Ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointi ja sosiopoliittiset kysymykset

Irmeli Harmaajärvi, Heimo Tolsa, Seppo Vuori, Tapio Litmanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus on osa Julkishallinnoidun ydinjätetutkimuksen ohjelmaa (JYT2), joka toteutettiin vuosina 1994 - 1996. Tutkimusohjelman perustavoitteena on ollut tuottaa ydinjätehuollon turvallisuuteen liittyvää tietoa ja tuloksia, joita viranomaiset tarvitsevat ja käyttävät omassa toiminnassaan. JYT-ohjelmassa pääpaino on käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen liittyvissä kysymyksissä. Luonnontieteellis-teknisen ydinjätetutkimuksen rinnalla on selvitetty lähinnä ydinjätteiden loppusijoituslaitokseen liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä sekä ei-radiologisia ympäristövaikutuksia loppusijoitusseudulla. Osa vaikutuksista paikkakunnilla ilmenee jo tutkimusvaiheessa ennen varsinaisia loppusijoituspaikan valintapäätöksiä. Tutkimukset on kohdistettu ensisijaisesti paikallis- ja aluetason kysymyksiin. Lakisääteinen ympäristövaikutusten arviointi (YVA) -velvoite kohdistuu ensisijaisesti jätehuoltovelvollisille, mutta myös viranomaisilla on tarvetta hankkia alalta järjestelmällistä tietoa vastaavien viranomaisvaatimusten ja ohjeistuksen sekä prosessin valvonnan tueksi. Tämä on raportti tutkimuksen ensimmäisistä osista vuosina 1994 - 1995. Raportissa käsitellään aihepiiriä yleisesti Suomessa tehtyjen selvitysten ja kansainvälisten kokemusten pohjalta. Raportti on tarkoitettu keskustelun pohjaksi. Tulokset aiheeseen liittyvistä tutkimuksista esitetään seuraavassa raportissa. Tutkimushankkeessa laadittiin vuonna 1994 esiselvitys ydinjätehuollon yhteiskunnallisista ja sosiopoliittisista kysymyksistä loppusijoituspaikkakunnilla ja järjestettiin seminaari, johon osallistui JYT-ohjelman, viranomaisten, mahdollisten sijoituspaikkakuntien ja voimayhtiöiden edustajia sekä kansalaisten näkemyksiä selvittäneitä tutkijoita. Vuonna 1995 laadittiin ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointikehikon luonnos, jota kehitetään paikallisten näkemysten pohjalta. Luonnosta ja paikallistason ongelmia sekä tiedonvälityksen kehittämistä on käsitelty mm. kunnissa järjestettyjen keskustelujen yhteydessä. Yhteistyössä Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen sosiologian yksikön kanssa on analysoitu ympäristöristiriitoja mahdollisilla loppusijoituspaikkakunnilla. Lisäksi on selvitetty turvallisuus- ym. selvitysten yhdistämistä yhteiskunnallisiin ja sosiopoliittisiin kysymyksiin ja ympäristövaikutusten arviointiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages153
ISBN (Print)951-38-5147-8
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1855
ISSN1235-0605

Fingerprint

waste management
environmental assessment
radioactive waste

Keywords

  • radioactive wastes
  • environmental impacts
  • environmental effects
  • nuclear power plants
  • plant location
  • social sciences

