VIRIKE: Menettelytapa riskien ennakoimiseksi viranomaisten välisenä yhteistyönä

Riitta Molarius (Corresponding Author)

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Uudet teknologiat sisältävät usein orastavia riskejä, jotka ilmenevät kenties vasta vuosien tai vuosikymmenten kuluttua. Esimerkiksi 1970-luvulla yleisesti käytössä olleen puutavaran sinistymisenestoaineesta aiheutuneita, sen enempää kuin 2010-luvulla nikkelin biouuttoon liittyviä riskejä ei osattu tunnistaa riittävästi, jolloin haitalliset seuraukset pääsivät yllättämään asianosaiset. Uusien teknologioiden ollessa kyseessä riskien tunnistaminen ei saa olla rutiinitarkastelua perinteisillä prosessiteollisuuden analyysimenetelmillä yksittäisen konsultin tai organisaation oman osaamisen varassa, vaan sen tulisi olla mitä suurimmassa määrin monialaista osaamista yhdistävää proaktiivista riskien ennakointia. Sen haltuun ottaminen edellyttää tulevaisuuden tutkimuksen metodiikkaa, monitieteellistä yhteistyötä ja kaikkien viranomaisten yhteistoimintaa. Tämä artikkeli esittelee VIRIKE-menettelyn, jonka avulla voidaan uusista teknologioista aiheutuvia riskejä ennakoida viranomaisten yhteistyöllä.
Original languageFinnish
Pages (from-to)53-63
JournalFutura
Volume36
Issue number3
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Keywords

  • risk identification
  • technogenic risk
  • stakeholder co-operation
  • new technologies

Cite this

@article{be29a2b9a88047adb17556cc887f1faa,
title = "VIRIKE: Menettelytapa riskien ennakoimiseksi viranomaisten v{\"a}lisen{\"a} yhteisty{\"o}n{\"a}",
abstract = "Uudet teknologiat sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t usein orastavia riskej{\"a}, jotka ilmenev{\"a}t kenties vasta vuosien tai vuosikymmenten kuluttua. Esimerkiksi 1970-luvulla yleisesti k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olleen puutavaran sinistymisenestoaineesta aiheutuneita, sen enemp{\"a}{\"a} kuin 2010-luvulla nikkelin biouuttoon liittyvi{\"a} riskej{\"a} ei osattu tunnistaa riitt{\"a}v{\"a}sti, jolloin haitalliset seuraukset p{\"a}{\"a}siv{\"a}t yll{\"a}tt{\"a}m{\"a}{\"a}n asianosaiset. Uusien teknologioiden ollessa kyseess{\"a} riskien tunnistaminen ei saa olla rutiinitarkastelua perinteisill{\"a} prosessiteollisuuden analyysimenetelmill{\"a} yksitt{\"a}isen konsultin tai organisaation oman osaamisen varassa, vaan sen tulisi olla mit{\"a} suurimmassa m{\"a}{\"a}rin monialaista osaamista yhdist{\"a}v{\"a}{\"a} proaktiivista riskien ennakointia. Sen haltuun ottaminen edellytt{\"a}{\"a} tulevaisuuden tutkimuksen metodiikkaa, monitieteellist{\"a} yhteisty{\"o}t{\"a} ja kaikkien viranomaisten yhteistoimintaa. T{\"a}m{\"a} artikkeli esittelee VIRIKE-menettelyn, jonka avulla voidaan uusista teknologioista aiheutuvia riskej{\"a} ennakoida viranomaisten yhteisty{\"o}ll{\"a}.",
keywords = "risk identification, technogenic risk, stakeholder co-operation, new technologies",
author = "Riitta Molarius",
year = "2017",
language = "Finnish",
volume = "36",
pages = "53--63",
journal = "Futura",
issn = "0785-5494",
number = "3",

}

VIRIKE : Menettelytapa riskien ennakoimiseksi viranomaisten välisenä yhteistyönä. / Molarius, Riitta (Corresponding Author).

In: Futura, Vol. 36, No. 3, 2017, p. 53-63.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - VIRIKE

T2 - Menettelytapa riskien ennakoimiseksi viranomaisten välisenä yhteistyönä

AU - Molarius, Riitta

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Uudet teknologiat sisältävät usein orastavia riskejä, jotka ilmenevät kenties vasta vuosien tai vuosikymmenten kuluttua. Esimerkiksi 1970-luvulla yleisesti käytössä olleen puutavaran sinistymisenestoaineesta aiheutuneita, sen enempää kuin 2010-luvulla nikkelin biouuttoon liittyviä riskejä ei osattu tunnistaa riittävästi, jolloin haitalliset seuraukset pääsivät yllättämään asianosaiset. Uusien teknologioiden ollessa kyseessä riskien tunnistaminen ei saa olla rutiinitarkastelua perinteisillä prosessiteollisuuden analyysimenetelmillä yksittäisen konsultin tai organisaation oman osaamisen varassa, vaan sen tulisi olla mitä suurimmassa määrin monialaista osaamista yhdistävää proaktiivista riskien ennakointia. Sen haltuun ottaminen edellyttää tulevaisuuden tutkimuksen metodiikkaa, monitieteellistä yhteistyötä ja kaikkien viranomaisten yhteistoimintaa. Tämä artikkeli esittelee VIRIKE-menettelyn, jonka avulla voidaan uusista teknologioista aiheutuvia riskejä ennakoida viranomaisten yhteistyöllä.

AB - Uudet teknologiat sisältävät usein orastavia riskejä, jotka ilmenevät kenties vasta vuosien tai vuosikymmenten kuluttua. Esimerkiksi 1970-luvulla yleisesti käytössä olleen puutavaran sinistymisenestoaineesta aiheutuneita, sen enempää kuin 2010-luvulla nikkelin biouuttoon liittyviä riskejä ei osattu tunnistaa riittävästi, jolloin haitalliset seuraukset pääsivät yllättämään asianosaiset. Uusien teknologioiden ollessa kyseessä riskien tunnistaminen ei saa olla rutiinitarkastelua perinteisillä prosessiteollisuuden analyysimenetelmillä yksittäisen konsultin tai organisaation oman osaamisen varassa, vaan sen tulisi olla mitä suurimmassa määrin monialaista osaamista yhdistävää proaktiivista riskien ennakointia. Sen haltuun ottaminen edellyttää tulevaisuuden tutkimuksen metodiikkaa, monitieteellistä yhteistyötä ja kaikkien viranomaisten yhteistoimintaa. Tämä artikkeli esittelee VIRIKE-menettelyn, jonka avulla voidaan uusista teknologioista aiheutuvia riskejä ennakoida viranomaisten yhteistyöllä.

KW - risk identification

KW - technogenic risk

KW - stakeholder co-operation

KW - new technologies

M3 - Article

VL - 36

SP - 53

EP - 63

JO - Futura

JF - Futura

SN - 0785-5494

IS - 3

ER -