Sadevaatetusmateriaalien suojaus- ja mukavuusominaisuudet

Translated title of the contribution: Watertightness and breathability of rainwear materials

Harriet Meinander

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa verrattiin erityyppisiä sadevaatetusmateriaaleja mittaamalla niiden vesitiiviys-, vesihöyrynläpäisevyys- ja tuntuominaisuuksia eri menetelmillä. Lähtökohtana pidettiin eurooppalaista standardiehdotusta prEN 343, Protective clothing against foul weather, jonka mukaan ammatillisessa työssä käytettävä sadevaatetus tulevaisuudessa luokitellaan. Perinteiset muovitetut kankaat olivat täysin tiiviitä, myös eri käsittelyjen jälkeen, mutta hengittävyys oli olematon. Puoliläpäisevät materiaalit olivat hengittävyydeltään hyviä, mutta joidenkin näytteiden vesitiiviys laski käsittelyjen yhteydessä. Hydrofiilisellä PUR-pinnoitteella käsittelyt aiheuttaisivat jopa sen, ettei materiaalia standardiehdotuksen mukaan enää luokiteltaisi sadevaatekankaaksi. Mikrokuitukankaiden ja popliinien vesitiiviys oli myös alle standardin minimivaatimuksen, mutta hengittävyys oli hyvä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages45
ISBN (Print)951-38-4461-7
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1527
ISSN1235-0605

Fingerprint

Protective Clothing
Weather

Keywords

  • protective clothing
  • waterproofing
  • water permeability
  • stiffness
  • tests
  • standards
  • comparison

Cite this

Meinander, H. (1993). Sadevaatetusmateriaalien suojaus- ja mukavuusominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1527
Meinander, Harriet. / Sadevaatetusmateriaalien suojaus- ja mukavuusominaisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 45 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1527).
@book{c31dcd93afbc46a0a7d783f96c616597,
title = "Sadevaatetusmateriaalien suojaus- ja mukavuusominaisuudet",
abstract = "Tutkimuksessa verrattiin erityyppisi{\"a} sadevaatetusmateriaaleja mittaamalla niiden vesitiiviys-, vesih{\"o}yrynl{\"a}p{\"a}isevyys- ja tuntuominaisuuksia eri menetelmill{\"a}. L{\"a}ht{\"o}kohtana pidettiin eurooppalaista standardiehdotusta prEN 343, Protective clothing against foul weather, jonka mukaan ammatillisessa ty{\"o}ss{\"a} k{\"a}ytett{\"a}v{\"a} sadevaatetus tulevaisuudessa luokitellaan. Perinteiset muovitetut kankaat olivat t{\"a}ysin tiiviit{\"a}, my{\"o}s eri k{\"a}sittelyjen j{\"a}lkeen, mutta hengitt{\"a}vyys oli olematon. Puolil{\"a}p{\"a}isev{\"a}t materiaalit olivat hengitt{\"a}vyydelt{\"a}{\"a}n hyvi{\"a}, mutta joidenkin n{\"a}ytteiden vesitiiviys laski k{\"a}sittelyjen yhteydess{\"a}. Hydrofiilisell{\"a} PUR-pinnoitteella k{\"a}sittelyt aiheuttaisivat jopa sen, ettei materiaalia standardiehdotuksen mukaan en{\"a}{\"a} luokiteltaisi sadevaatekankaaksi. Mikrokuitukankaiden ja popliinien vesitiiviys oli my{\"o}s alle standardin minimivaatimuksen, mutta hengitt{\"a}vyys oli hyv{\"a}.",
keywords = "protective clothing, waterproofing, water permeability, stiffness, tests, standards, comparison",
author = "Harriet Meinander",
year = "1993",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4461-7",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1527",
address = "Finland",

}

Meinander, H 1993, Sadevaatetusmateriaalien suojaus- ja mukavuusominaisuudet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1527, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sadevaatetusmateriaalien suojaus- ja mukavuusominaisuudet. / Meinander, Harriet.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 45 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1527).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sadevaatetusmateriaalien suojaus- ja mukavuusominaisuudet

AU - Meinander, Harriet

PY - 1993

Y1 - 1993

N2 - Tutkimuksessa verrattiin erityyppisiä sadevaatetusmateriaaleja mittaamalla niiden vesitiiviys-, vesihöyrynläpäisevyys- ja tuntuominaisuuksia eri menetelmillä. Lähtökohtana pidettiin eurooppalaista standardiehdotusta prEN 343, Protective clothing against foul weather, jonka mukaan ammatillisessa työssä käytettävä sadevaatetus tulevaisuudessa luokitellaan. Perinteiset muovitetut kankaat olivat täysin tiiviitä, myös eri käsittelyjen jälkeen, mutta hengittävyys oli olematon. Puoliläpäisevät materiaalit olivat hengittävyydeltään hyviä, mutta joidenkin näytteiden vesitiiviys laski käsittelyjen yhteydessä. Hydrofiilisellä PUR-pinnoitteella käsittelyt aiheuttaisivat jopa sen, ettei materiaalia standardiehdotuksen mukaan enää luokiteltaisi sadevaatekankaaksi. Mikrokuitukankaiden ja popliinien vesitiiviys oli myös alle standardin minimivaatimuksen, mutta hengittävyys oli hyvä.

AB - Tutkimuksessa verrattiin erityyppisiä sadevaatetusmateriaaleja mittaamalla niiden vesitiiviys-, vesihöyrynläpäisevyys- ja tuntuominaisuuksia eri menetelmillä. Lähtökohtana pidettiin eurooppalaista standardiehdotusta prEN 343, Protective clothing against foul weather, jonka mukaan ammatillisessa työssä käytettävä sadevaatetus tulevaisuudessa luokitellaan. Perinteiset muovitetut kankaat olivat täysin tiiviitä, myös eri käsittelyjen jälkeen, mutta hengittävyys oli olematon. Puoliläpäisevät materiaalit olivat hengittävyydeltään hyviä, mutta joidenkin näytteiden vesitiiviys laski käsittelyjen yhteydessä. Hydrofiilisellä PUR-pinnoitteella käsittelyt aiheuttaisivat jopa sen, ettei materiaalia standardiehdotuksen mukaan enää luokiteltaisi sadevaatekankaaksi. Mikrokuitukankaiden ja popliinien vesitiiviys oli myös alle standardin minimivaatimuksen, mutta hengittävyys oli hyvä.

KW - protective clothing

KW - waterproofing

KW - water permeability

KW - stiffness

KW - tests

KW - standards

KW - comparison

M3 - Report

SN - 951-38-4461-7

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Sadevaatetusmateriaalien suojaus- ja mukavuusominaisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Meinander H. Sadevaatetusmateriaalien suojaus- ja mukavuusominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 45 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1527).