Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa

Kari Ikonen (Editor)

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Paineastioiden ja putkistojen kestävyys on tärkeää ydinvoima- ja prosessilaitosten turvallisuudelle ja taloudellisuudelle. Käyttökuormitukset eivät aiheuta paineastian tai putkiston murtumista, jollei komponenttiin ole kehittynyt väsyttävän kuormituksen tai korroosion vaikutuksesta alkusäröä. Ehyen ja toisaalta murtuneen komponentin välillä voi olla välimuoto, jossa särö on kasvanut seinämän läpi ja aiheuttanut vuodon muttei murtumaa. Tässä tutkimuksessa selvitetään 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvitetään aluksi yleisluonteisesti 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymistä ja sitä koskevia viranomaismääräyksiä. Seuraavaksi tarkastellaan ydinvoimaloissa esiintyviä kuormituksia säröjen muodostumisen kannalta ja säröjen kasvua sekä muodon kehittymistä. Tämän jälkeen käsitellään murtumisen stabiiliusehtoja ja laskennallisia menetelmiä 'vuoto ennen murtumaa' -ehdon arvioimiseksi. Vuotoaukon suuruuden ja vuotovirtauksen voimakkuuden laskemista sekä vuodon havaitsemismenetelmiä tarkastellaan. Käsitellään myös aihepiiriin liittyviä todennäköisyystarkastelumenetelmiä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages171
  ISBN (Print)951-38-2398-9
  Publication statusPublished - 1985
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number368
  ISSN0358-5077

  Keywords

  • reactor cores
  • pipes
  • leakage
  • fractures

  Cite this

  Ikonen, K. (Ed.) (1985). Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 368
  Ikonen, Kari (Editor). / Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 171 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 368).
  @book{156007fc662b4dfd98b2e5ff3be38de9,
  title = "Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa",
  abstract = "Paineastioiden ja putkistojen kest{\"a}vyys on t{\"a}rke{\"a}{\"a} ydinvoima- ja prosessilaitosten turvallisuudelle ja taloudellisuudelle. K{\"a}ytt{\"o}kuormitukset eiv{\"a}t aiheuta paineastian tai putkiston murtumista, jollei komponenttiin ole kehittynyt v{\"a}sytt{\"a}v{\"a}n kuormituksen tai korroosion vaikutuksesta alkus{\"a}r{\"o}{\"a}. Ehyen ja toisaalta murtuneen komponentin v{\"a}lill{\"a} voi olla v{\"a}limuoto, jossa s{\"a}r{\"o} on kasvanut sein{\"a}m{\"a}n l{\"a}pi ja aiheuttanut vuodon muttei murtumaa. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymiseen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}. Tutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n aluksi yleisluonteisesti 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymist{\"a} ja sit{\"a} koskevia viranomaism{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a}. Seuraavaksi tarkastellaan ydinvoimaloissa esiintyvi{\"a} kuormituksia s{\"a}r{\"o}jen muodostumisen kannalta ja s{\"a}r{\"o}jen kasvua sek{\"a} muodon kehittymist{\"a}. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n murtumisen stabiiliusehtoja ja laskennallisia menetelmi{\"a} 'vuoto ennen murtumaa' -ehdon arvioimiseksi. Vuotoaukon suuruuden ja vuotovirtauksen voimakkuuden laskemista sek{\"a} vuodon havaitsemismenetelmi{\"a} tarkastellaan. K{\"a}sitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s aihepiiriin liittyvi{\"a} todenn{\"a}k{\"o}isyystarkastelumenetelmi{\"a}.",
  keywords = "reactor cores, pipes, leakage, fractures",
  editor = "Kari Ikonen",
  year = "1985",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2398-9",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "368",
  address = "Finland",

  }

  Ikonen, K (ed.) 1985, Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 368, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. / Ikonen, Kari (Editor).

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 171 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 368).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa

  A2 - Ikonen, Kari

  PY - 1985

  Y1 - 1985

  N2 - Paineastioiden ja putkistojen kestävyys on tärkeää ydinvoima- ja prosessilaitosten turvallisuudelle ja taloudellisuudelle. Käyttökuormitukset eivät aiheuta paineastian tai putkiston murtumista, jollei komponenttiin ole kehittynyt väsyttävän kuormituksen tai korroosion vaikutuksesta alkusäröä. Ehyen ja toisaalta murtuneen komponentin välillä voi olla välimuoto, jossa särö on kasvanut seinämän läpi ja aiheuttanut vuodon muttei murtumaa. Tässä tutkimuksessa selvitetään 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvitetään aluksi yleisluonteisesti 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymistä ja sitä koskevia viranomaismääräyksiä. Seuraavaksi tarkastellaan ydinvoimaloissa esiintyviä kuormituksia säröjen muodostumisen kannalta ja säröjen kasvua sekä muodon kehittymistä. Tämän jälkeen käsitellään murtumisen stabiiliusehtoja ja laskennallisia menetelmiä 'vuoto ennen murtumaa' -ehdon arvioimiseksi. Vuotoaukon suuruuden ja vuotovirtauksen voimakkuuden laskemista sekä vuodon havaitsemismenetelmiä tarkastellaan. Käsitellään myös aihepiiriin liittyviä todennäköisyystarkastelumenetelmiä.

  AB - Paineastioiden ja putkistojen kestävyys on tärkeää ydinvoima- ja prosessilaitosten turvallisuudelle ja taloudellisuudelle. Käyttökuormitukset eivät aiheuta paineastian tai putkiston murtumista, jollei komponenttiin ole kehittynyt väsyttävän kuormituksen tai korroosion vaikutuksesta alkusäröä. Ehyen ja toisaalta murtuneen komponentin välillä voi olla välimuoto, jossa särö on kasvanut seinämän läpi ja aiheuttanut vuodon muttei murtumaa. Tässä tutkimuksessa selvitetään 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksessa selvitetään aluksi yleisluonteisesti 'vuoto ennen murtumaa' -tilanteen syntymistä ja sitä koskevia viranomaismääräyksiä. Seuraavaksi tarkastellaan ydinvoimaloissa esiintyviä kuormituksia säröjen muodostumisen kannalta ja säröjen kasvua sekä muodon kehittymistä. Tämän jälkeen käsitellään murtumisen stabiiliusehtoja ja laskennallisia menetelmiä 'vuoto ennen murtumaa' -ehdon arvioimiseksi. Vuotoaukon suuruuden ja vuotovirtauksen voimakkuuden laskemista sekä vuodon havaitsemismenetelmiä tarkastellaan. Käsitellään myös aihepiiriin liittyviä todennäköisyystarkastelumenetelmiä.

  KW - reactor cores

  KW - pipes

  KW - leakage

  KW - fractures

  M3 - Report

  SN - 951-38-2398-9

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Ikonen K, (ed.). Vuoto ennen murtumaa ydinvoimaloiden paineastioissa ja putkistoissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 171 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 368).