Vesisumujärjestelmät sammutustekniikassa

Translated title of the contribution: Water mist fire extinguishing systems

Maarit Tuomisaari

Research output: Book/ReportReport

1 Citation (Scopus)

Abstract

Tiukentuneet laivojen paloturvallisuusmääräykset ja halonien lähes täydellinen käyttö-kielto ovat nopeasti lisänneet uusien ja vaihtoehtoisten sammutustekniikoiden tutkimusta ja tuotekehitystä. Vesi hienojakoisena sumuna on jo vuosikymmeniä tiedetty tehokkaaksi sammutteeksi, mutta vasta nykytekniikalla vesisumuja osataan tuottaa siten, että kiinteistä vesisumujärjestelmistä on tullut kilpailukykyinen vaihtoehto perinteisille sprinkleri- ja kaasujärjestelmille. Vesisumu ei ole yksikäsitteinen sammute, vaan sen sammutustehokkuus riippuu itse sumun ominaisuuksien (pisarakoon, pisaratiheyden, liikemäärän) lisäksi huomattavasti enemmän ympäristöolosuhteista (palokuormasta, palotilasta) kuin muiden sammutteiden sammutustehokkuus. Vesisumujärjestelmien erityispiirteistä johtuen niiden asennukselle ei voida asettaa yleispäteviä vaatimuksia. Kaikki vesisumu-järjestelmän kriittisimmät parametrit määräytyvät täysimittaisissa palokokeissa. Vesisumujärjestelmiin liittyvä standardisointityö on käynnissä. Laivoja varten on jo olemassa hyväksytyt palokoemenetelmät sammutusjärjestelmän tehokkuuden arvioimiseksi monissa erilaisissa tiloissa. Vesisumu on ympäristöystävällinen sammute. Oikein käytettynä sillä voidaan korvata sekä perinteisiä sprinkleri- että kaasujärjestelmiä. Parhaimmillaan vesisumujärjestelmä voi olla parempi kuin mikään muu tällä hetkellä tunnettu järjestelmä, mutta sen suunnittelu ja asennus edellyttävät erittäin hyvää sammutusmekanismien ymmärrystä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages31
ISBN (Print)951-38-4993-7
Publication statusPublished - 1996
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1798
ISSN1235-0605

Fingerprint

Intsia bijuga
water
Olla

Keywords

 • fires
 • fire extinguishers
 • extinguishing
 • water
 • mist
 • fire prevention
 • fire protection
 • fire safety
 • safety
 • sprinkler systems
 • sprinklers
 • standards
 • ships
 • sprayers
 • nozzles

Cite this

Tuomisaari, M. (1996). Vesisumujärjestelmät sammutustekniikassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1798
Tuomisaari, Maarit. / Vesisumujärjestelmät sammutustekniikassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 31 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1798).
@book{48a11cf4174c45369cd6f16d8c5a7a1c,
title = "Vesisumuj{\"a}rjestelm{\"a}t sammutustekniikassa",
abstract = "Tiukentuneet laivojen paloturvallisuusm{\"a}{\"a}r{\"a}ykset ja halonien l{\"a}hes t{\"a}ydellinen k{\"a}ytt{\"o}-kielto ovat nopeasti lis{\"a}nneet uusien ja vaihtoehtoisten sammutustekniikoiden tutkimusta ja tuotekehityst{\"a}. Vesi hienojakoisena sumuna on jo vuosikymmeni{\"a} tiedetty tehokkaaksi sammutteeksi, mutta vasta nykytekniikalla vesisumuja osataan tuottaa siten, ett{\"a} kiinteist{\"a} vesisumuj{\"a}rjestelmist{\"a} on tullut kilpailukykyinen vaihtoehto perinteisille sprinkleri- ja kaasuj{\"a}rjestelmille. Vesisumu ei ole yksik{\"a}sitteinen sammute, vaan sen sammutustehokkuus riippuu itse sumun ominaisuuksien (pisarakoon, pisaratiheyden, liikem{\"a}{\"a}r{\"a}n) lis{\"a}ksi huomattavasti enemm{\"a}n ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteista (palokuormasta, palotilasta) kuin muiden sammutteiden sammutustehokkuus. Vesisumuj{\"a}rjestelmien erityispiirteist{\"a} johtuen niiden asennukselle ei voida asettaa yleisp{\"a}tevi{\"a} vaatimuksia. Kaikki vesisumu-j{\"a}rjestelm{\"a}n kriittisimm{\"a}t parametrit m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyv{\"a}t t{\"a}ysimittaisissa palokokeissa. Vesisumuj{\"a}rjestelmiin liittyv{\"a} standardisointity{\"o} on k{\"a}ynniss{\"a}. Laivoja varten on jo olemassa hyv{\"a}ksytyt palokoemenetelm{\"a}t sammutusj{\"a}rjestelm{\"a}n tehokkuuden arvioimiseksi monissa erilaisissa tiloissa. Vesisumu on ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llinen sammute. Oikein k{\"a}ytettyn{\"a} sill{\"a} voidaan korvata sek{\"a} perinteisi{\"a} sprinkleri- ett{\"a} kaasuj{\"a}rjestelmi{\"a}. Parhaimmillaan vesisumuj{\"a}rjestelm{\"a} voi olla parempi kuin mik{\"a}{\"a}n muu t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} tunnettu j{\"a}rjestelm{\"a}, mutta sen suunnittelu ja asennus edellytt{\"a}v{\"a}t eritt{\"a}in hyv{\"a}{\"a} sammutusmekanismien ymm{\"a}rryst{\"a}.",
keywords = "fires, fire extinguishers, extinguishing, water, mist, fire prevention, fire protection, fire safety, safety, sprinkler systems, sprinklers, standards, ships, sprayers, nozzles",
author = "Maarit Tuomisaari",
year = "1996",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4993-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1798",
address = "Finland",

