VTT Digitalo: Tavoitteena kestävä rakennus ja moderni työympäristö

Tarja Häkkinen, Maaria Nuutinen, Sakari Pulakka, Janne Porkka, Sirje Vares, Ari Laitinen, Erkki Vesikari, Matti Pajari

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvityksessä arvioitiin VTT:n tietotekniikkatutkimuksen ja tutkimuksen johdon käytössä olevan VTT Digitalon laatua kestävän kehityksen vaatimuksien näkökulmasta. Selvityksessä arvioitiin rakennuksen toimivuutta, elinkaarivaikutuksia ja käyttäjätyytyväisyyttä. Haastattelututkimuksessa haastateltavat korostivat yhteistyön ja erityisesti spontaanin vuorovaikutuksen merkityksellisyyttä ja toisaalta tähdensivät keskittyneen ja häiriöttömän yksilötyöskentelyn mahdollistamisen tärkeyttä. VTT Digitalossa todettiin puutteita mutta myös potentiaalia. Talon tarjoamien ICT-mahdollisuuksien käyttöä, tilojen monipuolista käyttöä ja tavoitteiden toteutumista pitäisi edistää aktiivisella viestinnällä, ja käyttäjiä tulisi rohkaista etsimään tiloille uusia, vuorovaikutusta edistäviä käyttötapoja. Toimivuuden arvioinnissa rakennuksen valmius muuntojoustoon ja hyvien sisäolosuhteiden tarjoamiseen todettiin hyviksi. Rakennuksen rakenteiden suunnittelussa on noudatettu käyttöikäsuunnittelun periaatteita, ja elinkaarivaikutuksien suhteen rakennuksen vahvuus perustuu siihen, että energiatehokkuuden vaatimukset on otettu suunnittelussa huomioon.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages108
ISBN (Electronic)978-951-38-6892-5
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2366
ISSN1235-0605

Keywords

 • working environment
 • sustainable buildings
 • office buildings
 • sustainable construction
 • facility services
 • indoor air quality
 • acoustics
 • illumination
 • environmental impacts
 • life cycle costs
 • life cycle economy

Cite this

Häkkinen, T., Nuutinen, M., Pulakka, S., Porkka, J., Vares, S., Laitinen, A., ... Pajari, M. (2007). VTT Digitalo: Tavoitteena kestävä rakennus ja moderni työympäristö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2366
Häkkinen, Tarja ; Nuutinen, Maaria ; Pulakka, Sakari ; Porkka, Janne ; Vares, Sirje ; Laitinen, Ari ; Vesikari, Erkki ; Pajari, Matti. / VTT Digitalo : Tavoitteena kestävä rakennus ja moderni työympäristö. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 108 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2366).
@book{394cf020338b454faf2e82189cd35543,
title = "VTT Digitalo: Tavoitteena kest{\"a}v{\"a} rakennus ja moderni ty{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}",
abstract = "Selvityksess{\"a} arvioitiin VTT:n tietotekniikkatutkimuksen ja tutkimuksen johdon k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevan VTT Digitalon laatua kest{\"a}v{\"a}n kehityksen vaatimuksien n{\"a}k{\"o}kulmasta. Selvityksess{\"a} arvioitiin rakennuksen toimivuutta, elinkaarivaikutuksia ja k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}tyytyv{\"a}isyytt{\"a}. Haastattelututkimuksessa haastateltavat korostivat yhteisty{\"o}n ja erityisesti spontaanin vuorovaikutuksen merkityksellisyytt{\"a} ja toisaalta t{\"a}hdensiv{\"a}t keskittyneen ja h{\"a}iri{\"o}tt{\"o}m{\"a}n yksil{\"o}ty{\"o}skentelyn mahdollistamisen t{\"a}rkeytt{\"a}. VTT Digitalossa todettiin puutteita mutta my{\"o}s potentiaalia. Talon tarjoamien ICT-mahdollisuuksien k{\"a}ytt{\"o}{\"a}, tilojen monipuolista k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja tavoitteiden toteutumista pit{\"a}isi edist{\"a}{\"a} aktiivisella viestinn{\"a}ll{\"a}, ja k{\"a}ytt{\"a}ji{\"a} tulisi rohkaista etsim{\"a}{\"a}n tiloille uusia, vuorovaikutusta edist{\"a}vi{\"a} k{\"a}ytt{\"o}tapoja. Toimivuuden arvioinnissa rakennuksen valmius muuntojoustoon ja hyvien sis{\"a}olosuhteiden tarjoamiseen todettiin hyviksi. Rakennuksen rakenteiden suunnittelussa on noudatettu k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}suunnittelun periaatteita, ja elinkaarivaikutuksien suhteen rakennuksen vahvuus perustuu siihen, ett{\"a} energiatehokkuuden vaatimukset on otettu suunnittelussa huomioon.",
keywords = "working environment, sustainable buildings, office buildings, sustainable construction, facility services, indoor air quality, acoustics, illumination, environmental impacts, life cycle costs, life cycle economy",
author = "Tarja H{\"a}kkinen and Maaria Nuutinen and Sakari Pulakka and Janne Porkka and Sirje Vares and Ari Laitinen and Erkki Vesikari and Matti Pajari",
year = "2007",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2366",
address = "Finland",

