VTT hakee lisää työstötarkkuutta

Kimmo Mäkelä, Kimmo Jokelainen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Mikrotyöstö on koneistusta, jossa työkalun halkaisija on alle millimetrin. Ultratarkkuustyöstön raja ohitetaan, mikäli vaadittu tarkkuus on parempi kuin ± 1 µm. Pienimpien valmistettavien työkalujen läpimitta ultratarkkuustyöstössä on tällä hetkellä 3 µm. VTT tutkii linssien ja peilien valmistusta mikrotyöstöllä ilman hiomista ja suunnittelee tähän sopivan ultratarkan työstökoneen hankkimista. Kiinnostavimpia kappaleita VTT:n kannalta ovat linssit, vapaamuotoiset free-form peilipinnat sekä mikromuotit. Kansainvälisesti tutkittuja käyttösovelluksia ovat laakerit, muotit optoelektroniikka, lääketieteen diagnostiikan sovellukset, MEMS -anturit, lääketeollisuuden annostelijat, mikropumput ja RF-elektroniikan komponentit sekä pakattu elektroniikka. Uusi työstötarkkuus avaa lastuavalle työstölle siis kokonaan uusia perinteisistä poikkeavia teknologian- ja teollisuudenaloja ja näille uusille aloille pyrkii nyt siis myös VTT.
Original languageFinnish
Article number14
JournalMetalliTekniikka
Issue number3
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

@article{dfc9b1ba532d45ba838e87f384498bd8,
title = "VTT hakee lis{\"a}{\"a} ty{\"o}st{\"o}tarkkuutta",
abstract = "Mikroty{\"o}st{\"o} on koneistusta, jossa ty{\"o}kalun halkaisija on alle millimetrin. Ultratarkkuusty{\"o}st{\"o}n raja ohitetaan, mik{\"a}li vaadittu tarkkuus on parempi kuin ± 1 µm. Pienimpien valmistettavien ty{\"o}kalujen l{\"a}pimitta ultratarkkuusty{\"o}st{\"o}ss{\"a} on t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} 3 µm. VTT tutkii linssien ja peilien valmistusta mikroty{\"o}st{\"o}ll{\"a} ilman hiomista ja suunnittelee t{\"a}h{\"a}n sopivan ultratarkan ty{\"o}st{\"o}koneen hankkimista. Kiinnostavimpia kappaleita VTT:n kannalta ovat linssit, vapaamuotoiset free-form peilipinnat sek{\"a} mikromuotit. Kansainv{\"a}lisesti tutkittuja k{\"a}ytt{\"o}sovelluksia ovat laakerit, muotit optoelektroniikka, l{\"a}{\"a}ketieteen diagnostiikan sovellukset, MEMS -anturit, l{\"a}{\"a}keteollisuuden annostelijat, mikropumput ja RF-elektroniikan komponentit sek{\"a} pakattu elektroniikka. Uusi ty{\"o}st{\"o}tarkkuus avaa lastuavalle ty{\"o}st{\"o}lle siis kokonaan uusia perinteisist{\"a} poikkeavia teknologian- ja teollisuudenaloja ja n{\"a}ille uusille aloille pyrkii nyt siis my{\"o}s VTT.",
author = "Kimmo M{\"a}kel{\"a} and Kimmo Jokelainen",
year = "2007",
language = "Finnish",
journal = "MetalliTekniikka",
issn = "1237-6663",
publisher = "Teknologiateollisuus ry",
number = "3",

}

VTT hakee lisää työstötarkkuutta. / Mäkelä, Kimmo; Jokelainen, Kimmo.

In: MetalliTekniikka, No. 3 , 14, 2007.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - VTT hakee lisää työstötarkkuutta

AU - Mäkelä, Kimmo

AU - Jokelainen, Kimmo

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Mikrotyöstö on koneistusta, jossa työkalun halkaisija on alle millimetrin. Ultratarkkuustyöstön raja ohitetaan, mikäli vaadittu tarkkuus on parempi kuin ± 1 µm. Pienimpien valmistettavien työkalujen läpimitta ultratarkkuustyöstössä on tällä hetkellä 3 µm. VTT tutkii linssien ja peilien valmistusta mikrotyöstöllä ilman hiomista ja suunnittelee tähän sopivan ultratarkan työstökoneen hankkimista. Kiinnostavimpia kappaleita VTT:n kannalta ovat linssit, vapaamuotoiset free-form peilipinnat sekä mikromuotit. Kansainvälisesti tutkittuja käyttösovelluksia ovat laakerit, muotit optoelektroniikka, lääketieteen diagnostiikan sovellukset, MEMS -anturit, lääketeollisuuden annostelijat, mikropumput ja RF-elektroniikan komponentit sekä pakattu elektroniikka. Uusi työstötarkkuus avaa lastuavalle työstölle siis kokonaan uusia perinteisistä poikkeavia teknologian- ja teollisuudenaloja ja näille uusille aloille pyrkii nyt siis myös VTT.

AB - Mikrotyöstö on koneistusta, jossa työkalun halkaisija on alle millimetrin. Ultratarkkuustyöstön raja ohitetaan, mikäli vaadittu tarkkuus on parempi kuin ± 1 µm. Pienimpien valmistettavien työkalujen läpimitta ultratarkkuustyöstössä on tällä hetkellä 3 µm. VTT tutkii linssien ja peilien valmistusta mikrotyöstöllä ilman hiomista ja suunnittelee tähän sopivan ultratarkan työstökoneen hankkimista. Kiinnostavimpia kappaleita VTT:n kannalta ovat linssit, vapaamuotoiset free-form peilipinnat sekä mikromuotit. Kansainvälisesti tutkittuja käyttösovelluksia ovat laakerit, muotit optoelektroniikka, lääketieteen diagnostiikan sovellukset, MEMS -anturit, lääketeollisuuden annostelijat, mikropumput ja RF-elektroniikan komponentit sekä pakattu elektroniikka. Uusi työstötarkkuus avaa lastuavalle työstölle siis kokonaan uusia perinteisistä poikkeavia teknologian- ja teollisuudenaloja ja näille uusille aloille pyrkii nyt siis myös VTT.

M3 - Article

JO - MetalliTekniikka

JF - MetalliTekniikka

SN - 1237-6663

IS - 3

M1 - 14

ER -