}

Tuomisaari, M 1996, Vesisumujärjestelmät sammutustekniikassa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1798, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vesisumujärjestelmät sammutustekniikassa. / Tuomisaari, Maarit.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 31 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1798).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vesisumujärjestelmät sammutustekniikassa

AU - Tuomisaari, Maarit

PY - 1996

Y1 - 1996

N2 - Tiukentuneet laivojen paloturvallisuusmääräykset ja halonien lähes täydellinen käyttö-kielto ovat nopeasti lisänneet uusien ja vaihtoehtoisten sammutustekniikoiden tutkimusta ja tuotekehitystä. Vesi hienojakoisena sumuna on jo vuosikymmeniä tiedetty tehokkaaksi sammutteeksi, mutta vasta nykytekniikalla vesisumuja osataan tuottaa siten, että kiinteistä vesisumujärjestelmistä on tullut kilpailukykyinen vaihtoehto perinteisille sprinkleri- ja kaasujärjestelmille. Vesisumu ei ole yksikäsitteinen sammute, vaan sen sammutustehokkuus riippuu itse sumun ominaisuuksien (pisarakoon, pisaratiheyden, liikemäärän) lisäksi huomattavasti enemmän ympäristöolosuhteista (palokuormasta, palotilasta) kuin muiden sammutteiden sammutustehokkuus. Vesisumujärjestelmien erityispiirteistä johtuen niiden asennukselle ei voida asettaa yleispäteviä vaatimuksia. Kaikki vesisumu-järjestelmän kriittisimmät parametrit määräytyvät täysimittaisissa palokokeissa. Vesisumujärjestelmiin liittyvä standardisointityö on käynnissä. Laivoja varten on jo olemassa hyväksytyt palokoemenetelmät sammutusjärjestelmän tehokkuuden arvioimiseksi monissa erilaisissa tiloissa. Vesisumu on ympäristöystävällinen sammute. Oikein käytettynä sillä voidaan korvata sekä perinteisiä sprinkleri- että kaasujärjestelmiä. Parhaimmillaan vesisumujärjestelmä voi olla parempi kuin mikään muu tällä hetkellä tunnettu järjestelmä, mutta sen suunnittelu ja asennus edellyttävät erittäin hyvää sammutusmekanismien ymmärrystä.

AB - Tiukentuneet laivojen paloturvallisuusmääräykset ja halonien lähes täydellinen käyttö-kielto ovat nopeasti lisänneet uusien ja vaihtoehtoisten sammutustekniikoiden tutkimusta ja tuotekehitystä. Vesi hienojakoisena sumuna on jo vuosikymmeniä tiedetty tehokkaaksi sammutteeksi, mutta vasta nykytekniikalla vesisumuja osataan tuottaa siten, että kiinteistä vesisumujärjestelmistä on tullut kilpailukykyinen vaihtoehto perinteisille sprinkleri- ja kaasujärjestelmille. Vesisumu ei ole yksikäsitteinen sammute, vaan sen sammutustehokkuus riippuu itse sumun ominaisuuksien (pisarakoon, pisaratiheyden, liikemäärän) lisäksi huomattavasti enemmän ympäristöolosuhteista (palokuormasta, palotilasta) kuin muiden sammutteiden sammutustehokkuus. Vesisumujärjestelmien erityispiirteistä johtuen niiden asennukselle ei voida asettaa yleispäteviä vaatimuksia. Kaikki vesisumu-järjestelmän kriittisimmät parametrit määräytyvät täysimittaisissa palokokeissa. Vesisumujärjestelmiin liittyvä standardisointityö on käynnissä. Laivoja varten on jo olemassa hyväksytyt palokoemenetelmät sammutusjärjestelmän tehokkuuden arvioimiseksi monissa erilaisissa tiloissa. Vesisumu on ympäristöystävällinen sammute. Oikein käytettynä sillä voidaan korvata sekä perinteisiä sprinkleri- että kaasujärjestelmiä. Parhaimmillaan vesisumujärjestelmä voi olla parempi kuin mikään muu tällä hetkellä tunnettu järjestelmä, mutta sen suunnittelu ja asennus edellyttävät erittäin hyvää sammutusmekanismien ymmärrystä.

KW - fires

KW - fire extinguishers

KW - extinguishing

KW - water

KW - mist

KW - fire prevention

KW - fire protection

KW - fire safety

KW - safety

KW - sprinkler systems

KW - sprinklers

KW - standards

KW - ships

KW - sprayers

KW - nozzles

M3 - Report

SN - 951-38-4993-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Vesisumujärjestelmät sammutustekniikassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Tuomisaari M. Vesisumujärjestelmät sammutustekniikassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 31 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1798).