Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio

Pertti Auerkari, Alpo Neuvonen, Jarmo Jokinen, Jorma Salonen, Reino Mäkinen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Voimalaitoksissa käytettävien kuumalujien terästen virumisvaurion havaitsemisessa tavallisimpia ovat venymän, raerajakolojen ja virumissäröjen toteamiseen tähtäävät menetelmät. Näistä aiempien mittaustietojen puuttuessa soveltuvat paikallistuvaan vaurioon vain rikkomattomat tarkastusmenetelmät, kuten jäljennemenetelmä ja muut erilaiset pintatarkastusmenetelmät. Lisäksi voidaan käyttää kiihdytettyjä virumiskokeita tuottamaan ennuste jäljellä olevasta eliniästä. Kun tällaiset kokeet tehdään moniaksiaalisessa jännitystilassa käyttöä vastaavilla jännitystasoilla, voidaan odottaa parasta vastaavuutta todellisten komponenttien käyttäytymiseen. Tehollisen jännityksen ja Nortonin lain perusteella virumislujuuslaskenta näyttää soveltuvan kohtuullisen hyvin venymien ennustamiseen, kun venymät eivät ylitä muutamia prosentteja; tämän tason yläpuolella virumiseksponentin tulee saada selvästi korkeampi arvo kuin suunnilleen samanpituisissa yksiaksiaalisissa virumiskokeissa, jotta paineenalaisen putken kokeelliset ja lasketut venymät vastaisivat toisiaan. Uusista NDT-menetelmistä Barkhausenin kohinaan perustuva vaurion seurantamenetelmä osoittautui lupaavaksi, kun mittaukset kalibroitiin stadardikappaleeseen jokaisella mittauskerralla. On kuitenkin luultavaa, että menetelmä toimisi parhaiten säröilyksi asti kehittyneen vaurion toteamisessa ja saattaisi siten soveltua mm. magneettijauhetarkastusten korvaamiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
Number of pages50
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
Volume685
ISSN (Print)0358-5077

Fingerprint

power plants
steel

Keywords

  • creep properties
  • creep tests
  • chromium molybdenum steels
  • heat resistant steels
  • tubes

Cite this

Auerkari, P., Neuvonen, A., Jokinen, J., Salonen, J., & Mäkinen, R. (1990). Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. Espoo. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 685
Auerkari, Pertti ; Neuvonen, Alpo ; Jokinen, Jarmo ; Salonen, Jorma ; Mäkinen, Reino. / Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. Espoo, 1990. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 685).
@book{b73abaf708f845d1907129295a780fbb,
title = "Voimalaitoster{\"a}sten viruminen ja virumisvaurio",
abstract = "Voimalaitoksissa k{\"a}ytett{\"a}vien kuumalujien ter{\"a}sten virumisvaurion havaitsemisessa tavallisimpia ovat venym{\"a}n, raerajakolojen ja virumiss{\"a}r{\"o}jen toteamiseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a}t menetelm{\"a}t. N{\"a}ist{\"a} aiempien mittaustietojen puuttuessa soveltuvat paikallistuvaan vaurioon vain rikkomattomat tarkastusmenetelm{\"a}t, kuten j{\"a}ljennemenetelm{\"a} ja muut erilaiset pintatarkastusmenetelm{\"a}t. Lis{\"a}ksi voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kiihdytettyj{\"a} virumiskokeita tuottamaan ennuste j{\"a}ljell{\"a} olevasta elini{\"a}st{\"a}. Kun t{\"a}llaiset kokeet tehd{\"a}{\"a}n moniaksiaalisessa j{\"a}nnitystilassa k{\"a}ytt{\"o}{\"a} vastaavilla j{\"a}nnitystasoilla, voidaan odottaa parasta vastaavuutta todellisten komponenttien k{\"a}ytt{\"a}ytymiseen. Tehollisen j{\"a}nnityksen ja Nortonin lain perusteella virumislujuuslaskenta n{\"a}ytt{\"a}{\"a} soveltuvan kohtuullisen hyvin venymien ennustamiseen, kun venym{\"a}t eiv{\"a}t ylit{\"a} muutamia prosentteja; t{\"a}m{\"a}n tason yl{\"a}puolella virumiseksponentin tulee saada selv{\"a}sti korkeampi arvo kuin suunnilleen samanpituisissa yksiaksiaalisissa virumiskokeissa, jotta paineenalaisen putken kokeelliset ja lasketut venym{\"a}t vastaisivat toisiaan. Uusista NDT-menetelmist{\"a} Barkhausenin kohinaan perustuva vaurion seurantamenetelm{\"a} osoittautui lupaavaksi, kun mittaukset kalibroitiin stadardikappaleeseen jokaisella mittauskerralla. On kuitenkin luultavaa, ett{\"a} menetelm{\"a} toimisi parhaiten s{\"a}r{\"o}ilyksi asti kehittyneen vaurion toteamisessa ja saattaisi siten soveltua mm. magneettijauhetarkastusten korvaamiseen.",
keywords = "creep properties, creep tests, chromium molybdenum steels, heat resistant steels, tubes",
author = "Pertti Auerkari and Alpo Neuvonen and Jarmo Jokinen and Jorma Salonen and Reino M{\"a}kinen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3706-8",
series = "Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",

}

Auerkari, P, Neuvonen, A, Jokinen, J, Salonen, J & Mäkinen, R 1990, Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 685, Espoo.

Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. / Auerkari, Pertti; Neuvonen, Alpo; Jokinen, Jarmo; Salonen, Jorma; Mäkinen, Reino.

Espoo, 1990. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 685).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio

AU - Auerkari, Pertti

AU - Neuvonen, Alpo

AU - Jokinen, Jarmo

AU - Salonen, Jorma

AU - Mäkinen, Reino

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Voimalaitoksissa käytettävien kuumalujien terästen virumisvaurion havaitsemisessa tavallisimpia ovat venymän, raerajakolojen ja virumissäröjen toteamiseen tähtäävät menetelmät. Näistä aiempien mittaustietojen puuttuessa soveltuvat paikallistuvaan vaurioon vain rikkomattomat tarkastusmenetelmät, kuten jäljennemenetelmä ja muut erilaiset pintatarkastusmenetelmät. Lisäksi voidaan käyttää kiihdytettyjä virumiskokeita tuottamaan ennuste jäljellä olevasta eliniästä. Kun tällaiset kokeet tehdään moniaksiaalisessa jännitystilassa käyttöä vastaavilla jännitystasoilla, voidaan odottaa parasta vastaavuutta todellisten komponenttien käyttäytymiseen. Tehollisen jännityksen ja Nortonin lain perusteella virumislujuuslaskenta näyttää soveltuvan kohtuullisen hyvin venymien ennustamiseen, kun venymät eivät ylitä muutamia prosentteja; tämän tason yläpuolella virumiseksponentin tulee saada selvästi korkeampi arvo kuin suunnilleen samanpituisissa yksiaksiaalisissa virumiskokeissa, jotta paineenalaisen putken kokeelliset ja lasketut venymät vastaisivat toisiaan. Uusista NDT-menetelmistä Barkhausenin kohinaan perustuva vaurion seurantamenetelmä osoittautui lupaavaksi, kun mittaukset kalibroitiin stadardikappaleeseen jokaisella mittauskerralla. On kuitenkin luultavaa, että menetelmä toimisi parhaiten säröilyksi asti kehittyneen vaurion toteamisessa ja saattaisi siten soveltua mm. magneettijauhetarkastusten korvaamiseen.

AB - Voimalaitoksissa käytettävien kuumalujien terästen virumisvaurion havaitsemisessa tavallisimpia ovat venymän, raerajakolojen ja virumissäröjen toteamiseen tähtäävät menetelmät. Näistä aiempien mittaustietojen puuttuessa soveltuvat paikallistuvaan vaurioon vain rikkomattomat tarkastusmenetelmät, kuten jäljennemenetelmä ja muut erilaiset pintatarkastusmenetelmät. Lisäksi voidaan käyttää kiihdytettyjä virumiskokeita tuottamaan ennuste jäljellä olevasta eliniästä. Kun tällaiset kokeet tehdään moniaksiaalisessa jännitystilassa käyttöä vastaavilla jännitystasoilla, voidaan odottaa parasta vastaavuutta todellisten komponenttien käyttäytymiseen. Tehollisen jännityksen ja Nortonin lain perusteella virumislujuuslaskenta näyttää soveltuvan kohtuullisen hyvin venymien ennustamiseen, kun venymät eivät ylitä muutamia prosentteja; tämän tason yläpuolella virumiseksponentin tulee saada selvästi korkeampi arvo kuin suunnilleen samanpituisissa yksiaksiaalisissa virumiskokeissa, jotta paineenalaisen putken kokeelliset ja lasketut venymät vastaisivat toisiaan. Uusista NDT-menetelmistä Barkhausenin kohinaan perustuva vaurion seurantamenetelmä osoittautui lupaavaksi, kun mittaukset kalibroitiin stadardikappaleeseen jokaisella mittauskerralla. On kuitenkin luultavaa, että menetelmä toimisi parhaiten säröilyksi asti kehittyneen vaurion toteamisessa ja saattaisi siten soveltua mm. magneettijauhetarkastusten korvaamiseen.

KW - creep properties

KW - creep tests

KW - chromium molybdenum steels

KW - heat resistant steels

KW - tubes

M3 - Report

SN - 951-38-3706-8

T3 - Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio

CY - Espoo

ER -

Auerkari P, Neuvonen A, Jokinen J, Salonen J, Mäkinen R. Voimalaitosterästen viruminen ja virumisvaurio. Espoo, 1990. 50 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 685).