Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus

Timo Malm, Juhani Viitaniemi, Ilari Marstio, Sirra Toivonen, Jukka Koskinen, Outi Venho, Timo Salmi, Esa Laine, Jyrki Latokartano

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien esittämien visioiden pohjalta ihmiset odottavat robotista kumppania etenkin toistuviin ja raskaisiin töihin. Tämä visio tulevaisuuden robotista on toteutumassa, kun monia tarvittavia tekniikoita on tulossa lähivuosina markkinoille. Eräs keskeinen vuorovaikutteiseen robotiikkaan liittyvä puute on ollut yhteistyön turvallisuus. Robotin ja ihmisen työskentely yhteistyökumppaneina on ollut turvallisuuden näkökulmasta vain harvoin mahdollista. Ihmiset ja robotit on vielä pääsääntöisesti pitänyt erottaa toisistaan aidoilla ja turvalaitteilla. Tulossa olevat turvaohjaimet, robotin voiman tarkka hallinta ja monet uudet anturitekniikat antavat lupauksia uusista ihmisen ja robotin yhteistyön mahdollisuuksista. Insinöörikunnan haasteena on löytää uusia sovelluskohteita, joissa vuorovaikutteisen robotiikan mahdollisuuksia voidaan hyödyntää. Tämä kirja kertoo vuorovaikutteisen robotiikan, ihmisen ja robotin yhteistyön sekä turvatekniikan toteutuskeinoista ja kehityksestä teollisessa ympäristössä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationHelsinki
  Number of pages188
  Publication statusPublished - 2008
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Keywords

  • robot
  • safety
  • collaborate
  • cooperate

  Cite this

  Malm, T., Viitaniemi, J., Marstio, I., Toivonen, S., Koskinen, J., Venho, O., ... Latokartano, J. (2008). Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. Helsinki.
  Malm, Timo ; Viitaniemi, Juhani ; Marstio, Ilari ; Toivonen, Sirra ; Koskinen, Jukka ; Venho, Outi ; Salmi, Timo ; Laine, Esa ; Latokartano, Jyrki. / Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. Helsinki, 2008. 188 p.
  @book{17eb4b3311dc4e04934b6c6e7037956b,
  title = "Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus",
  abstract = "Tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien esitt{\"a}mien visioiden pohjalta ihmiset odottavat robotista kumppania etenkin toistuviin ja raskaisiin t{\"o}ihin. T{\"a}m{\"a} visio tulevaisuuden robotista on toteutumassa, kun monia tarvittavia tekniikoita on tulossa l{\"a}hivuosina markkinoille. Er{\"a}s keskeinen vuorovaikutteiseen robotiikkaan liittyv{\"a} puute on ollut yhteisty{\"o}n turvallisuus. Robotin ja ihmisen ty{\"o}skentely yhteisty{\"o}kumppaneina on ollut turvallisuuden n{\"a}k{\"o}kulmasta vain harvoin mahdollista. Ihmiset ja robotit on viel{\"a} p{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}isesti pit{\"a}nyt erottaa toisistaan aidoilla ja turvalaitteilla. Tulossa olevat turvaohjaimet, robotin voiman tarkka hallinta ja monet uudet anturitekniikat antavat lupauksia uusista ihmisen ja robotin yhteisty{\"o}n mahdollisuuksista. Insin{\"o}{\"o}rikunnan haasteena on l{\"o}yt{\"a}{\"a} uusia sovelluskohteita, joissa vuorovaikutteisen robotiikan mahdollisuuksia voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a}. T{\"a}m{\"a} kirja kertoo vuorovaikutteisen robotiikan, ihmisen ja robotin yhteisty{\"o}n sek{\"a} turvatekniikan toteutuskeinoista ja kehityksest{\"a} teollisessa ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}.",
  keywords = "robot, safety, collaborate, cooperate",
  author = "Timo Malm and Juhani Viitaniemi and Ilari Marstio and Sirra Toivonen and Jukka Koskinen and Outi Venho and Timo Salmi and Esa Laine and Jyrki Latokartano",
  year = "2008",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-97329-4-7",

  }

  Malm, T, Viitaniemi, J, Marstio, I, Toivonen, S, Koskinen, J, Venho, O, Salmi, T, Laine, E & Latokartano, J 2008, Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. Helsinki.

  Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. / Malm, Timo; Viitaniemi, Juhani; Marstio, Ilari; Toivonen, Sirra; Koskinen, Jukka; Venho, Outi; Salmi, Timo; Laine, Esa; Latokartano, Jyrki.

  Helsinki, 2008. 188 p.

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus

  AU - Malm, Timo

  AU - Viitaniemi, Juhani

  AU - Marstio, Ilari

  AU - Toivonen, Sirra

  AU - Koskinen, Jukka

  AU - Venho, Outi

  AU - Salmi, Timo

  AU - Laine, Esa

  AU - Latokartano, Jyrki

  PY - 2008

  Y1 - 2008

  N2 - Tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien esittämien visioiden pohjalta ihmiset odottavat robotista kumppania etenkin toistuviin ja raskaisiin töihin. Tämä visio tulevaisuuden robotista on toteutumassa, kun monia tarvittavia tekniikoita on tulossa lähivuosina markkinoille. Eräs keskeinen vuorovaikutteiseen robotiikkaan liittyvä puute on ollut yhteistyön turvallisuus. Robotin ja ihmisen työskentely yhteistyökumppaneina on ollut turvallisuuden näkökulmasta vain harvoin mahdollista. Ihmiset ja robotit on vielä pääsääntöisesti pitänyt erottaa toisistaan aidoilla ja turvalaitteilla. Tulossa olevat turvaohjaimet, robotin voiman tarkka hallinta ja monet uudet anturitekniikat antavat lupauksia uusista ihmisen ja robotin yhteistyön mahdollisuuksista. Insinöörikunnan haasteena on löytää uusia sovelluskohteita, joissa vuorovaikutteisen robotiikan mahdollisuuksia voidaan hyödyntää. Tämä kirja kertoo vuorovaikutteisen robotiikan, ihmisen ja robotin yhteistyön sekä turvatekniikan toteutuskeinoista ja kehityksestä teollisessa ympäristössä.

  AB - Tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien esittämien visioiden pohjalta ihmiset odottavat robotista kumppania etenkin toistuviin ja raskaisiin töihin. Tämä visio tulevaisuuden robotista on toteutumassa, kun monia tarvittavia tekniikoita on tulossa lähivuosina markkinoille. Eräs keskeinen vuorovaikutteiseen robotiikkaan liittyvä puute on ollut yhteistyön turvallisuus. Robotin ja ihmisen työskentely yhteistyökumppaneina on ollut turvallisuuden näkökulmasta vain harvoin mahdollista. Ihmiset ja robotit on vielä pääsääntöisesti pitänyt erottaa toisistaan aidoilla ja turvalaitteilla. Tulossa olevat turvaohjaimet, robotin voiman tarkka hallinta ja monet uudet anturitekniikat antavat lupauksia uusista ihmisen ja robotin yhteistyön mahdollisuuksista. Insinöörikunnan haasteena on löytää uusia sovelluskohteita, joissa vuorovaikutteisen robotiikan mahdollisuuksia voidaan hyödyntää. Tämä kirja kertoo vuorovaikutteisen robotiikan, ihmisen ja robotin yhteistyön sekä turvatekniikan toteutuskeinoista ja kehityksestä teollisessa ympäristössä.

  KW - robot

  KW - safety

  KW - collaborate

  KW - cooperate

  M3 - Report

  SN - 978-951-97329-4-7

  BT - Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus

  CY - Helsinki

  ER -

  Malm T, Viitaniemi J, Marstio I, Toivonen S, Koskinen J, Venho O et al. Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. Helsinki, 2008. 188 p.