Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö

Matti Kytö

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Voitelurasvoja käsittelevän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on antaa rasvojen käyttäjille tietoa erilaisten rasvojen rakenteesta ja ominaisuuksista, jolloin oikean rasvan valinta vaati-viinkin käyttökohteisiin ja rasvojen tuotetiedotteiden tulkinta on entistä helpompaa. Voitelurasvojen merkittävä rakenneosa on sakeutin, joka sitoo itseensä voiteluöljyn ja antaa rasvalle puolikiinteän olomuodon. Rasvoissa on saenninta 3 - 30 %, perusöljyä 70 - 95 % ja lisäaineita 0 - 10 %. Useista erityyppisistä rasvoista litiumrasvoilla on nykyisin selvä valta-asema, joka perustuu suhteellisen halpaan hintaan ja vähintään tyydyttäviin käyttöominaisuuksiin useimmissa tavan-omaisissa käyttökohteissa. Litiumrasvan saennin on litiumsaippua ja perusöljy on yleensä mineraaliöljy. Synteettisiä rasvoja käytetään vain erikoiskohteissa. Konsistenssi on rasvojen perusominaisuus, joka kertoo rasvojen "kiinteyden". Muita rasvojen ominaisuuksia kuvaavia suureita ovat mm. tippumispiste, vedensietokyky ja korroosionsuoja-ominaisuudet.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages42
  ISBN (Print)951-38-2812-3
  Publication statusPublished - 1987
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number679
  ISSN0358-5085

  Keywords

  • lubricants
  • greases
  • lubricating oils
  • properties

  Cite this

  Kytö, M. (1987). Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 679
  Kytö, Matti. / Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 679).
  @book{a7a571ff13d740caace1ba5c93255ea8,
  title = "Voitelurasvojen ominaisuudet ja k{\"a}ytt{\"o}",
  abstract = "Voitelurasvoja k{\"a}sittelev{\"a}n kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on antaa rasvojen k{\"a}ytt{\"a}jille tietoa erilaisten rasvojen rakenteesta ja ominaisuuksista, jolloin oikean rasvan valinta vaati-viinkin k{\"a}ytt{\"o}kohteisiin ja rasvojen tuotetiedotteiden tulkinta on entist{\"a} helpompaa. Voitelurasvojen merkitt{\"a}v{\"a} rakenneosa on sakeutin, joka sitoo itseens{\"a} voitelu{\"o}ljyn ja antaa rasvalle puolikiinte{\"a}n olomuodon. Rasvoissa on saenninta 3 - 30 {\%}, perus{\"o}ljy{\"a} 70 - 95 {\%} ja lis{\"a}aineita 0 - 10 {\%}. Useista erityyppisist{\"a} rasvoista litiumrasvoilla on nykyisin selv{\"a} valta-asema, joka perustuu suhteellisen halpaan hintaan ja v{\"a}hint{\"a}{\"a}n tyydytt{\"a}viin k{\"a}ytt{\"o}ominaisuuksiin useimmissa tavan-omaisissa k{\"a}ytt{\"o}kohteissa. Litiumrasvan saennin on litiumsaippua ja perus{\"o}ljy on yleens{\"a} mineraali{\"o}ljy. Synteettisi{\"a} rasvoja k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n vain erikoiskohteissa. Konsistenssi on rasvojen perusominaisuus, joka kertoo rasvojen {"}kiinteyden{"}. Muita rasvojen ominaisuuksia kuvaavia suureita ovat mm. tippumispiste, vedensietokyky ja korroosionsuoja-ominaisuudet.",
  keywords = "lubricants, greases, lubricating oils, properties",
  author = "Matti Kyt{\"o}",
  year = "1987",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2812-3",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "679",
  address = "Finland",

  }

  Kytö, M 1987, Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 679, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. / Kytö, Matti.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 679).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö

  AU - Kytö, Matti

  PY - 1987

  Y1 - 1987

  N2 - Voitelurasvoja käsittelevän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on antaa rasvojen käyttäjille tietoa erilaisten rasvojen rakenteesta ja ominaisuuksista, jolloin oikean rasvan valinta vaati-viinkin käyttökohteisiin ja rasvojen tuotetiedotteiden tulkinta on entistä helpompaa. Voitelurasvojen merkittävä rakenneosa on sakeutin, joka sitoo itseensä voiteluöljyn ja antaa rasvalle puolikiinteän olomuodon. Rasvoissa on saenninta 3 - 30 %, perusöljyä 70 - 95 % ja lisäaineita 0 - 10 %. Useista erityyppisistä rasvoista litiumrasvoilla on nykyisin selvä valta-asema, joka perustuu suhteellisen halpaan hintaan ja vähintään tyydyttäviin käyttöominaisuuksiin useimmissa tavan-omaisissa käyttökohteissa. Litiumrasvan saennin on litiumsaippua ja perusöljy on yleensä mineraaliöljy. Synteettisiä rasvoja käytetään vain erikoiskohteissa. Konsistenssi on rasvojen perusominaisuus, joka kertoo rasvojen "kiinteyden". Muita rasvojen ominaisuuksia kuvaavia suureita ovat mm. tippumispiste, vedensietokyky ja korroosionsuoja-ominaisuudet.

  AB - Voitelurasvoja käsittelevän kirjallisuustutkimuksen tavoitteena on antaa rasvojen käyttäjille tietoa erilaisten rasvojen rakenteesta ja ominaisuuksista, jolloin oikean rasvan valinta vaati-viinkin käyttökohteisiin ja rasvojen tuotetiedotteiden tulkinta on entistä helpompaa. Voitelurasvojen merkittävä rakenneosa on sakeutin, joka sitoo itseensä voiteluöljyn ja antaa rasvalle puolikiinteän olomuodon. Rasvoissa on saenninta 3 - 30 %, perusöljyä 70 - 95 % ja lisäaineita 0 - 10 %. Useista erityyppisistä rasvoista litiumrasvoilla on nykyisin selvä valta-asema, joka perustuu suhteellisen halpaan hintaan ja vähintään tyydyttäviin käyttöominaisuuksiin useimmissa tavan-omaisissa käyttökohteissa. Litiumrasvan saennin on litiumsaippua ja perusöljy on yleensä mineraaliöljy. Synteettisiä rasvoja käytetään vain erikoiskohteissa. Konsistenssi on rasvojen perusominaisuus, joka kertoo rasvojen "kiinteyden". Muita rasvojen ominaisuuksia kuvaavia suureita ovat mm. tippumispiste, vedensietokyky ja korroosionsuoja-ominaisuudet.

  KW - lubricants

  KW - greases

  KW - lubricating oils

  KW - properties

  M3 - Report

  SN - 951-38-2812-3

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kytö M. Voitelurasvojen ominaisuudet ja käyttö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 42 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 679).