VTT:n datakaapelointiopas

Pauli Suvanto, Kari Lamminaho

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä julkaisussa käsitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennusten datakaapelointia tutkimuskeskuksen sisäisen tietoverkkoinfrastruktuurin kehittämisen pohjalta. Aluksi otetaan kantaa tietoverkon rakenteesta johtuviin datakaapeloinnille asetettuihin vaatimuksiin. Strukturoitu kaapelointijärjestelmä esitellään käsitteenä ja erityisesti VTT:n tietoverkon näkökulmasta. Kaapelointiratkaisut rajataan tutkimuskeskuksen tarpeiden ja tarjolla olevan kaapeliteknologian pohjalta. VTT:n rakennuksiin ja toimitiloihin tulevien datakaapelointien tyyppi, rakenne, liittimet ja asentaminen kuvataan. Kaapelointiratkaisuissa on painopiste ohut-Ethernetissä, parikaapeli-Ethernetissä ja optisissa kuitukaapeleissa. Paksu-Ethernet esitetään syrjäytyneenä vaihtoehtona. Ethernet-ratkaisujen lisäksi tarkastellaan lyhyesti päätekaapelointia ja Apple Talk -kaapelointia. Kerrosjakamo esitellään rakennuksen dataverkon liityntärajapintana. Sitä seuraa kerrosjakamon kytkentätelineen kalustusvaihtoehdot. Datakaapelointien ja sähkönjakelun maadoituksia sekä sähkönjakelua ja kaapelireittien valintaa tarkastellaan sekä uusien että vanhojen tilojen osalta. Varmennettu sähkönsyöttö kuvataan atk- konehuoneen käsittelyn yhteydessä. Lopuksi selvitetään pistorasioihin ja kaapeleihin tulevia merkintöjä sekä kaapelointidokumentteja. Ne on jaettu käyttötarpeen mukaisesti suunnittelu-, työ ja luovutusdokumentteihin. Opas on tarkoitettu VTT:n rakennusten sähkö- ja datakaapelointien toteutuksessa mukana oleville toimintayksiköiden lähiverkoista vastaaville, kaapelointisuunnittelijoille sekä sähkö- ja telekaapelointiurakoitsijoille.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages36
ISBN (Print)951-38-4212-6
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1398
ISSN1235-0605

Keywords

  • data links
  • data transmission
  • communication cables
  • local area networks

Cite this

Suvanto, P., & Lamminaho, K. (1992). VTT:n datakaapelointiopas. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1398
Suvanto, Pauli ; Lamminaho, Kari. / VTT:n datakaapelointiopas. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 36 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1398).
@book{75de8e56c72a4111a89d52f7bb5f8d73,
title = "VTT:n datakaapelointiopas",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennusten datakaapelointia tutkimuskeskuksen sis{\"a}isen tietoverkkoinfrastruktuurin kehitt{\"a}misen pohjalta. Aluksi otetaan kantaa tietoverkon rakenteesta johtuviin datakaapeloinnille asetettuihin vaatimuksiin. Strukturoitu kaapelointij{\"a}rjestelm{\"a} esitell{\"a}{\"a}n k{\"a}sitteen{\"a} ja erityisesti VTT:n tietoverkon n{\"a}k{\"o}kulmasta. Kaapelointiratkaisut rajataan tutkimuskeskuksen tarpeiden ja tarjolla olevan kaapeliteknologian pohjalta. VTT:n rakennuksiin ja toimitiloihin tulevien datakaapelointien tyyppi, rakenne, liittimet ja asentaminen kuvataan. Kaapelointiratkaisuissa on painopiste ohut-Ethernetiss{\"a}, parikaapeli-Ethernetiss{\"a} ja optisissa kuitukaapeleissa. Paksu-Ethernet esitet{\"a}{\"a}n syrj{\"a}ytyneen{\"a} vaihtoehtona. Ethernet-ratkaisujen lis{\"a}ksi tarkastellaan lyhyesti p{\"a}{\"a}tekaapelointia ja Apple Talk -kaapelointia. Kerrosjakamo esitell{\"a}{\"a}n rakennuksen dataverkon liitynt{\"a}rajapintana. Sit{\"a} seuraa kerrosjakamon kytkent{\"a}telineen kalustusvaihtoehdot. Datakaapelointien ja s{\"a}hk{\"o}njakelun maadoituksia sek{\"a} s{\"a}hk{\"o}njakelua ja kaapelireittien valintaa tarkastellaan sek{\"a} uusien ett{\"a} vanhojen tilojen osalta. Varmennettu s{\"a}hk{\"o}nsy{\"o}tt{\"o} kuvataan atk- konehuoneen k{\"a}sittelyn yhteydess{\"a}. Lopuksi selvitet{\"a}{\"a}n pistorasioihin ja kaapeleihin tulevia merkint{\"o}j{\"a} sek{\"a} kaapelointidokumentteja. Ne on jaettu k{\"a}ytt{\"o}tarpeen mukaisesti suunnittelu-, ty{\"o} ja luovutusdokumentteihin. Opas on tarkoitettu VTT:n rakennusten s{\"a}hk{\"o}- ja datakaapelointien toteutuksessa mukana oleville toimintayksik{\"o}iden l{\"a}hiverkoista vastaaville, kaapelointisuunnittelijoille sek{\"a} s{\"a}hk{\"o}- ja telekaapelointiurakoitsijoille.",
keywords = "data links, data transmission, communication cables, local area networks",
author = "Pauli Suvanto and Kari Lamminaho",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4212-6",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1398",
address = "Finland",

