Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio

Pertti Auerkari, Alpo Neuvonen, Jarmo Jokinen, Jorma Salonen, Reino Mäkinen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Voimalaitoksissa käytettävien kuumalujien terästen virumisvaurion havaitsemisessa tavallisimpia ovat venymän, raerajakolojen ja virumissäröjen toteamiseen tähtäävät menetelmät. Näistä aiempien mittaustietojen puuttuessa soveltuvat paikallistuvaan vaurioon vain rikkomattomat tarkastusmenetelmät, kuten jäljennemenetelmä ja muut erilaiset pintatarkastusmenetelmät. Lisäksi voidaan käyttää kiihdytettyjä virumiskokeita tuottamaan ennuste jäljellä olevasta eliniästä. Kun tällaiset kokeet tehdään moniaksiaalisessa jännitystilassa käyttöä vastaavilla jännitystasoilla, voidaan odottaa parasta vastaavuutta todellisten komponenttien käyttäytymiseen. Tehollisen jännityksen ja Nortonin lain perusteella virumislujuuslaskenta näyttää soveltuvan kohtuullisen hyvin venymien ennustamiseen, kun venymät eivät ylitä muutamia prosentteja; tämän tason yläpuolella virumiseksponentin tulee saada selvästi korkeampi arvo kuin suunnilleen samanpituisissa yksiaksiaalisissa virumiskokeissa, jotta paineenalaisen putken kokeelliset ja lasketut venymät vastaisivat toisiaan. Uusista NDT-menetelmistä Barkhausenin kohinaan perustuva vaurion seurantamenetelmä osoittautui lupaavaksi, kun mittaukset kalibroitiin stadardikappaleeseen jokaisella mittauskerralla. On kuitenkin luultavaa, että menetelmä toimisi parhaiten säröilyksi asti kehittyneen vaurion toteamisessa ja saattaisi siten soveltua mm. magneettijauhetarkastusten korvaamiseen.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  Number of pages50
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number685
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  power plants
  steel

  Keywords

  • creep properties
  • creep tests
  • chromium molybdenum steels
  • heat resistant steels
  • tubes

  Cite this

  Auerkari, P., Neuvonen, A., Jokinen, J., Salonen, J., & Mäkinen, R. (1990). Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 685
  Auerkari, Pertti ; Neuvonen, Alpo ; Jokinen, Jarmo ; Salonen, Jorma ; Mäkinen, Reino. / Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. Espoo, 1990. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 685).
  @book{b73abaf708f845d1907129295a780fbb,
  title = "Voimalaitoster{\"a}sten viruminen ja virumisvaurio",
  abstract = "Voimalaitoksissa k{\"a}ytett{\"a}vien kuumalujien ter{\"a}sten virumisvaurion havaitsemisessa tavallisimpia ovat venym{\"a}n, raerajakolojen ja virumiss{\"a}r{\"o}jen toteamiseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a}t menetelm{\"a}t. N{\"a}ist{\"a} aiempien mittaustietojen puuttuessa soveltuvat paikallistuvaan vaurioon vain rikkomattomat tarkastusmenetelm{\"a}t, kuten j{\"a}ljennemenetelm{\"a} ja muut erilaiset pintatarkastusmenetelm{\"a}t. Lis{\"a}ksi voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kiihdytettyj{\"a} virumiskokeita tuottamaan ennuste j{\"a}ljell{\"a} olevasta elini{\"a}st{\"a}. Kun t{\"a}llaiset kokeet tehd{\"a}{\"a}n moniaksiaalisessa j{\"a}nnitystilassa k{\"a}ytt{\"o}{\"a} vastaavilla j{\"a}nnitystasoilla, voidaan odottaa parasta vastaavuutta todellisten komponenttien k{\"a}ytt{\"a}ytymiseen. Tehollisen j{\"a}nnityksen ja Nortonin lain perusteella virumislujuuslaskenta n{\"a}ytt{\"a}{\"a} soveltuvan kohtuullisen hyvin venymien ennustamiseen, kun venym{\"a}t eiv{\"a}t ylit{\"a} muutamia prosentteja; t{\"a}m{\"a}n tason yl{\"a}puolella virumiseksponentin tulee saada selv{\"a}sti korkeampi arvo kuin suunnilleen samanpituisissa yksiaksiaalisissa virumiskokeissa, jotta paineenalaisen putken kokeelliset ja lasketut venym{\"a}t vastaisivat toisiaan. Uusista NDT-menetelmist{\"a} Barkhausenin kohinaan perustuva vaurion seurantamenetelm{\"a} osoittautui lupaavaksi, kun mittaukset kalibroitiin stadardikappaleeseen jokaisella mittauskerralla. On kuitenkin luultavaa, ett{\"a} menetelm{\"a} toimisi parhaiten s{\"a}r{\"o}ilyksi asti kehittyneen vaurion toteamisessa ja saattaisi siten soveltua mm. magneettijauhetarkastusten korvaamiseen.",
  keywords = "creep properties, creep tests, chromium molybdenum steels, heat resistant steels, tubes",
  author = "Pertti Auerkari and Alpo Neuvonen and Jarmo Jokinen and Jorma Salonen and Reino M{\"a}kinen",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3706-8",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "685",

  }

  Auerkari, P, Neuvonen, A, Jokinen, J, Salonen, J & Mäkinen, R 1990, Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 685, Espoo.

  Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. / Auerkari, Pertti; Neuvonen, Alpo; Jokinen, Jarmo; Salonen, Jorma; Mäkinen, Reino.

  Espoo, 1990. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 685).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio

  AU - Auerkari, Pertti

  AU - Neuvonen, Alpo

  AU - Jokinen, Jarmo

  AU - Salonen, Jorma

  AU - Mäkinen, Reino

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Voimalaitoksissa käytettävien kuumalujien terästen virumisvaurion havaitsemisessa tavallisimpia ovat venymän, raerajakolojen ja virumissäröjen toteamiseen tähtäävät menetelmät. Näistä aiempien mittaustietojen puuttuessa soveltuvat paikallistuvaan vaurioon vain rikkomattomat tarkastusmenetelmät, kuten jäljennemenetelmä ja muut erilaiset pintatarkastusmenetelmät. Lisäksi voidaan käyttää kiihdytettyjä virumiskokeita tuottamaan ennuste jäljellä olevasta eliniästä. Kun tällaiset kokeet tehdään moniaksiaalisessa jännitystilassa käyttöä vastaavilla jännitystasoilla, voidaan odottaa parasta vastaavuutta todellisten komponenttien käyttäytymiseen. Tehollisen jännityksen ja Nortonin lain perusteella virumislujuuslaskenta näyttää soveltuvan kohtuullisen hyvin venymien ennustamiseen, kun venymät eivät ylitä muutamia prosentteja; tämän tason yläpuolella virumiseksponentin tulee saada selvästi korkeampi arvo kuin suunnilleen samanpituisissa yksiaksiaalisissa virumiskokeissa, jotta paineenalaisen putken kokeelliset ja lasketut venymät vastaisivat toisiaan. Uusista NDT-menetelmistä Barkhausenin kohinaan perustuva vaurion seurantamenetelmä osoittautui lupaavaksi, kun mittaukset kalibroitiin stadardikappaleeseen jokaisella mittauskerralla. On kuitenkin luultavaa, että menetelmä toimisi parhaiten säröilyksi asti kehittyneen vaurion toteamisessa ja saattaisi siten soveltua mm. magneettijauhetarkastusten korvaamiseen.

  AB - Voimalaitoksissa käytettävien kuumalujien terästen virumisvaurion havaitsemisessa tavallisimpia ovat venymän, raerajakolojen ja virumissäröjen toteamiseen tähtäävät menetelmät. Näistä aiempien mittaustietojen puuttuessa soveltuvat paikallistuvaan vaurioon vain rikkomattomat tarkastusmenetelmät, kuten jäljennemenetelmä ja muut erilaiset pintatarkastusmenetelmät. Lisäksi voidaan käyttää kiihdytettyjä virumiskokeita tuottamaan ennuste jäljellä olevasta eliniästä. Kun tällaiset kokeet tehdään moniaksiaalisessa jännitystilassa käyttöä vastaavilla jännitystasoilla, voidaan odottaa parasta vastaavuutta todellisten komponenttien käyttäytymiseen. Tehollisen jännityksen ja Nortonin lain perusteella virumislujuuslaskenta näyttää soveltuvan kohtuullisen hyvin venymien ennustamiseen, kun venymät eivät ylitä muutamia prosentteja; tämän tason yläpuolella virumiseksponentin tulee saada selvästi korkeampi arvo kuin suunnilleen samanpituisissa yksiaksiaalisissa virumiskokeissa, jotta paineenalaisen putken kokeelliset ja lasketut venymät vastaisivat toisiaan. Uusista NDT-menetelmistä Barkhausenin kohinaan perustuva vaurion seurantamenetelmä osoittautui lupaavaksi, kun mittaukset kalibroitiin stadardikappaleeseen jokaisella mittauskerralla. On kuitenkin luultavaa, että menetelmä toimisi parhaiten säröilyksi asti kehittyneen vaurion toteamisessa ja saattaisi siten soveltua mm. magneettijauhetarkastusten korvaamiseen.

  KW - creep properties

  KW - creep tests

  KW - chromium molybdenum steels

  KW - heat resistant steels

  KW - tubes

  M3 - Report

  SN - 951-38-3706-8

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio

  CY - Espoo

  ER -

  Auerkari P, Neuvonen A, Jokinen J, Salonen J, Mäkinen R. Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. Espoo, 1990. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 685).