Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa

Kari Ikonen (Editor)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Paineastioiden ja putkistojen kestävyys on tärkeää ydinvoima- ja prosessilaitosten turvallisuudelle ja taloudellisuudelle. Käyttökuormitukset eivät aiheuta paineastian tai putkiston murtumista, jollei komponenttiin ole kehittynyt väsyttävän kuormituksen tai korroosion vaikutuksesta alkusäröä. Ehyen ja toisaalta murtuneen komponentin välillä voi olla välimuoto, jossa särö on kasvanut seinämän läpi ja aiheuttanut vuodon muttei murtumaa. Tässä tutkimuksessa selvitetään 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvitetään aluksi yleisluonteisesti 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymistä ja sitä koskevia viranomaismääräyksiä. Seuraavaksi tarkastellaan ydinvoimaloissa esiintyviä kuormituksia säröjen muodostumisen kannalta ja säröjen kasvua sekä muodon kehittymistä. Tämän jälkeen käsitellään murtumisen stabiiliusehtoja ja laskennallisia menetelmiä 'vuoto ennen murtumaa' -ehdon arvioimiseksi. Vuotoaukon suuruuden ja vuotovirtauksen voimakkuuden laskemista sekä vuodon havaitsemismenetelmiä tarkastellaan. Käsitellään myös aihepiiriin liittyviä todennäköisyystarkastelumenetelmiä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages171
ISBN (Print)951-38-2398-9
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
Volume368

Keywords

  • reactor cores
  • pipes
  • leakage
  • fractures

Cite this

Ikonen, K. (Ed.) (1985). Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 368
Ikonen, Kari (Editor). / Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 171 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 368).
@book{156007fc662b4dfd98b2e5ff3be38de9,
title = "Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa",
abstract = "Paineastioiden ja putkistojen kest{\"a}vyys on t{\"a}rke{\"a}{\"a} ydinvoima- ja prosessilaitosten turvallisuudelle ja taloudellisuudelle. K{\"a}ytt{\"o}kuormitukset eiv{\"a}t aiheuta paineastian tai putkiston murtumista, jollei komponenttiin ole kehittynyt v{\"a}sytt{\"a}v{\"a}n kuormituksen tai korroosion vaikutuksesta alkus{\"a}r{\"o}{\"a}. Ehyen ja toisaalta murtuneen komponentin v{\"a}lill{\"a} voi olla v{\"a}limuoto, jossa s{\"a}r{\"o} on kasvanut sein{\"a}m{\"a}n l{\"a}pi ja aiheuttanut vuodon muttei murtumaa. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymiseen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}. Tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n aluksi yleisluonteisesti 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymist{\"a} ja sit{\"a} koskevia viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a}. Seuraavaksi tarkastellaan ydinvoimaloissa esiintyvi{\"a} kuormituksia s{\"a}r{\"o}jen muodostumisen kannalta ja s{\"a}r{\"o}jen kasvua sek{\"a} muodon kehittymist{\"a}. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n murtumisen stabiiliusehtoja ja laskennallisia menetelmi{\"a} 'vuoto ennen murtumaa' -ehdon arvioimiseksi. Vuotoaukon suuruuden ja vuotovirtauksen voimakkuuden laskemista sek{\"a} vuodon havaitsemismenetelmi{\"a} tarkastellaan. K{\"a}sitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s aihepiiriin liittyvi{\"a} todenn{\"a}k{\"o}isyystarkastelumenetelmi{\"a}.",
keywords = "reactor cores, pipes, leakage, fractures",
editor = "Kari Ikonen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2398-9",
series = "Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Ikonen, K (ed.) 1985, Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 368, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. / Ikonen, Kari (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 171 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 368).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa

A2 - Ikonen, Kari

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Paineastioiden ja putkistojen kestävyys on tärkeää ydinvoima- ja prosessilaitosten turvallisuudelle ja taloudellisuudelle. Käyttökuormitukset eivät aiheuta paineastian tai putkiston murtumista, jollei komponenttiin ole kehittynyt väsyttävän kuormituksen tai korroosion vaikutuksesta alkusäröä. Ehyen ja toisaalta murtuneen komponentin välillä voi olla välimuoto, jossa särö on kasvanut seinämän läpi ja aiheuttanut vuodon muttei murtumaa. Tässä tutkimuksessa selvitetään 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvitetään aluksi yleisluonteisesti 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymistä ja sitä koskevia viranomaismääräyksiä. Seuraavaksi tarkastellaan ydinvoimaloissa esiintyviä kuormituksia säröjen muodostumisen kannalta ja säröjen kasvua sekä muodon kehittymistä. Tämän jälkeen käsitellään murtumisen stabiiliusehtoja ja laskennallisia menetelmiä 'vuoto ennen murtumaa' -ehdon arvioimiseksi. Vuotoaukon suuruuden ja vuotovirtauksen voimakkuuden laskemista sekä vuodon havaitsemismenetelmiä tarkastellaan. Käsitellään myös aihepiiriin liittyviä todennäköisyystarkastelumenetelmiä.

AB - Paineastioiden ja putkistojen kestävyys on tärkeää ydinvoima- ja prosessilaitosten turvallisuudelle ja taloudellisuudelle. Käyttökuormitukset eivät aiheuta paineastian tai putkiston murtumista, jollei komponenttiin ole kehittynyt väsyttävän kuormituksen tai korroosion vaikutuksesta alkusäröä. Ehyen ja toisaalta murtuneen komponentin välillä voi olla välimuoto, jossa särö on kasvanut seinämän läpi ja aiheuttanut vuodon muttei murtumaa. Tässä tutkimuksessa selvitetään 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvitetään aluksi yleisluonteisesti 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymistä ja sitä koskevia viranomaismääräyksiä. Seuraavaksi tarkastellaan ydinvoimaloissa esiintyviä kuormituksia säröjen muodostumisen kannalta ja säröjen kasvua sekä muodon kehittymistä. Tämän jälkeen käsitellään murtumisen stabiiliusehtoja ja laskennallisia menetelmiä 'vuoto ennen murtumaa' -ehdon arvioimiseksi. Vuotoaukon suuruuden ja vuotovirtauksen voimakkuuden laskemista sekä vuodon havaitsemismenetelmiä tarkastellaan. Käsitellään myös aihepiiriin liittyviä todennäköisyystarkastelumenetelmiä.

KW - reactor cores

KW - pipes

KW - leakage

KW - fractures

M3 - Report

SN - 951-38-2398-9

T3 - Tutkimuksia / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Ikonen K, (ed.). Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 171 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 368).