Virtausten ja palamisen numeerinen laskenta tulipesissä

Lars Kjäldman

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä raportoitava työ liittyy Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksien kehittämiseen tulipesien virtauksen, palamisen ja lämmönsiirron samanaikaisessa numeerisessa laskennassa. Projektissa on simuloitu sumu- ja pölypolttotapauksia yhden polttimen koeuuneissa polttoainetehoilla 200 kW-6 MW. Sovelluksissa on kokeet tehty VTT:n kotimaisten polttoaineiden laboratorion ja Neste Oy:n koeuuneissa. Yksi sovellus on valittu kirjallisuudesta. Sumupoltossa saatujen laskentatulosten yhteensopivuus mittaustuloksiin oli yleensä hyvä lämmönsiirron ja tulipesän loppuosan paikallisten pitoisuuksien ja lämpötilan osalta. Tulipesän alkupäässä, missä sisäänvirtausaukkojen reunaehdoilla on huomattava vaikutus, olivat sumupolton tulokset tyydyttäviä. Turpeen pölypoltossa yhtyivät laskentatulokset mittausarvoihin mittaustarkkuuden rajoissa sekä polttimen lähialueella että tulipesän loppuosassa tutkituissa kolmessa tapauksessa, joissa polttoaineteho tai ilmavaiheistus poikkesivat toisistaan. Saatujen kokemusten perusteella ovat osatapahtumien mallien tarkkuus ja nykyisten tietokoneiden laskentateho riittävät numeerisen virtauslaskennan hyödylliseen ja tehokkaaseen käyttöön polttoprosessien tutkimuksessa ja suunnittelussa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages72
ISBN (Print)951-38-3521-9
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number638
ISSN0358-5077

Fingerprint

furnaces
combustion

Keywords

  • flow simulation
  • combustion
  • heat transfer
  • furnaces
  • numerical methods

Cite this

Kjäldman, L. (1989). Virtausten ja palamisen numeerinen laskenta tulipesissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 638
Kjäldman, Lars. / Virtausten ja palamisen numeerinen laskenta tulipesissä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 638).
@book{6a73cbe2125c4b8cb9f79546c5eb88f5,
title = "Virtausten ja palamisen numeerinen laskenta tulipesiss{\"a}",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportoitava ty{\"o} liittyy Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksien kehitt{\"a}miseen tulipesien virtauksen, palamisen ja l{\"a}mm{\"o}nsiirron samanaikaisessa numeerisessa laskennassa. Projektissa on simuloitu sumu- ja p{\"o}lypolttotapauksia yhden polttimen koeuuneissa polttoainetehoilla 200 kW-6 MW. Sovelluksissa on kokeet tehty VTT:n kotimaisten polttoaineiden laboratorion ja Neste Oy:n koeuuneissa. Yksi sovellus on valittu kirjallisuudesta. Sumupoltossa saatujen laskentatulosten yhteensopivuus mittaustuloksiin oli yleens{\"a} hyv{\"a} l{\"a}mm{\"o}nsiirron ja tulipes{\"a}n loppuosan paikallisten pitoisuuksien ja l{\"a}mp{\"o}tilan osalta. Tulipes{\"a}n alkup{\"a}{\"a}ss{\"a}, miss{\"a} sis{\"a}{\"a}nvirtausaukkojen reunaehdoilla on huomattava vaikutus, olivat sumupolton tulokset tyydytt{\"a}vi{\"a}. Turpeen p{\"o}lypoltossa yhtyiv{\"a}t laskentatulokset mittausarvoihin mittaustarkkuuden rajoissa sek{\"a} polttimen l{\"a}hialueella ett{\"a} tulipes{\"a}n loppuosassa tutkituissa kolmessa tapauksessa, joissa polttoaineteho tai ilmavaiheistus poikkesivat toisistaan. Saatujen kokemusten perusteella ovat osatapahtumien mallien tarkkuus ja nykyisten tietokoneiden laskentateho riitt{\"a}v{\"a}t numeerisen virtauslaskennan hy{\"o}dylliseen ja tehokkaaseen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n polttoprosessien tutkimuksessa ja suunnittelussa.",
keywords = "flow simulation, combustion, heat transfer, furnaces, numerical methods",
author = "Lars Kj{\"a}ldman",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3521-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "638",
address = "Finland",

