Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö

Matti Kytö

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Voitelurasvoja käsittelevän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on antaa rasvojen käyttäjille tietoa erilaisten rasvojen rakenteesta ja ominaisuuksista, jolloin oikean rasvan valinta vaati-viinkin käyttökohteisiin ja rasvojen tuotetiedotteiden tulkinta on entistä helpompaa. Voitelurasvojen merkittävä rakenneosa on sakeutin, joka sitoo itseensä voiteluöljyn ja antaa rasvalle puolikiinteän olomuodon. Rasvoissa on saenninta 3 - 30 %, perusöljyä 70 - 95 % ja lisäaineita 0 - 10 %. Useista erityyppisistä rasvoista litiumrasvoilla on nykyisin selvä valta-asema, joka perustuu suhteellisen halpaan hintaan ja vähintään tyydyttäviin käyttöominaisuuksiin useimmissa tavan-omaisissa käyttökohteissa. Litiumrasvan saennin on litiumsaippua ja perusöljy on yleensä mineraaliöljy. Synteettisiä rasvoja käytetään vain erikoiskohteissa. Konsistenssi on rasvojen perusominaisuus, joka kertoo rasvojen "kiinteyden". Muita rasvojen ominaisuuksia kuvaavia suureita ovat mm. tippumispiste, vedensietokyky ja korroosionsuoja-ominaisuudet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages42
ISBN (Print)951-38-2812-3
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number679
ISSN0358-5085

Keywords

  • lubricants
  • greases
  • lubricating oils
  • properties

Cite this

Kytö, M. (1987). Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 679
Kytö, Matti. / Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 679).
@book{a7a571ff13d740caace1ba5c93255ea8,
title = "Voitelurasvojen ominaisuudet ja k{\"a}ytt{\"o}",
abstract = "Voitelurasvoja k{\"a}sittelev{\"a}n kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on antaa rasvojen k{\"a}ytt{\"a}jille tietoa erilaisten rasvojen rakenteesta ja ominaisuuksista, jolloin oikean rasvan valinta vaati-viinkin k{\"a}ytt{\"o}kohteisiin ja rasvojen tuotetiedotteiden tulkinta on entist{\"a} helpompaa. Voitelurasvojen merkitt{\"a}v{\"a} rakenneosa on sakeutin, joka sitoo itseens{\"a} voitelu{\"o}ljyn ja antaa rasvalle puolikiinte{\"a}n olomuodon. Rasvoissa on saenninta 3 - 30 {\%}, perus{\"o}ljy{\"a} 70 - 95 {\%} ja lis{\"a}aineita 0 - 10 {\%}. Useista erityyppisist{\"a} rasvoista litiumrasvoilla on nykyisin selv{\"a} valta-asema, joka perustuu suhteellisen halpaan hintaan ja v{\"a}hint{\"a}{\"a}n tyydytt{\"a}viin k{\"a}ytt{\"o}ominaisuuksiin useimmissa tavan-omaisissa k{\"a}ytt{\"o}kohteissa. Litiumrasvan saennin on litiumsaippua ja perus{\"o}ljy on yleens{\"a} mineraali{\"o}ljy. Synteettisi{\"a} rasvoja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n vain erikoiskohteissa. Konsistenssi on rasvojen perusominaisuus, joka kertoo rasvojen {"}kiinteyden{"}. Muita rasvojen ominaisuuksia kuvaavia suureita ovat mm. tippumispiste, vedensietokyky ja korroosionsuoja-ominaisuudet.",
keywords = "lubricants, greases, lubricating oils, properties",
author = "Matti Kyt{\"o}",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2812-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "679",
address = "Finland",

}

Kytö, M 1987, Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 679, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. / Kytö, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 679).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö

AU - Kytö, Matti

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Voitelurasvoja käsittelevän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on antaa rasvojen käyttäjille tietoa erilaisten rasvojen rakenteesta ja ominaisuuksista, jolloin oikean rasvan valinta vaati-viinkin käyttökohteisiin ja rasvojen tuotetiedotteiden tulkinta on entistä helpompaa. Voitelurasvojen merkittävä rakenneosa on sakeutin, joka sitoo itseensä voiteluöljyn ja antaa rasvalle puolikiinteän olomuodon. Rasvoissa on saenninta 3 - 30 %, perusöljyä 70 - 95 % ja lisäaineita 0 - 10 %. Useista erityyppisistä rasvoista litiumrasvoilla on nykyisin selvä valta-asema, joka perustuu suhteellisen halpaan hintaan ja vähintään tyydyttäviin käyttöominaisuuksiin useimmissa tavan-omaisissa käyttökohteissa. Litiumrasvan saennin on litiumsaippua ja perusöljy on yleensä mineraaliöljy. Synteettisiä rasvoja käytetään vain erikoiskohteissa. Konsistenssi on rasvojen perusominaisuus, joka kertoo rasvojen "kiinteyden". Muita rasvojen ominaisuuksia kuvaavia suureita ovat mm. tippumispiste, vedensietokyky ja korroosionsuoja-ominaisuudet.

AB - Voitelurasvoja käsittelevän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on antaa rasvojen käyttäjille tietoa erilaisten rasvojen rakenteesta ja ominaisuuksista, jolloin oikean rasvan valinta vaati-viinkin käyttökohteisiin ja rasvojen tuotetiedotteiden tulkinta on entistä helpompaa. Voitelurasvojen merkittävä rakenneosa on sakeutin, joka sitoo itseensä voiteluöljyn ja antaa rasvalle puolikiinteän olomuodon. Rasvoissa on saenninta 3 - 30 %, perusöljyä 70 - 95 % ja lisäaineita 0 - 10 %. Useista erityyppisistä rasvoista litiumrasvoilla on nykyisin selvä valta-asema, joka perustuu suhteellisen halpaan hintaan ja vähintään tyydyttäviin käyttöominaisuuksiin useimmissa tavan-omaisissa käyttökohteissa. Litiumrasvan saennin on litiumsaippua ja perusöljy on yleensä mineraaliöljy. Synteettisiä rasvoja käytetään vain erikoiskohteissa. Konsistenssi on rasvojen perusominaisuus, joka kertoo rasvojen "kiinteyden". Muita rasvojen ominaisuuksia kuvaavia suureita ovat mm. tippumispiste, vedensietokyky ja korroosionsuoja-ominaisuudet.

KW - lubricants

KW - greases

KW - lubricating oils

KW - properties

M3 - Report

SN - 951-38-2812-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kytö M. Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 679).