Liikennetärinän monitorointi- ja analysointiympäristö

Translated title of the contribution: Wireless measuring and visualisation platform for monitoring traffic induced vibrations

Jukka Koskinen, Asko Talja

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Projektissa kehitettiin uudenlaista liikennetärinän arviointiin tarkoitettua langatonta mittaus- ja analysointiympäristöä. Tavoitteena oli kehittää mittalaitteesta langaton sensoriverkkosovellus, joka olisi yleiskäyttöinen soveltuen myös muihin sovelluksiin. Lisäksi projektissa kehitettiin ohjeistus liikennetärinän arviointiin, jota tarvittiin signaalikäsittely- ja analyysimenetelmien kehittämisessä. Projektissa toteutettiin sensoriverkosta sovellus liikenteen aiheuttamien värähtelyjen mittaamiseen. Kehitetty langaton sensoriverkko on monikäyttöinen mittaussovellus, joka on laskentatehokas, uudelleen konfiguroitavissa ja energiatehokas. Sen suunnittelu ja toteuttaminen perustuvat projektissa kehitettyyn laitetekniikkaan. Sensoriverkon avulla mitattuja tuloksia ja niistä laskettuja tunnuslukuja varten kehitettiin analysointi- ja visualisointityökalut, joiden avulla tulokset voidaan esittää karttapohjilla GISpaikkatietojärjestelmää hyödyntäen.Mittalaite testattiin kenttätestein liikenneväylien läheisyydessä. Testin tuloksia verrattiin langallisen mittalaitteen antamiin tuloksiin. Tulosten perusteella kehitetyn konseptin (mittaus, mittausten jälkikäsittely ja visualisointi) todettiin olevan toimiva. Kehitetty langaton sensoriverkko antaa hyvät mahdollisuudet hyödyntää sitä jatkossa myös muissa sovelluksissa, joita ovat esimerkiksi ympäristömittaukset ja rakenteiden monitorointi (rakennukset, sillat, tunnelit yms.). Julkaisussa esitetään myös tulosten hyödyntämismahdollisuudet sekä selvitykset kansainvälisistä markkinoista liikennetärinän sovellusalueelta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Electronic)978-951-38-7832-0
Publication statusPublished - Apr 2012
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Technology
PublisherVTT
No.19
ISSN (Print)2242-1211
ISSN (Electronic)2242-122X

Fingerprint

vibration
traffic
monitoring

Keywords

  • wireless sensor networks
  • traffic induced vibrations
  • geographical information system

Cite this

Koskinen, J., & Talja, A. (2012). Liikennetärinän monitorointi- ja analysointiympäristö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 19
Koskinen, Jukka ; Talja, Asko. / Liikennetärinän monitorointi- ja analysointiympäristö. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 60 p. (VTT Technology; No. 19).
@book{8f0c1976632c444eb197887d3f564666,
title = "Liikennet{\"a}rin{\"a}n monitorointi- ja analysointiymp{\"a}rist{\"o}",
abstract = "Projektissa kehitettiin uudenlaista liikennet{\"a}rin{\"a}n arviointiin tarkoitettua langatonta mittaus- ja analysointiymp{\"a}rist{\"o}{\"a}. Tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} mittalaitteesta langaton sensoriverkkosovellus, joka olisi yleisk{\"a}ytt{\"o}inen soveltuen my{\"o}s muihin sovelluksiin. Lis{\"a}ksi projektissa kehitettiin ohjeistus liikennet{\"a}rin{\"a}n arviointiin, jota tarvittiin signaalik{\"a}sittely- ja analyysimenetelmien kehitt{\"a}misess{\"a}. Projektissa toteutettiin sensoriverkosta sovellus liikenteen aiheuttamien v{\"a}r{\"a}htelyjen mittaamiseen. Kehitetty langaton sensoriverkko on monik{\"a}ytt{\"o}inen mittaussovellus, joka on laskentatehokas, uudelleen konfiguroitavissa ja energiatehokas. Sen suunnittelu ja toteuttaminen perustuvat projektissa kehitettyyn laitetekniikkaan. Sensoriverkon avulla mitattuja tuloksia ja niist{\"a} laskettuja tunnuslukuja varten kehitettiin analysointi- ja visualisointity{\"o}kalut, joiden avulla tulokset voidaan esitt{\"a}{\"a} karttapohjilla GISpaikkatietoj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}en.Mittalaite testattiin kentt{\"a}testein liikennev{\"a}ylien l{\"a}heisyydess{\"a}. Testin tuloksia verrattiin langallisen mittalaitteen antamiin tuloksiin. Tulosten perusteella kehitetyn konseptin (mittaus, mittausten j{\"a}lkik{\"a}sittely ja visualisointi) todettiin olevan toimiva. Kehitetty langaton sensoriverkko antaa hyv{\"a}t mahdollisuudet hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} sit{\"a} jatkossa my{\"o}s muissa sovelluksissa, joita ovat esimerkiksi ymp{\"a}rist{\"o}mittaukset ja rakenteiden monitorointi (rakennukset, sillat, tunnelit yms.). Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n my{\"o}s tulosten hy{\"o}dynt{\"a}mismahdollisuudet sek{\"a} selvitykset kansainv{\"a}lisist{\"a} markkinoista liikennet{\"a}rin{\"a}n sovellusalueelta.",
keywords = "wireless sensor networks, traffic induced vibrations, geographical information system",
author = "Jukka Koskinen and Asko Talja",
year = "2012",
month = "4",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "19",
address = "Finland",