}

Suvanto, P & Lamminaho, K 1992, VTT:n datakaapelointiopas. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1398, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

VTT:n datakaapelointiopas. / Suvanto, Pauli; Lamminaho, Kari.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 36 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1398).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - VTT:n datakaapelointiopas

AU - Suvanto, Pauli

AU - Lamminaho, Kari

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tässä julkaisussa käsitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennusten datakaapelointia tutkimuskeskuksen sisäisen tietoverkkoinfrastruktuurin kehittämisen pohjalta. Aluksi otetaan kantaa tietoverkon rakenteesta johtuviin datakaapeloinnille asetettuihin vaatimuksiin. Strukturoitu kaapelointijärjestelmä esitellään käsitteenä ja erityisesti VTT:n tietoverkon näkökulmasta. Kaapelointiratkaisut rajataan tutkimuskeskuksen tarpeiden ja tarjolla olevan kaapeliteknologian pohjalta. VTT:n rakennuksiin ja toimitiloihin tulevien datakaapelointien tyyppi, rakenne, liittimet ja asentaminen kuvataan. Kaapelointiratkaisuissa on painopiste ohut-Ethernetissä, parikaapeli-Ethernetissä ja optisissa kuitukaapeleissa. Paksu-Ethernet esitetään syrjäytyneenä vaihtoehtona. Ethernet-ratkaisujen lisäksi tarkastellaan lyhyesti päätekaapelointia ja Apple Talk -kaapelointia. Kerrosjakamo esitellään rakennuksen dataverkon liityntärajapintana. Sitä seuraa kerrosjakamon kytkentätelineen kalustusvaihtoehdot. Datakaapelointien ja sähkönjakelun maadoituksia sekä sähkönjakelua ja kaapelireittien valintaa tarkastellaan sekä uusien että vanhojen tilojen osalta. Varmennettu sähkönsyöttö kuvataan atk- konehuoneen käsittelyn yhteydessä. Lopuksi selvitetään pistorasioihin ja kaapeleihin tulevia merkintöjä sekä kaapelointidokumentteja. Ne on jaettu käyttötarpeen mukaisesti suunnittelu-, työ ja luovutusdokumentteihin. Opas on tarkoitettu VTT:n rakennusten sähkö- ja datakaapelointien toteutuksessa mukana oleville toimintayksiköiden lähiverkoista vastaaville, kaapelointisuunnittelijoille sekä sähkö- ja telekaapelointiurakoitsijoille.

AB - Tässä julkaisussa käsitellään Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen rakennusten datakaapelointia tutkimuskeskuksen sisäisen tietoverkkoinfrastruktuurin kehittämisen pohjalta. Aluksi otetaan kantaa tietoverkon rakenteesta johtuviin datakaapeloinnille asetettuihin vaatimuksiin. Strukturoitu kaapelointijärjestelmä esitellään käsitteenä ja erityisesti VTT:n tietoverkon näkökulmasta. Kaapelointiratkaisut rajataan tutkimuskeskuksen tarpeiden ja tarjolla olevan kaapeliteknologian pohjalta. VTT:n rakennuksiin ja toimitiloihin tulevien datakaapelointien tyyppi, rakenne, liittimet ja asentaminen kuvataan. Kaapelointiratkaisuissa on painopiste ohut-Ethernetissä, parikaapeli-Ethernetissä ja optisissa kuitukaapeleissa. Paksu-Ethernet esitetään syrjäytyneenä vaihtoehtona. Ethernet-ratkaisujen lisäksi tarkastellaan lyhyesti päätekaapelointia ja Apple Talk -kaapelointia. Kerrosjakamo esitellään rakennuksen dataverkon liityntärajapintana. Sitä seuraa kerrosjakamon kytkentätelineen kalustusvaihtoehdot. Datakaapelointien ja sähkönjakelun maadoituksia sekä sähkönjakelua ja kaapelireittien valintaa tarkastellaan sekä uusien että vanhojen tilojen osalta. Varmennettu sähkönsyöttö kuvataan atk- konehuoneen käsittelyn yhteydessä. Lopuksi selvitetään pistorasioihin ja kaapeleihin tulevia merkintöjä sekä kaapelointidokumentteja. Ne on jaettu käyttötarpeen mukaisesti suunnittelu-, työ ja luovutusdokumentteihin. Opas on tarkoitettu VTT:n rakennusten sähkö- ja datakaapelointien toteutuksessa mukana oleville toimintayksiköiden lähiverkoista vastaaville, kaapelointisuunnittelijoille sekä sähkö- ja telekaapelointiurakoitsijoille.

KW - data links

KW - data transmission

KW - communication cables

KW - local area networks

M3 - Report

SN - 951-38-4212-6

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - VTT:n datakaapelointiopas

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Suvanto P, Lamminaho K. VTT:n datakaapelointiopas. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 36 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1398).