}

Häkkinen, T, Nuutinen, M, Pulakka, S, Porkka, J, Vares, S, Laitinen, A, Vesikari, E & Pajari, M 2007, VTT Digitalo: Tavoitteena kestävä rakennus ja moderni työympäristö. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2366, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

VTT Digitalo : Tavoitteena kestävä rakennus ja moderni työympäristö. / Häkkinen, Tarja; Nuutinen, Maaria; Pulakka, Sakari; Porkka, Janne; Vares, Sirje; Laitinen, Ari; Vesikari, Erkki; Pajari, Matti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 108 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2366).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - VTT Digitalo

T2 - Tavoitteena kestävä rakennus ja moderni työympäristö

AU - Häkkinen, Tarja

AU - Nuutinen, Maaria

AU - Pulakka, Sakari

AU - Porkka, Janne

AU - Vares, Sirje

AU - Laitinen, Ari

AU - Vesikari, Erkki

AU - Pajari, Matti

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Selvityksessä arvioitiin VTT:n tietotekniikkatutkimuksen ja tutkimuksen johdon käytössä olevan VTT Digitalon laatua kestävän kehityksen vaatimuksien näkökulmasta. Selvityksessä arvioitiin rakennuksen toimivuutta, elinkaarivaikutuksia ja käyttäjätyytyväisyyttä. Haastattelututkimuksessa haastateltavat korostivat yhteistyön ja erityisesti spontaanin vuorovaikutuksen merkityksellisyyttä ja toisaalta tähdensivät keskittyneen ja häiriöttömän yksilötyöskentelyn mahdollistamisen tärkeyttä. VTT Digitalossa todettiin puutteita mutta myös potentiaalia. Talon tarjoamien ICT-mahdollisuuksien käyttöä, tilojen monipuolista käyttöä ja tavoitteiden toteutumista pitäisi edistää aktiivisella viestinnällä, ja käyttäjiä tulisi rohkaista etsimään tiloille uusia, vuorovaikutusta edistäviä käyttötapoja. Toimivuuden arvioinnissa rakennuksen valmius muuntojoustoon ja hyvien sisäolosuhteiden tarjoamiseen todettiin hyviksi. Rakennuksen rakenteiden suunnittelussa on noudatettu käyttöikäsuunnittelun periaatteita, ja elinkaarivaikutuksien suhteen rakennuksen vahvuus perustuu siihen, että energiatehokkuuden vaatimukset on otettu suunnittelussa huomioon.

AB - Selvityksessä arvioitiin VTT:n tietotekniikkatutkimuksen ja tutkimuksen johdon käytössä olevan VTT Digitalon laatua kestävän kehityksen vaatimuksien näkökulmasta. Selvityksessä arvioitiin rakennuksen toimivuutta, elinkaarivaikutuksia ja käyttäjätyytyväisyyttä. Haastattelututkimuksessa haastateltavat korostivat yhteistyön ja erityisesti spontaanin vuorovaikutuksen merkityksellisyyttä ja toisaalta tähdensivät keskittyneen ja häiriöttömän yksilötyöskentelyn mahdollistamisen tärkeyttä. VTT Digitalossa todettiin puutteita mutta myös potentiaalia. Talon tarjoamien ICT-mahdollisuuksien käyttöä, tilojen monipuolista käyttöä ja tavoitteiden toteutumista pitäisi edistää aktiivisella viestinnällä, ja käyttäjiä tulisi rohkaista etsimään tiloille uusia, vuorovaikutusta edistäviä käyttötapoja. Toimivuuden arvioinnissa rakennuksen valmius muuntojoustoon ja hyvien sisäolosuhteiden tarjoamiseen todettiin hyviksi. Rakennuksen rakenteiden suunnittelussa on noudatettu käyttöikäsuunnittelun periaatteita, ja elinkaarivaikutuksien suhteen rakennuksen vahvuus perustuu siihen, että energiatehokkuuden vaatimukset on otettu suunnittelussa huomioon.

KW - working environment

KW - sustainable buildings

KW - office buildings

KW - sustainable construction

KW - facility services

KW - indoor air quality

KW - acoustics

KW - illumination

KW - environmental impacts

KW - life cycle costs

KW - life cycle economy

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - VTT Digitalo

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Häkkinen T, Nuutinen M, Pulakka S, Porkka J, Vares S, Laitinen A et al. VTT Digitalo: Tavoitteena kestävä rakennus ja moderni työympäristö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 108 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2366).