}

Kjäldman, L 1989, Virtausten ja palamisen numeerinen laskenta tulipesissä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 638, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Virtausten ja palamisen numeerinen laskenta tulipesissä. / Kjäldman, Lars.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 638).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Virtausten ja palamisen numeerinen laskenta tulipesissä

AU - Kjäldman, Lars

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tässä raportoitava työ liittyy Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksien kehittämiseen tulipesien virtauksen, palamisen ja lämmönsiirron samanaikaisessa numeerisessa laskennassa. Projektissa on simuloitu sumu- ja pölypolttotapauksia yhden polttimen koeuuneissa polttoainetehoilla 200 kW-6 MW. Sovelluksissa on kokeet tehty VTT:n kotimaisten polttoaineiden laboratorion ja Neste Oy:n koeuuneissa. Yksi sovellus on valittu kirjallisuudesta. Sumupoltossa saatujen laskentatulosten yhteensopivuus mittaustuloksiin oli yleensä hyvä lämmönsiirron ja tulipesän loppuosan paikallisten pitoisuuksien ja lämpötilan osalta. Tulipesän alkupäässä, missä sisäänvirtausaukkojen reunaehdoilla on huomattava vaikutus, olivat sumupolton tulokset tyydyttäviä. Turpeen pölypoltossa yhtyivät laskentatulokset mittausarvoihin mittaustarkkuuden rajoissa sekä polttimen lähialueella että tulipesän loppuosassa tutkituissa kolmessa tapauksessa, joissa polttoaineteho tai ilmavaiheistus poikkesivat toisistaan. Saatujen kokemusten perusteella ovat osatapahtumien mallien tarkkuus ja nykyisten tietokoneiden laskentateho riittävät numeerisen virtauslaskennan hyödylliseen ja tehokkaaseen käyttöön polttoprosessien tutkimuksessa ja suunnittelussa.

AB - Tässä raportoitava työ liittyy Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksien kehittämiseen tulipesien virtauksen, palamisen ja lämmönsiirron samanaikaisessa numeerisessa laskennassa. Projektissa on simuloitu sumu- ja pölypolttotapauksia yhden polttimen koeuuneissa polttoainetehoilla 200 kW-6 MW. Sovelluksissa on kokeet tehty VTT:n kotimaisten polttoaineiden laboratorion ja Neste Oy:n koeuuneissa. Yksi sovellus on valittu kirjallisuudesta. Sumupoltossa saatujen laskentatulosten yhteensopivuus mittaustuloksiin oli yleensä hyvä lämmönsiirron ja tulipesän loppuosan paikallisten pitoisuuksien ja lämpötilan osalta. Tulipesän alkupäässä, missä sisäänvirtausaukkojen reunaehdoilla on huomattava vaikutus, olivat sumupolton tulokset tyydyttäviä. Turpeen pölypoltossa yhtyivät laskentatulokset mittausarvoihin mittaustarkkuuden rajoissa sekä polttimen lähialueella että tulipesän loppuosassa tutkituissa kolmessa tapauksessa, joissa polttoaineteho tai ilmavaiheistus poikkesivat toisistaan. Saatujen kokemusten perusteella ovat osatapahtumien mallien tarkkuus ja nykyisten tietokoneiden laskentateho riittävät numeerisen virtauslaskennan hyödylliseen ja tehokkaaseen käyttöön polttoprosessien tutkimuksessa ja suunnittelussa.

KW - flow simulation

KW - combustion

KW - heat transfer

KW - furnaces

KW - numerical methods

M3 - Report

SN - 951-38-3521-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Virtausten ja palamisen numeerinen laskenta tulipesissä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kjäldman L. Virtausten ja palamisen numeerinen laskenta tulipesissä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 72 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 638).