Voimalaitosvesien puhdistaminen magneettisella suurgradienttisuodattimella

Rolf Rosenberg

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Magneettinen suurgradienttierotus soveltuu hyvin suodatukseen vaikeissa olosuhteissa, koska se toimii suurissa paineissa ja lämpötiloissa, on täysin automatisoitavissa, eikä järjestelmä sisällä vaihdettavia komponentteja. Suodatinpanoksen puhdistus voidaan suorittaa paikan päällä. Voimalaitosveden puhdistukseen käytettäviä magneettierottimia on valmistettu kaupallisesti jo pitkän aikaa, mutta niiden ongelmana on ollut vaihteleva tehokkuus, etenkin suodatettaessa pieniä hiukkasia. Tämä kirjallisuustutkimus tarkastelee voimalaitosvesien magneettista suodatusta, pääpainoina pienten hiukkasten poisto, sekä ydinvoimalaitosten 60Co:n poisto. Voimalaitosvesien korroosiotuotteet ovat pääasissa ferrimagneettisia, tai joskus paramagneettisia, ja soveltuvat siis suodatettavaksi magneettisesti. Hiukkasten partikkelikoko vaihtelee paljon, mutta on ainakin ydinvoimalaitoksissa yleisesti 0,1-30 µm:a, joskin osa on pienempääkin. Tiedot 60Co:n sitoutumisesta partikkeleihin vaihtelevat paljon. Osa kirjallisuudesta sisaltää tietoa, jonka mukaan suurin osa on sitoutunut partikkeleihin, mutta joidenkin julkaisujen mukaan yli 70 % on liuenneena. Vaatimattomatkin magneettisen vuon tiheydet riittävät suurten ferrimagneettisten hiukkasten poistoon, mutta pienet ja paramagneettiset hiukkaset edellyttävät yli 20 kT:n vuontiheyttä ja suurta vuon gradienttia. Pienten hiukkasten poistotehokkuuden kasvattaminen magneettia kehittämällä ei tunnu kustannussyistä järkevältä. Nykyiset kaupalliset erottimet ovat niin kehittyneitä, ettei niiden edelleenkehittämiseen kannata sijoittaa rahaa. Sitä vastoin kannattaisi tutkia vesikemian vaikutusta suodatukseen, lähinnä menetelmiä, joilla hiukkaskokoa voidaan kasvattaa, ja siten lisätä suodatustehokkuutta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages18
ISBN (Print)951-38-4358-0
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1464
ISSN1235-0605

Keywords

  • power plants
  • waste water
  • waste treatment
  • purification
  • filters
  • magnetic fields
  • magnetic separators

Cite this

Rosenberg, R. (1993). Voimalaitosvesien puhdistaminen magneettisella suurgradienttisuodattimella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1464
Rosenberg, Rolf. / Voimalaitosvesien puhdistaminen magneettisella suurgradienttisuodattimella. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 18 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1464).
@book{2cb9f490666540a09cede0bf9bc17a10,
title = "Voimalaitosvesien puhdistaminen magneettisella suurgradienttisuodattimella",
abstract = "Magneettinen suurgradienttierotus soveltuu hyvin suodatukseen vaikeissa olosuhteissa, koska se toimii suurissa paineissa ja l{\"a}mp{\"o}tiloissa, on t{\"a}ysin automatisoitavissa, eik{\"a} j{\"a}rjestelm{\"a} sis{\"a}ll{\"a} vaihdettavia komponentteja. Suodatinpanoksen puhdistus voidaan suorittaa paikan p{\"a}{\"a}ll{\"a}. Voimalaitosveden puhdistukseen k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} magneettierottimia on valmistettu kaupallisesti jo pitk{\"a}n aikaa, mutta niiden ongelmana on ollut vaihteleva tehokkuus, etenkin suodatettaessa pieni{\"a} hiukkasia. T{\"a}m{\"a} kirjallisuustutkimus tarkastelee voimalaitosvesien magneettista suodatusta, p{\"a}{\"a}painoina pienten hiukkasten poisto, sek{\"a} ydinvoimalaitosten 60Co:n poisto. Voimalaitosvesien korroosiotuotteet ovat p{\"a}{\"a}asissa ferrimagneettisia, tai joskus paramagneettisia, ja soveltuvat siis suodatettavaksi magneettisesti. Hiukkasten partikkelikoko vaihtelee paljon, mutta on ainakin ydinvoimalaitoksissa yleisesti 0,1-30 µm:a, joskin osa on pienemp{\"a}{\"a}kin. Tiedot 60Co:n sitoutumisesta partikkeleihin vaihtelevat paljon. Osa kirjallisuudesta sisalt{\"a}{\"a} tietoa, jonka mukaan suurin osa on sitoutunut partikkeleihin, mutta joidenkin julkaisujen mukaan yli 70 {\%} on liuenneena. Vaatimattomatkin magneettisen vuon tiheydet riitt{\"a}v{\"a}t suurten ferrimagneettisten hiukkasten poistoon, mutta pienet ja paramagneettiset hiukkaset edellytt{\"a}v{\"a}t yli 20 kT:n vuontiheytt{\"a} ja suurta vuon gradienttia. Pienten hiukkasten poistotehokkuuden kasvattaminen magneettia kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} ei tunnu kustannussyist{\"a} j{\"a}rkev{\"a}lt{\"a}. Nykyiset kaupalliset erottimet ovat niin kehittyneit{\"a}, ettei niiden edelleenkehitt{\"a}miseen kannata sijoittaa rahaa. Sit{\"a} vastoin kannattaisi tutkia vesikemian vaikutusta suodatukseen, l{\"a}hinn{\"a} menetelmi{\"a}, joilla hiukkaskokoa voidaan kasvattaa, ja siten lis{\"a}t{\"a} suodatustehokkuutta.",
keywords = "power plants, waste water, waste treatment, purification, filters, magnetic fields, magnetic separators",
author = "Rolf Rosenberg",
year = "1993",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4358-0",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1464",
address = "Finland",

