  AB - Työkoneiden käyttövarmuuden parantamista on perinteisesti tehty pitkälti kokemuksiin nojautuen. Tuotemallien eliniän lyhentyessä ei kokemuksia enää nykyisin saada entiseen tapaan. Automaatioasteen kohoamisen myötä komponenttien määrä koneessa lisääntyy ja samanaikaisesti työkoneiden tulisi olla yhä luotettavampia heti tehtaalta lähtiessään. Koneen rakenne tuleekin jo tehtaalla analysoida myös käyttövarmuuden kannalta, jotta virheellisiä rakenneratkaisuja tai muita heikkoja lenkkejä sisältäviä konstruktioita ei pääse markkinoille. Yksi tunnetuimmista luotettavuusanalyysimenetelmistä on vika-vaikutusanalyysi (VVA) ja sen johdannainen vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi (VVKA). Perinteisesti VVA on tehty turvallisuusnäkökulmasta ja siitä syystä useimmat analyysikuvaukset ovat liian raskaita käytettäviksi suoraan tuotekehitysprosessin työkaluna. Tässä raportissa kuvataan työkoneiden tuotekehitysprosessiin räätälöity vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysimenettely. Tämä raportti on tehty VTT Automaation Liikkuvien työkoneiden käyttövarmuuden hallinta -projektin aikana saatujen analyysikokemuksien pohjalta. Raportin on tarkoitus toimia ohjekirjana, johon nojautuen työkonesuunnittelijat tai muut luotettavuudesta vastaavat tahot voisivat itse koordinoida ja suorittaa vika-, vaikutus-, kriittisyysanalyysin omassa tuotekehitysprojektissaan.

  M3 - Report

  T3 - VTT Automaatio. Tutkimusraportti

  BT - Vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi tuotekehitysprosessissa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Välisalo T. Vika-, vaikutus- ja kriittisyysanalyysi tuotekehitysprosessissa. VTT Technical Research Centre of Finland, 1999. 23 p. (VTT Automaatio. Tutkimusraportti; No. RISB 006).