Voitelu- ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysit

Jaakko Välttilä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin teollisuuden voiteluaineiden ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysien käyttöä koneiden kunnonseurannassa. Kulumistuotteiden lisäksi voitelu- ja hydraulijärjestelmään tulee järjestelmän ulkopuolelta kiinteitä epäpuhtauksia. Niitä syntyy myös öljystä itsestään. Epäpuhtauksien analysointimenetelmistä esitellään kiinteiden epäpuhtauksien mittaaminen, manuaalinen ja automaattinen hiukkaslaskenta, ferrografia ja spektrometrinen kulumismetallien määritys. Myös menetelmien soveltuvuutta yhteiskäyttöön selvitetään. Menetelmien herkkyyksissä on pieniä eroja ja herkkyys vaihtelee käyttökohteittain. Tiedon saanti alkavasta vauriosta riippuu enemmän näytteenottotiheydestä kuin käytettävästä analyysimenetelmästä. Kaikki menetelmät soveltuvat trendipohjaiseen kunnonseurantaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-3272-6
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number911
ISSN0358-5085

Keywords

  • hydraulic fluids
  • lubricating oils
  • machinery
  • contaminants
  • analyzing
  • maintenance

Cite this

Välttilä, J. (1988). Voitelu- ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 911
Välttilä, Jaakko. / Voitelu- ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 911).
@book{4aeac755e8fb4a7aac5029e63b8d9868,
title = "Voitelu- ja hydrauli{\"o}ljyjen ep{\"a}puhtausanalyysit",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin teollisuuden voiteluaineiden ja hydrauli{\"o}ljyjen ep{\"a}puhtausanalyysien k{\"a}ytt{\"o}{\"a} koneiden kunnonseurannassa. Kulumistuotteiden lis{\"a}ksi voitelu- ja hydraulij{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n tulee j{\"a}rjestelm{\"a}n ulkopuolelta kiinteit{\"a} ep{\"a}puhtauksia. Niit{\"a} syntyy my{\"o}s {\"o}ljyst{\"a} itsest{\"a}{\"a}n. Ep{\"a}puhtauksien analysointimenetelmist{\"a} esitell{\"a}{\"a}n kiinteiden ep{\"a}puhtauksien mittaaminen, manuaalinen ja automaattinen hiukkaslaskenta, ferrografia ja spektrometrinen kulumismetallien m{\"a}{\"a}ritys. My{\"o}s menetelmien soveltuvuutta yhteisk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n selvitet{\"a}{\"a}n. Menetelmien herkkyyksiss{\"a} on pieni{\"a} eroja ja herkkyys vaihtelee k{\"a}ytt{\"o}kohteittain. Tiedon saanti alkavasta vauriosta riippuu enemm{\"a}n n{\"a}ytteenottotiheydest{\"a} kuin k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}st{\"a} analyysimenetelm{\"a}st{\"a}. Kaikki menetelm{\"a}t soveltuvat trendipohjaiseen kunnonseurantaan.",
keywords = "hydraulic fluids, lubricating oils, machinery, contaminants, analyzing, maintenance",
author = "Jaakko V{\"a}lttil{\"a}",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3272-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "911",
address = "Finland",

}

Välttilä, J 1988, Voitelu- ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysit. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 911, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Voitelu- ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysit. / Välttilä, Jaakko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 911).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Voitelu- ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysit

AU - Välttilä, Jaakko

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tässä kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin teollisuuden voiteluaineiden ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysien käyttöä koneiden kunnonseurannassa. Kulumistuotteiden lisäksi voitelu- ja hydraulijärjestelmään tulee järjestelmän ulkopuolelta kiinteitä epäpuhtauksia. Niitä syntyy myös öljystä itsestään. Epäpuhtauksien analysointimenetelmistä esitellään kiinteiden epäpuhtauksien mittaaminen, manuaalinen ja automaattinen hiukkaslaskenta, ferrografia ja spektrometrinen kulumismetallien määritys. Myös menetelmien soveltuvuutta yhteiskäyttöön selvitetään. Menetelmien herkkyyksissä on pieniä eroja ja herkkyys vaihtelee käyttökohteittain. Tiedon saanti alkavasta vauriosta riippuu enemmän näytteenottotiheydestä kuin käytettävästä analyysimenetelmästä. Kaikki menetelmät soveltuvat trendipohjaiseen kunnonseurantaan.

AB - Tässä kirjallisuustutkimuksessa selvitettiin teollisuuden voiteluaineiden ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysien käyttöä koneiden kunnonseurannassa. Kulumistuotteiden lisäksi voitelu- ja hydraulijärjestelmään tulee järjestelmän ulkopuolelta kiinteitä epäpuhtauksia. Niitä syntyy myös öljystä itsestään. Epäpuhtauksien analysointimenetelmistä esitellään kiinteiden epäpuhtauksien mittaaminen, manuaalinen ja automaattinen hiukkaslaskenta, ferrografia ja spektrometrinen kulumismetallien määritys. Myös menetelmien soveltuvuutta yhteiskäyttöön selvitetään. Menetelmien herkkyyksissä on pieniä eroja ja herkkyys vaihtelee käyttökohteittain. Tiedon saanti alkavasta vauriosta riippuu enemmän näytteenottotiheydestä kuin käytettävästä analyysimenetelmästä. Kaikki menetelmät soveltuvat trendipohjaiseen kunnonseurantaan.

KW - hydraulic fluids

KW - lubricating oils

KW - machinery

KW - contaminants

KW - analyzing

KW - maintenance

M3 - Report

SN - 951-38-3272-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Voitelu- ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Välttilä J. Voitelu- ja hydrauliöljyjen epäpuhtausanalyysit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 911).