Visio kaupunginosan kehittämisen ohjaajana

Translated title of the contribution: Vision as a tool to develop town district planning

Markku Riihimäki, Marko Vanhatalo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kaupunginosa tarvitsee vahvan ja kantavan vision, johon tukeutua koko kehityskaaren aikana. Visio ei saa olla nykytilaa kuvaava, vaan selvästi tulevaisuuden tahtotila. Demokraattinen vision rakentamisprosessi on erittäin suositeltava vaihtoehto alueellista visiota laadittaessa. Prosessi soveltuu isoihin aluekohteisiin, joissa on mukana monta toteuttajatahoa. Menetelmä tukee lainsäädännön edellytyksiä ja osaltaan varmistaa osapuolten kuulemismenettelyjä. Samalla se osallistaa potentiaalisia suunnittelu- ja toteuttajatahoja ja näin ollen varmistaa osapuolten sitoutumisen tavoiteltuun lopputulokseen. Avoin visioprosessi monipuolistaa aluekehityksen ja toteuttamisen osalta käytävää keskustelua. Prosessin avulla on myös mahdollista saada uusia innovaatioita ja paikallista luovuutta enemmän esille. Alueen suunnittelua, toteutusta ja kehittämistä ohjaavat ohjeet ja toimintamallit tulisi kytkeä kaupunginosavisioon. Muun muassa kaavoitus- ja suunnitteluohjeilla, laatu- ja tontinluovutuskriteereillä, rakentamisen toimintamalleilla ja alueen palveluyhtiön avulla varmistetaan halutun lopputuloksen ja hengen toteutuminen. Tässä julkaisussa kuvattua viitekehystä voidaan soveltaa käytäntöön uusia alueita ja kaupunginosia suunniteltaessa. Viitekehyksen avulla kaupunginosan kehittämisen prosessi voidaan viedä läpi alusta lähtien suunnitellusti. Viitekehyksen lähtökohtana ja mallina on ollut Vuoreksen tavoitteiden ja vision luomisen toteutusprosessi. Viitekehys kehitettiin osana "Lisäarvo-ohjattu aluerakentamisen suunnittelu- ja toteutusprosessi (Beyond Vuores)" -tutkimusta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages37
ISBN (Electronic)951-38-6610-6
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number58

Fingerprint

towns
planning
Olla

Keywords

  • vision
  • visioning process
  • town district planning

Cite this

Riihimäki, M., & Vanhatalo, M. (2006). Visio kaupunginosan kehittämisen ohjaajana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 58
Riihimäki, Markku ; Vanhatalo, Marko. / Visio kaupunginosan kehittämisen ohjaajana. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 37 p. (VTT Working Papers; No. 58).
@book{1739efcdcd2f414c869ae3a6d8d9040e,
title = "Visio kaupunginosan kehitt{\"a}misen ohjaajana",
abstract = "Kaupunginosa tarvitsee vahvan ja kantavan vision, johon tukeutua koko kehityskaaren aikana. Visio ei saa olla nykytilaa kuvaava, vaan selv{\"a}sti tulevaisuuden tahtotila. Demokraattinen vision rakentamisprosessi on eritt{\"a}in suositeltava vaihtoehto alueellista visiota laadittaessa. Prosessi soveltuu isoihin aluekohteisiin, joissa on mukana monta toteuttajatahoa. Menetelm{\"a} tukee lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}n edellytyksi{\"a} ja osaltaan varmistaa osapuolten kuulemismenettelyj{\"a}. Samalla se osallistaa potentiaalisia suunnittelu- ja toteuttajatahoja ja n{\"a}in ollen varmistaa osapuolten sitoutumisen tavoiteltuun lopputulokseen. Avoin visioprosessi monipuolistaa aluekehityksen ja toteuttamisen osalta k{\"a}yt{\"a}v{\"a}{\"a} keskustelua. Prosessin avulla on my{\"o}s mahdollista saada uusia innovaatioita ja paikallista luovuutta enemm{\"a}n esille. Alueen suunnittelua, toteutusta ja kehitt{\"a}mist{\"a} ohjaavat ohjeet ja toimintamallit tulisi kytke{\"a} kaupunginosavisioon. Muun muassa kaavoitus- ja suunnitteluohjeilla, laatu- ja tontinluovutuskriteereill{\"a}, rakentamisen toimintamalleilla ja alueen palveluyhti{\"o}n avulla varmistetaan halutun lopputuloksen ja hengen toteutuminen. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa kuvattua viitekehyst{\"a} voidaan soveltaa k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n uusia alueita ja kaupunginosia suunniteltaessa. Viitekehyksen avulla kaupunginosan kehitt{\"a}misen prosessi voidaan vied{\"a} l{\"a}pi alusta l{\"a}htien suunnitellusti. Viitekehyksen l{\"a}ht{\"o}kohtana ja mallina on ollut Vuoreksen tavoitteiden ja vision luomisen toteutusprosessi. Viitekehys kehitettiin osana {"}Lis{\"a}arvo-ohjattu aluerakentamisen suunnittelu- ja toteutusprosessi (Beyond Vuores){"} -tutkimusta.",
keywords = "vision, visioning process, town district planning",
author = "Markku Riihim{\"a}ki and Marko Vanhatalo",
note = "Project code: 1024",
year = "2006",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "58",
address = "Finland",

