Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus

Timo Malm, Juhani Viitaniemi, Ilari Marstio, Sirra Toivonen, Jukka Koskinen, Outi Venho, Timo Salmi, Esa Laine, Jyrki Latokartano

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien esittämien visioiden pohjalta ihmiset odottavat robotista kumppania etenkin toistuviin ja raskaisiin töihin. Tämä visio tulevaisuuden robotista on toteutumassa, kun monia tarvittavia tekniikoita on tulossa lähivuosina markkinoille. Eräs keskeinen vuorovaikutteiseen robotiikkaan liittyvä puute on ollut yhteistyön turvallisuus. Robotin ja ihmisen työskentely yhteistyökumppaneina on ollut turvallisuuden näkökulmasta vain harvoin mahdollista. Ihmiset ja robotit on vielä pääsääntöisesti pitänyt erottaa toisistaan aidoilla ja turvalaitteilla. Tulossa olevat turvaohjaimet, robotin voiman tarkka hallinta ja monet uudet anturitekniikat antavat lupauksia uusista ihmisen ja robotin yhteistyön mahdollisuuksista. Insinöörikunnan haasteena on löytää uusia sovelluskohteita, joissa vuorovaikutteisen robotiikan mahdollisuuksia voidaan hyödyntää. Tämä kirja kertoo vuorovaikutteisen robotiikan, ihmisen ja robotin yhteistyön sekä turvatekniikan toteutuskeinoista ja kehityksestä teollisessa ympäristössä.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
Number of pages188
Publication statusPublished - 2008
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Keywords

  • robot
  • safety
  • collaborate
  • cooperate

Cite this

Malm, T., Viitaniemi, J., Marstio, I., Toivonen, S., Koskinen, J., Venho, O., ... Latokartano, J. (2008). Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. Helsinki.
Malm, Timo ; Viitaniemi, Juhani ; Marstio, Ilari ; Toivonen, Sirra ; Koskinen, Jukka ; Venho, Outi ; Salmi, Timo ; Laine, Esa ; Latokartano, Jyrki. / Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. Helsinki, 2008. 188 p.
@book{17eb4b3311dc4e04934b6c6e7037956b,
title = "Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus",
abstract = "Tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien esitt{\"a}mien visioiden pohjalta ihmiset odottavat robotista kumppania etenkin toistuviin ja raskaisiin t{\"o}ihin. T{\"a}m{\"a} visio tulevaisuuden robotista on toteutumassa, kun monia tarvittavia tekniikoita on tulossa l{\"a}hivuosina markkinoille. Er{\"a}s keskeinen vuorovaikutteiseen robotiikkaan liittyv{\"a} puute on ollut yhteisty{\"o}n turvallisuus. Robotin ja ihmisen ty{\"o}skentely yhteisty{\"o}kumppaneina on ollut turvallisuuden n{\"a}k{\"o}kulmasta vain harvoin mahdollista. Ihmiset ja robotit on viel{\"a} p{\"a}{\"a}s{\"a}{\"a}nt{\"o}isesti pit{\"a}nyt erottaa toisistaan aidoilla ja turvalaitteilla. Tulossa olevat turvaohjaimet, robotin voiman tarkka hallinta ja monet uudet anturitekniikat antavat lupauksia uusista ihmisen ja robotin yhteisty{\"o}n mahdollisuuksista. Insin{\"o}{\"o}rikunnan haasteena on l{\"o}yt{\"a}{\"a} uusia sovelluskohteita, joissa vuorovaikutteisen robotiikan mahdollisuuksia voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a}. T{\"a}m{\"a} kirja kertoo vuorovaikutteisen robotiikan, ihmisen ja robotin yhteisty{\"o}n sek{\"a} turvatekniikan toteutuskeinoista ja kehityksest{\"a} teollisessa ymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}.",
keywords = "robot, safety, collaborate, cooperate",
author = "Timo Malm and Juhani Viitaniemi and Ilari Marstio and Sirra Toivonen and Jukka Koskinen and Outi Venho and Timo Salmi and Esa Laine and Jyrki Latokartano",
year = "2008",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-97329-4-7",

}

Malm, T, Viitaniemi, J, Marstio, I, Toivonen, S, Koskinen, J, Venho, O, Salmi, T, Laine, E & Latokartano, J 2008, Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. Helsinki.

Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. / Malm, Timo; Viitaniemi, Juhani; Marstio, Ilari; Toivonen, Sirra; Koskinen, Jukka; Venho, Outi; Salmi, Timo; Laine, Esa; Latokartano, Jyrki.

Helsinki, 2008. 188 p.

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus

AU - Malm, Timo

AU - Viitaniemi, Juhani

AU - Marstio, Ilari

AU - Toivonen, Sirra

AU - Koskinen, Jukka

AU - Venho, Outi

AU - Salmi, Timo

AU - Laine, Esa

AU - Latokartano, Jyrki

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien esittämien visioiden pohjalta ihmiset odottavat robotista kumppania etenkin toistuviin ja raskaisiin töihin. Tämä visio tulevaisuuden robotista on toteutumassa, kun monia tarvittavia tekniikoita on tulossa lähivuosina markkinoille. Eräs keskeinen vuorovaikutteiseen robotiikkaan liittyvä puute on ollut yhteistyön turvallisuus. Robotin ja ihmisen työskentely yhteistyökumppaneina on ollut turvallisuuden näkökulmasta vain harvoin mahdollista. Ihmiset ja robotit on vielä pääsääntöisesti pitänyt erottaa toisistaan aidoilla ja turvalaitteilla. Tulossa olevat turvaohjaimet, robotin voiman tarkka hallinta ja monet uudet anturitekniikat antavat lupauksia uusista ihmisen ja robotin yhteistyön mahdollisuuksista. Insinöörikunnan haasteena on löytää uusia sovelluskohteita, joissa vuorovaikutteisen robotiikan mahdollisuuksia voidaan hyödyntää. Tämä kirja kertoo vuorovaikutteisen robotiikan, ihmisen ja robotin yhteistyön sekä turvatekniikan toteutuskeinoista ja kehityksestä teollisessa ympäristössä.

AB - Tieteiskirjallisuuden ja -elokuvien esittämien visioiden pohjalta ihmiset odottavat robotista kumppania etenkin toistuviin ja raskaisiin töihin. Tämä visio tulevaisuuden robotista on toteutumassa, kun monia tarvittavia tekniikoita on tulossa lähivuosina markkinoille. Eräs keskeinen vuorovaikutteiseen robotiikkaan liittyvä puute on ollut yhteistyön turvallisuus. Robotin ja ihmisen työskentely yhteistyökumppaneina on ollut turvallisuuden näkökulmasta vain harvoin mahdollista. Ihmiset ja robotit on vielä pääsääntöisesti pitänyt erottaa toisistaan aidoilla ja turvalaitteilla. Tulossa olevat turvaohjaimet, robotin voiman tarkka hallinta ja monet uudet anturitekniikat antavat lupauksia uusista ihmisen ja robotin yhteistyön mahdollisuuksista. Insinöörikunnan haasteena on löytää uusia sovelluskohteita, joissa vuorovaikutteisen robotiikan mahdollisuuksia voidaan hyödyntää. Tämä kirja kertoo vuorovaikutteisen robotiikan, ihmisen ja robotin yhteistyön sekä turvatekniikan toteutuskeinoista ja kehityksestä teollisessa ympäristössä.

KW - robot

KW - safety

KW - collaborate

KW - cooperate

M3 - Report

SN - 978-951-97329-4-7

BT - Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus

CY - Helsinki

ER -

Malm T, Viitaniemi J, Marstio I, Toivonen S, Koskinen J, Venho O et al. Vuorovaikutteisen robotiikan turvallisuus. Helsinki, 2008. 188 p.