}

Rosenberg, R 1993, Voimalaitosvesien puhdistaminen magneettisella suurgradienttisuodattimella. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1464, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Voimalaitosvesien puhdistaminen magneettisella suurgradienttisuodattimella. / Rosenberg, Rolf.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 18 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1464).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Voimalaitosvesien puhdistaminen magneettisella suurgradienttisuodattimella

AU - Rosenberg, Rolf

PY - 1993

Y1 - 1993

N2 - Magneettinen suurgradienttierotus soveltuu hyvin suodatukseen vaikeissa olosuhteissa, koska se toimii suurissa paineissa ja lämpötiloissa, on täysin automatisoitavissa, eikä järjestelmä sisällä vaihdettavia komponentteja. Suodatinpanoksen puhdistus voidaan suorittaa paikan päällä. Voimalaitosveden puhdistukseen käytettäviä magneettierottimia on valmistettu kaupallisesti jo pitkän aikaa, mutta niiden ongelmana on ollut vaihteleva tehokkuus, etenkin suodatettaessa pieniä hiukkasia. Tämä kirjallisuustutkimus tarkastelee voimalaitosvesien magneettista suodatusta, pääpainoina pienten hiukkasten poisto, sekä ydinvoimalaitosten 60Co:n poisto. Voimalaitosvesien korroosiotuotteet ovat pääasissa ferrimagneettisia, tai joskus paramagneettisia, ja soveltuvat siis suodatettavaksi magneettisesti. Hiukkasten partikkelikoko vaihtelee paljon, mutta on ainakin ydinvoimalaitoksissa yleisesti 0,1-30 µm:a, joskin osa on pienempääkin. Tiedot 60Co:n sitoutumisesta partikkeleihin vaihtelevat paljon. Osa kirjallisuudesta sisaltää tietoa, jonka mukaan suurin osa on sitoutunut partikkeleihin, mutta joidenkin julkaisujen mukaan yli 70 % on liuenneena. Vaatimattomatkin magneettisen vuon tiheydet riittävät suurten ferrimagneettisten hiukkasten poistoon, mutta pienet ja paramagneettiset hiukkaset edellyttävät yli 20 kT:n vuontiheyttä ja suurta vuon gradienttia. Pienten hiukkasten poistotehokkuuden kasvattaminen magneettia kehittämällä ei tunnu kustannussyistä järkevältä. Nykyiset kaupalliset erottimet ovat niin kehittyneitä, ettei niiden edelleenkehittämiseen kannata sijoittaa rahaa. Sitä vastoin kannattaisi tutkia vesikemian vaikutusta suodatukseen, lähinnä menetelmiä, joilla hiukkaskokoa voidaan kasvattaa, ja siten lisätä suodatustehokkuutta.

AB - Magneettinen suurgradienttierotus soveltuu hyvin suodatukseen vaikeissa olosuhteissa, koska se toimii suurissa paineissa ja lämpötiloissa, on täysin automatisoitavissa, eikä järjestelmä sisällä vaihdettavia komponentteja. Suodatinpanoksen puhdistus voidaan suorittaa paikan päällä. Voimalaitosveden puhdistukseen käytettäviä magneettierottimia on valmistettu kaupallisesti jo pitkän aikaa, mutta niiden ongelmana on ollut vaihteleva tehokkuus, etenkin suodatettaessa pieniä hiukkasia. Tämä kirjallisuustutkimus tarkastelee voimalaitosvesien magneettista suodatusta, pääpainoina pienten hiukkasten poisto, sekä ydinvoimalaitosten 60Co:n poisto. Voimalaitosvesien korroosiotuotteet ovat pääasissa ferrimagneettisia, tai joskus paramagneettisia, ja soveltuvat siis suodatettavaksi magneettisesti. Hiukkasten partikkelikoko vaihtelee paljon, mutta on ainakin ydinvoimalaitoksissa yleisesti 0,1-30 µm:a, joskin osa on pienempääkin. Tiedot 60Co:n sitoutumisesta partikkeleihin vaihtelevat paljon. Osa kirjallisuudesta sisaltää tietoa, jonka mukaan suurin osa on sitoutunut partikkeleihin, mutta joidenkin julkaisujen mukaan yli 70 % on liuenneena. Vaatimattomatkin magneettisen vuon tiheydet riittävät suurten ferrimagneettisten hiukkasten poistoon, mutta pienet ja paramagneettiset hiukkaset edellyttävät yli 20 kT:n vuontiheyttä ja suurta vuon gradienttia. Pienten hiukkasten poistotehokkuuden kasvattaminen magneettia kehittämällä ei tunnu kustannussyistä järkevältä. Nykyiset kaupalliset erottimet ovat niin kehittyneitä, ettei niiden edelleenkehittämiseen kannata sijoittaa rahaa. Sitä vastoin kannattaisi tutkia vesikemian vaikutusta suodatukseen, lähinnä menetelmiä, joilla hiukkaskokoa voidaan kasvattaa, ja siten lisätä suodatustehokkuutta.

KW - power plants

KW - waste water

KW - waste treatment

KW - purification

KW - filters

KW - magnetic fields

KW - magnetic separators

M3 - Report

SN - 951-38-4358-0

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Voimalaitosvesien puhdistaminen magneettisella suurgradienttisuodattimella

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rosenberg R. Voimalaitosvesien puhdistaminen magneettisella suurgradienttisuodattimella. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 18 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1464).