}

Riihimäki, M & Vanhatalo, M 2006, Visio kaupunginosan kehittämisen ohjaajana. VTT Working Papers, no. 58, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Visio kaupunginosan kehittämisen ohjaajana. / Riihimäki, Markku; Vanhatalo, Marko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 37 p. (VTT Working Papers; No. 58).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Visio kaupunginosan kehittämisen ohjaajana

AU - Riihimäki, Markku

AU - Vanhatalo, Marko

N1 - Project code: 1024

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Kaupunginosa tarvitsee vahvan ja kantavan vision, johon tukeutua koko kehityskaaren aikana. Visio ei saa olla nykytilaa kuvaava, vaan selvästi tulevaisuuden tahtotila. Demokraattinen vision rakentamisprosessi on erittäin suositeltava vaihtoehto alueellista visiota laadittaessa. Prosessi soveltuu isoihin aluekohteisiin, joissa on mukana monta toteuttajatahoa. Menetelmä tukee lainsäädännön edellytyksiä ja osaltaan varmistaa osapuolten kuulemismenettelyjä. Samalla se osallistaa potentiaalisia suunnittelu- ja toteuttajatahoja ja näin ollen varmistaa osapuolten sitoutumisen tavoiteltuun lopputulokseen. Avoin visioprosessi monipuolistaa aluekehityksen ja toteuttamisen osalta käytävää keskustelua. Prosessin avulla on myös mahdollista saada uusia innovaatioita ja paikallista luovuutta enemmän esille. Alueen suunnittelua, toteutusta ja kehittämistä ohjaavat ohjeet ja toimintamallit tulisi kytkeä kaupunginosavisioon. Muun muassa kaavoitus- ja suunnitteluohjeilla, laatu- ja tontinluovutuskriteereillä, rakentamisen toimintamalleilla ja alueen palveluyhtiön avulla varmistetaan halutun lopputuloksen ja hengen toteutuminen. Tässä julkaisussa kuvattua viitekehystä voidaan soveltaa käytäntöön uusia alueita ja kaupunginosia suunniteltaessa. Viitekehyksen avulla kaupunginosan kehittämisen prosessi voidaan viedä läpi alusta lähtien suunnitellusti. Viitekehyksen lähtökohtana ja mallina on ollut Vuoreksen tavoitteiden ja vision luomisen toteutusprosessi. Viitekehys kehitettiin osana "Lisäarvo-ohjattu aluerakentamisen suunnittelu- ja toteutusprosessi (Beyond Vuores)" -tutkimusta.

AB - Kaupunginosa tarvitsee vahvan ja kantavan vision, johon tukeutua koko kehityskaaren aikana. Visio ei saa olla nykytilaa kuvaava, vaan selvästi tulevaisuuden tahtotila. Demokraattinen vision rakentamisprosessi on erittäin suositeltava vaihtoehto alueellista visiota laadittaessa. Prosessi soveltuu isoihin aluekohteisiin, joissa on mukana monta toteuttajatahoa. Menetelmä tukee lainsäädännön edellytyksiä ja osaltaan varmistaa osapuolten kuulemismenettelyjä. Samalla se osallistaa potentiaalisia suunnittelu- ja toteuttajatahoja ja näin ollen varmistaa osapuolten sitoutumisen tavoiteltuun lopputulokseen. Avoin visioprosessi monipuolistaa aluekehityksen ja toteuttamisen osalta käytävää keskustelua. Prosessin avulla on myös mahdollista saada uusia innovaatioita ja paikallista luovuutta enemmän esille. Alueen suunnittelua, toteutusta ja kehittämistä ohjaavat ohjeet ja toimintamallit tulisi kytkeä kaupunginosavisioon. Muun muassa kaavoitus- ja suunnitteluohjeilla, laatu- ja tontinluovutuskriteereillä, rakentamisen toimintamalleilla ja alueen palveluyhtiön avulla varmistetaan halutun lopputuloksen ja hengen toteutuminen. Tässä julkaisussa kuvattua viitekehystä voidaan soveltaa käytäntöön uusia alueita ja kaupunginosia suunniteltaessa. Viitekehyksen avulla kaupunginosan kehittämisen prosessi voidaan viedä läpi alusta lähtien suunnitellusti. Viitekehyksen lähtökohtana ja mallina on ollut Vuoreksen tavoitteiden ja vision luomisen toteutusprosessi. Viitekehys kehitettiin osana "Lisäarvo-ohjattu aluerakentamisen suunnittelu- ja toteutusprosessi (Beyond Vuores)" -tutkimusta.

KW - vision

KW - visioning process

KW - town district planning

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Visio kaupunginosan kehittämisen ohjaajana

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Riihimäki M, Vanhatalo M. Visio kaupunginosan kehittämisen ohjaajana. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 37 p. (VTT Working Papers; No. 58).