Virtausmittareiden kalibrointi - myös kuitumassoilla

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Prosessiteollisuudessa käytettäviä virtausmittareita on yleensä voitu kalibroida ainoastaan puhtaalla vedellä tai joissain tapauksissa käyttäen radioaktiivisia merkkiaineita kokonaistilavuusvirran määrittämiseen. Tämän puutteen poistamiseksi VTT Prosessien tiloihin Jyväskylään rakennettiin laitteisto, jolla voidaan arvioida virtausmittareiden tarkkuutta. Laittesto on suunniteltu alunperin kuitumassoille, mutta sitä voidaan käyttää muillakin prosessiaineilla. Laitteiston avulla on myös mahdollista tutkia virtaavien aineiden ominaisuuksien, kuten massan sakeuden ja ilmapitoisuuden vaikutuksia virtausmittareiden toimintaan ja tarkkuuteen. Ensimmäisessä vaiheessa laitteistolla vertailtiin neljän eri valmistajan magneettisten virtausmittareiden toimintaa. vedellä ja kuitumassalla. Muuttujina kokeissa olivat massan sakeus ja virtausnopeus. Myös mittarin sijoituksen vaikutusta (suora putki vs. välittömästi 90º mutkan jälkeen) selvitettiin. Lisäksi tutkittiin massan ilmapitoisuuden vaikutusta mittareihin.
Original languageFinnish
Pages (from-to)33-35
JournalNippi
Volume21
Issue number1
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

@article{d8e0a702cdf54d6788eae5f8292b4e52,
title = "Virtausmittareiden kalibrointi - my{\"o}s kuitumassoilla",
abstract = "Prosessiteollisuudessa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} virtausmittareita on yleens{\"a} voitu kalibroida ainoastaan puhtaalla vedell{\"a} tai joissain tapauksissa k{\"a}ytt{\"a}en radioaktiivisia merkkiaineita kokonaistilavuusvirran m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseen. T{\"a}m{\"a}n puutteen poistamiseksi VTT Prosessien tiloihin Jyv{\"a}skyl{\"a}{\"a}n rakennettiin laitteisto, jolla voidaan arvioida virtausmittareiden tarkkuutta. Laittesto on suunniteltu alunperin kuitumassoille, mutta sit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} muillakin prosessiaineilla. Laitteiston avulla on my{\"o}s mahdollista tutkia virtaavien aineiden ominaisuuksien, kuten massan sakeuden ja ilmapitoisuuden vaikutuksia virtausmittareiden toimintaan ja tarkkuuteen. Ensimm{\"a}isess{\"a} vaiheessa laitteistolla vertailtiin nelj{\"a}n eri valmistajan magneettisten virtausmittareiden toimintaa. vedell{\"a} ja kuitumassalla. Muuttujina kokeissa olivat massan sakeus ja virtausnopeus. My{\"o}s mittarin sijoituksen vaikutusta (suora putki vs. v{\"a}litt{\"o}m{\"a}sti 90º mutkan j{\"a}lkeen) selvitettiin. Lis{\"a}ksi tutkittiin massan ilmapitoisuuden vaikutusta mittareihin.",
author = "Veli-Matti Luukkainen",
year = "2005",
language = "Finnish",
volume = "21",
pages = "33--35",
journal = "Nippi",
issn = "0784-6657",
number = "1",

}

Virtausmittareiden kalibrointi - myös kuitumassoilla. / Luukkainen, Veli-Matti.

In: Nippi, Vol. 21, No. 1, 2005, p. 33-35.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Virtausmittareiden kalibrointi - myös kuitumassoilla

AU - Luukkainen, Veli-Matti

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Prosessiteollisuudessa käytettäviä virtausmittareita on yleensä voitu kalibroida ainoastaan puhtaalla vedellä tai joissain tapauksissa käyttäen radioaktiivisia merkkiaineita kokonaistilavuusvirran määrittämiseen. Tämän puutteen poistamiseksi VTT Prosessien tiloihin Jyväskylään rakennettiin laitteisto, jolla voidaan arvioida virtausmittareiden tarkkuutta. Laittesto on suunniteltu alunperin kuitumassoille, mutta sitä voidaan käyttää muillakin prosessiaineilla. Laitteiston avulla on myös mahdollista tutkia virtaavien aineiden ominaisuuksien, kuten massan sakeuden ja ilmapitoisuuden vaikutuksia virtausmittareiden toimintaan ja tarkkuuteen. Ensimmäisessä vaiheessa laitteistolla vertailtiin neljän eri valmistajan magneettisten virtausmittareiden toimintaa. vedellä ja kuitumassalla. Muuttujina kokeissa olivat massan sakeus ja virtausnopeus. Myös mittarin sijoituksen vaikutusta (suora putki vs. välittömästi 90º mutkan jälkeen) selvitettiin. Lisäksi tutkittiin massan ilmapitoisuuden vaikutusta mittareihin.

AB - Prosessiteollisuudessa käytettäviä virtausmittareita on yleensä voitu kalibroida ainoastaan puhtaalla vedellä tai joissain tapauksissa käyttäen radioaktiivisia merkkiaineita kokonaistilavuusvirran määrittämiseen. Tämän puutteen poistamiseksi VTT Prosessien tiloihin Jyväskylään rakennettiin laitteisto, jolla voidaan arvioida virtausmittareiden tarkkuutta. Laittesto on suunniteltu alunperin kuitumassoille, mutta sitä voidaan käyttää muillakin prosessiaineilla. Laitteiston avulla on myös mahdollista tutkia virtaavien aineiden ominaisuuksien, kuten massan sakeuden ja ilmapitoisuuden vaikutuksia virtausmittareiden toimintaan ja tarkkuuteen. Ensimmäisessä vaiheessa laitteistolla vertailtiin neljän eri valmistajan magneettisten virtausmittareiden toimintaa. vedellä ja kuitumassalla. Muuttujina kokeissa olivat massan sakeus ja virtausnopeus. Myös mittarin sijoituksen vaikutusta (suora putki vs. välittömästi 90º mutkan jälkeen) selvitettiin. Lisäksi tutkittiin massan ilmapitoisuuden vaikutusta mittareihin.

M3 - Article

VL - 21

SP - 33

EP - 35

JO - Nippi

JF - Nippi

SN - 0784-6657

IS - 1

ER -