}

Koskinen, J & Talja, A 2012, Liikennetärinän monitorointi- ja analysointiympäristö. VTT Technology, no. 19, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Liikennetärinän monitorointi- ja analysointiympäristö. / Koskinen, Jukka; Talja, Asko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 60 p. (VTT Technology; No. 19).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Liikennetärinän monitorointi- ja analysointiympäristö

AU - Koskinen, Jukka

AU - Talja, Asko

PY - 2012/4

Y1 - 2012/4

N2 - Projektissa kehitettiin uudenlaista liikennetärinän arviointiin tarkoitettua langatonta mittaus- ja analysointiympäristöä. Tavoitteena oli kehittää mittalaitteesta langaton sensoriverkkosovellus, joka olisi yleiskäyttöinen soveltuen myös muihin sovelluksiin. Lisäksi projektissa kehitettiin ohjeistus liikennetärinän arviointiin, jota tarvittiin signaalikäsittely- ja analyysimenetelmien kehittämisessä. Projektissa toteutettiin sensoriverkosta sovellus liikenteen aiheuttamien värähtelyjen mittaamiseen. Kehitetty langaton sensoriverkko on monikäyttöinen mittaussovellus, joka on laskentatehokas, uudelleen konfiguroitavissa ja energiatehokas. Sen suunnittelu ja toteuttaminen perustuvat projektissa kehitettyyn laitetekniikkaan. Sensoriverkon avulla mitattuja tuloksia ja niistä laskettuja tunnuslukuja varten kehitettiin analysointi- ja visualisointityökalut, joiden avulla tulokset voidaan esittää karttapohjilla GISpaikkatietojärjestelmää hyödyntäen.Mittalaite testattiin kenttätestein liikenneväylien läheisyydessä. Testin tuloksia verrattiin langallisen mittalaitteen antamiin tuloksiin. Tulosten perusteella kehitetyn konseptin (mittaus, mittausten jälkikäsittely ja visualisointi) todettiin olevan toimiva. Kehitetty langaton sensoriverkko antaa hyvät mahdollisuudet hyödyntää sitä jatkossa myös muissa sovelluksissa, joita ovat esimerkiksi ympäristömittaukset ja rakenteiden monitorointi (rakennukset, sillat, tunnelit yms.). Julkaisussa esitetään myös tulosten hyödyntämismahdollisuudet sekä selvitykset kansainvälisistä markkinoista liikennetärinän sovellusalueelta.

AB - Projektissa kehitettiin uudenlaista liikennetärinän arviointiin tarkoitettua langatonta mittaus- ja analysointiympäristöä. Tavoitteena oli kehittää mittalaitteesta langaton sensoriverkkosovellus, joka olisi yleiskäyttöinen soveltuen myös muihin sovelluksiin. Lisäksi projektissa kehitettiin ohjeistus liikennetärinän arviointiin, jota tarvittiin signaalikäsittely- ja analyysimenetelmien kehittämisessä. Projektissa toteutettiin sensoriverkosta sovellus liikenteen aiheuttamien värähtelyjen mittaamiseen. Kehitetty langaton sensoriverkko on monikäyttöinen mittaussovellus, joka on laskentatehokas, uudelleen konfiguroitavissa ja energiatehokas. Sen suunnittelu ja toteuttaminen perustuvat projektissa kehitettyyn laitetekniikkaan. Sensoriverkon avulla mitattuja tuloksia ja niistä laskettuja tunnuslukuja varten kehitettiin analysointi- ja visualisointityökalut, joiden avulla tulokset voidaan esittää karttapohjilla GISpaikkatietojärjestelmää hyödyntäen.Mittalaite testattiin kenttätestein liikenneväylien läheisyydessä. Testin tuloksia verrattiin langallisen mittalaitteen antamiin tuloksiin. Tulosten perusteella kehitetyn konseptin (mittaus, mittausten jälkikäsittely ja visualisointi) todettiin olevan toimiva. Kehitetty langaton sensoriverkko antaa hyvät mahdollisuudet hyödyntää sitä jatkossa myös muissa sovelluksissa, joita ovat esimerkiksi ympäristömittaukset ja rakenteiden monitorointi (rakennukset, sillat, tunnelit yms.). Julkaisussa esitetään myös tulosten hyödyntämismahdollisuudet sekä selvitykset kansainvälisistä markkinoista liikennetärinän sovellusalueelta.

KW - wireless sensor networks

KW - traffic induced vibrations

KW - geographical information system

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Liikennetärinän monitorointi- ja analysointiympäristö

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koskinen J, Talja A. Liikennetärinän monitorointi- ja analysointiympäristö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 60 p. (VTT Technology; No. 19).