Vikasietoiset ratkaisut avaruustekniikassa: Valinta ja analysointi

Tapio Pulli

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan vikasietoisuutta avaruustekniikassa. Vikasietoisuudella voidaan avaruuslaitteiden luotettavuutta huomattavasti parantaa, mutta on monia asioita, jotka täytyy ottaa huomioon parhaan toteutuksen aikaansaamiseksi. Elektroniikassa vikasietoisia ratkaisuja on runsaasti, oikean rakenteen valinnassa ensimmäisenä seikkana ovat järjestelmän toiminnalliset vaatimukset. Avaruussovelluksissa tärkeinä ehtoina ovat myös koko-, paino- ja tehorajoitukset, jotka vaikuttavat voimakkaasti vikasietoisuuden valintaan. Vikasietoisissa rakenteissa on lisäksi erilaisia epäideaalisuuksia, joilla on merkittävä vaikutus rakenteiden luotettavuuteen. Nämä seikat on tunnettava vikasietoisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa. Avaruustekniikassa edullisen varallaolevan vaihtovarmennuksen luotettavuuden analysointiin on tutkimuksessa kehitetty tietokoneohjelma WARSTA. Sillä voidaan analysoida kahden komponentin rinnakkaisrakenteita ottaen huomioon yksittäisviat, yhteisviat, kytkennän epäonnistumismahdollisuudet ja varallaolevan, sähköistämättömän laitteen aktiivisesta laitteesta eroava vikataajuus. Myös kaksivaiheinen toiminta voidaan analysoida.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-3022-5
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number793
ISSN0358-5085

Keywords

  • reliability
  • fault tolerant devices
  • redundancy
  • electronics
  • space vehicles

Cite this

Pulli, T. (1987). Vikasietoiset ratkaisut avaruustekniikassa: Valinta ja analysointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 793
Pulli, Tapio. / Vikasietoiset ratkaisut avaruustekniikassa : Valinta ja analysointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 793).
@book{7724d69ffd5748a79891b844258e99de,
title = "Vikasietoiset ratkaisut avaruustekniikassa: Valinta ja analysointi",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan vikasietoisuutta avaruustekniikassa. Vikasietoisuudella voidaan avaruuslaitteiden luotettavuutta huomattavasti parantaa, mutta on monia asioita, jotka t{\"a}ytyy ottaa huomioon parhaan toteutuksen aikaansaamiseksi. Elektroniikassa vikasietoisia ratkaisuja on runsaasti, oikean rakenteen valinnassa ensimm{\"a}isen{\"a} seikkana ovat j{\"a}rjestelm{\"a}n toiminnalliset vaatimukset. Avaruussovelluksissa t{\"a}rkein{\"a} ehtoina ovat my{\"o}s koko-, paino- ja tehorajoitukset, jotka vaikuttavat voimakkaasti vikasietoisuuden valintaan. Vikasietoisissa rakenteissa on lis{\"a}ksi erilaisia ep{\"a}ideaalisuuksia, joilla on merkitt{\"a}v{\"a} vaikutus rakenteiden luotettavuuteen. N{\"a}m{\"a} seikat on tunnettava vikasietoisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa. Avaruustekniikassa edullisen varallaolevan vaihtovarmennuksen luotettavuuden analysointiin on tutkimuksessa kehitetty tietokoneohjelma WARSTA. Sill{\"a} voidaan analysoida kahden komponentin rinnakkaisrakenteita ottaen huomioon yksitt{\"a}isviat, yhteisviat, kytkenn{\"a}n ep{\"a}onnistumismahdollisuudet ja varallaolevan, s{\"a}hk{\"o}ist{\"a}m{\"a}tt{\"o}m{\"a}n laitteen aktiivisesta laitteesta eroava vikataajuus. My{\"o}s kaksivaiheinen toiminta voidaan analysoida.",
keywords = "reliability, fault tolerant devices, redundancy, electronics, space vehicles",
author = "Tapio Pulli",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3022-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "793",
address = "Finland",

}

Pulli, T 1987, Vikasietoiset ratkaisut avaruustekniikassa: Valinta ja analysointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 793, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vikasietoiset ratkaisut avaruustekniikassa : Valinta ja analysointi. / Pulli, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 793).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vikasietoiset ratkaisut avaruustekniikassa

T2 - Valinta ja analysointi

AU - Pulli, Tapio

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan vikasietoisuutta avaruustekniikassa. Vikasietoisuudella voidaan avaruuslaitteiden luotettavuutta huomattavasti parantaa, mutta on monia asioita, jotka täytyy ottaa huomioon parhaan toteutuksen aikaansaamiseksi. Elektroniikassa vikasietoisia ratkaisuja on runsaasti, oikean rakenteen valinnassa ensimmäisenä seikkana ovat järjestelmän toiminnalliset vaatimukset. Avaruussovelluksissa tärkeinä ehtoina ovat myös koko-, paino- ja tehorajoitukset, jotka vaikuttavat voimakkaasti vikasietoisuuden valintaan. Vikasietoisissa rakenteissa on lisäksi erilaisia epäideaalisuuksia, joilla on merkittävä vaikutus rakenteiden luotettavuuteen. Nämä seikat on tunnettava vikasietoisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa. Avaruustekniikassa edullisen varallaolevan vaihtovarmennuksen luotettavuuden analysointiin on tutkimuksessa kehitetty tietokoneohjelma WARSTA. Sillä voidaan analysoida kahden komponentin rinnakkaisrakenteita ottaen huomioon yksittäisviat, yhteisviat, kytkennän epäonnistumismahdollisuudet ja varallaolevan, sähköistämättömän laitteen aktiivisesta laitteesta eroava vikataajuus. Myös kaksivaiheinen toiminta voidaan analysoida.

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan vikasietoisuutta avaruustekniikassa. Vikasietoisuudella voidaan avaruuslaitteiden luotettavuutta huomattavasti parantaa, mutta on monia asioita, jotka täytyy ottaa huomioon parhaan toteutuksen aikaansaamiseksi. Elektroniikassa vikasietoisia ratkaisuja on runsaasti, oikean rakenteen valinnassa ensimmäisenä seikkana ovat järjestelmän toiminnalliset vaatimukset. Avaruussovelluksissa tärkeinä ehtoina ovat myös koko-, paino- ja tehorajoitukset, jotka vaikuttavat voimakkaasti vikasietoisuuden valintaan. Vikasietoisissa rakenteissa on lisäksi erilaisia epäideaalisuuksia, joilla on merkittävä vaikutus rakenteiden luotettavuuteen. Nämä seikat on tunnettava vikasietoisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa. Avaruustekniikassa edullisen varallaolevan vaihtovarmennuksen luotettavuuden analysointiin on tutkimuksessa kehitetty tietokoneohjelma WARSTA. Sillä voidaan analysoida kahden komponentin rinnakkaisrakenteita ottaen huomioon yksittäisviat, yhteisviat, kytkennän epäonnistumismahdollisuudet ja varallaolevan, sähköistämättömän laitteen aktiivisesta laitteesta eroava vikataajuus. Myös kaksivaiheinen toiminta voidaan analysoida.

KW - reliability

KW - fault tolerant devices

KW - redundancy

KW - electronics

KW - space vehicles

M3 - Report

SN - 951-38-3022-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Vikasietoiset ratkaisut avaruustekniikassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pulli T. Vikasietoiset ratkaisut avaruustekniikassa: Valinta ja analysointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 793).