Cite this

Harmaajärvi, I., Tolsa, H., Vuori, S., & Litmanen, T. (1997). Ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointi ja sosiopoliittiset kysymykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1855
Harmaajärvi, Irmeli ; Tolsa, Heimo ; Vuori, Seppo ; Litmanen, Tapio. / Ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointi ja sosiopoliittiset kysymykset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 153 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1855).
@book{966a45785f754c92b278dcbbd6c8373e,
title = "Ydinj{\"a}tehuollon ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten arviointi ja sosiopoliittiset kysymykset",
abstract = "Tutkimus on osa Julkishallinnoidun ydinj{\"a}tetutkimuksen ohjelmaa (JYT2), joka toteutettiin vuosina 1994 - 1996. Tutkimusohjelman perustavoitteena on ollut tuottaa ydinj{\"a}tehuollon turvallisuuteen liittyv{\"a}{\"a} tietoa ja tuloksia, joita viranomaiset tarvitsevat ja k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t omassa toiminnassaan. JYT-ohjelmassa p{\"a}{\"a}paino on k{\"a}ytetyn polttoaineen loppusijoitukseen liittyviss{\"a} kysymyksiss{\"a}. Luonnontieteellis-teknisen ydinj{\"a}tetutkimuksen rinnalla on selvitetty l{\"a}hinn{\"a} ydinj{\"a}tteiden loppusijoituslaitokseen liittyvi{\"a} yhteiskunnallisia kysymyksi{\"a} sek{\"a} ei-radiologisia ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksia loppusijoitusseudulla. Osa vaikutuksista paikkakunnilla ilmenee jo tutkimusvaiheessa ennen varsinaisia loppusijoituspaikan valintap{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a}. Tutkimukset on kohdistettu ensisijaisesti paikallis- ja aluetason kysymyksiin. Lakis{\"a}{\"a}teinen ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten arviointi (YVA) -velvoite kohdistuu ensisijaisesti j{\"a}tehuoltovelvollisille, mutta my{\"o}s viranomaisilla on tarvetta hankkia alalta j{\"a}rjestelm{\"a}llist{\"a} tietoa vastaavien viranomaisvaatimusten ja ohjeistuksen sek{\"a} prosessin valvonnan tueksi. T{\"a}m{\"a} on raportti tutkimuksen ensimm{\"a}isist{\"a} osista vuosina 1994 - 1995. Raportissa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n aihepiiri{\"a} yleisesti Suomessa tehtyjen selvitysten ja kansainv{\"a}listen kokemusten pohjalta. Raportti on tarkoitettu keskustelun pohjaksi. Tulokset aiheeseen liittyvist{\"a} tutkimuksista esitet{\"a}{\"a}n seuraavassa raportissa. Tutkimushankkeessa laadittiin vuonna 1994 esiselvitys ydinj{\"a}tehuollon yhteiskunnallisista ja sosiopoliittisista kysymyksist{\"a} loppusijoituspaikkakunnilla ja j{\"a}rjestettiin seminaari, johon osallistui JYT-ohjelman, viranomaisten, mahdollisten sijoituspaikkakuntien ja voimayhti{\"o}iden edustajia sek{\"a} kansalaisten n{\"a}kemyksi{\"a} selvitt{\"a}neit{\"a} tutkijoita. Vuonna 1995 laadittiin ydinj{\"a}tehuollon ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten arviointikehikon luonnos, jota kehitet{\"a}{\"a}n paikallisten n{\"a}kemysten pohjalta. Luonnosta ja paikallistason ongelmia sek{\"a} tiedonv{\"a}lityksen kehitt{\"a}mist{\"a} on k{\"a}sitelty mm. kunnissa j{\"a}rjestettyjen keskustelujen yhteydess{\"a}. Yhteisty{\"o}ss{\"a} Jyv{\"a}skyl{\"a}n yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen sosiologian yksik{\"o}n kanssa on analysoitu ymp{\"a}rist{\"o}ristiriitoja mahdollisilla loppusijoituspaikkakunnilla. Lis{\"a}ksi on selvitetty turvallisuus- ym. selvitysten yhdist{\"a}mist{\"a} yhteiskunnallisiin ja sosiopoliittisiin kysymyksiin ja ymp{\"a}rist{\"o}vaikutusten arviointiin.",
keywords = "radioactive wastes, environmental impacts, environmental effects, nuclear power plants, plant location, social sciences",
author = "Irmeli Harmaaj{\"a}rvi and Heimo Tolsa and Seppo Vuori and Tapio Litmanen",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5147-8",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1855",
address = "Finland",

}

Harmaajärvi, I, Tolsa, H, Vuori, S & Litmanen, T 1997, Ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointi ja sosiopoliittiset kysymykset. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1855, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointi ja sosiopoliittiset kysymykset. / Harmaajärvi, Irmeli; Tolsa, Heimo; Vuori, Seppo; Litmanen, Tapio.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 153 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1855).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointi ja sosiopoliittiset kysymykset

AU - Harmaajärvi, Irmeli

AU - Tolsa, Heimo

AU - Vuori, Seppo

AU - Litmanen, Tapio

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Tutkimus on osa Julkishallinnoidun ydinjätetutkimuksen ohjelmaa (JYT2), joka toteutettiin vuosina 1994 - 1996. Tutkimusohjelman perustavoitteena on ollut tuottaa ydinjätehuollon turvallisuuteen liittyvää tietoa ja tuloksia, joita viranomaiset tarvitsevat ja käyttävät omassa toiminnassaan. JYT-ohjelmassa pääpaino on käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen liittyvissä kysymyksissä. Luonnontieteellis-teknisen ydinjätetutkimuksen rinnalla on selvitetty lähinnä ydinjätteiden loppusijoituslaitokseen liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä sekä ei-radiologisia ympäristövaikutuksia loppusijoitusseudulla. Osa vaikutuksista paikkakunnilla ilmenee jo tutkimusvaiheessa ennen varsinaisia loppusijoituspaikan valintapäätöksiä. Tutkimukset on kohdistettu ensisijaisesti paikallis- ja aluetason kysymyksiin. Lakisääteinen ympäristövaikutusten arviointi (YVA) -velvoite kohdistuu ensisijaisesti jätehuoltovelvollisille, mutta myös viranomaisilla on tarvetta hankkia alalta järjestelmällistä tietoa vastaavien viranomaisvaatimusten ja ohjeistuksen sekä prosessin valvonnan tueksi. Tämä on raportti tutkimuksen ensimmäisistä osista vuosina 1994 - 1995. Raportissa käsitellään aihepiiriä yleisesti Suomessa tehtyjen selvitysten ja kansainvälisten kokemusten pohjalta. Raportti on tarkoitettu keskustelun pohjaksi. Tulokset aiheeseen liittyvistä tutkimuksista esitetään seuraavassa raportissa. Tutkimushankkeessa laadittiin vuonna 1994 esiselvitys ydinjätehuollon yhteiskunnallisista ja sosiopoliittisista kysymyksistä loppusijoituspaikkakunnilla ja järjestettiin seminaari, johon osallistui JYT-ohjelman, viranomaisten, mahdollisten sijoituspaikkakuntien ja voimayhtiöiden edustajia sekä kansalaisten näkemyksiä selvittäneitä tutkijoita. Vuonna 1995 laadittiin ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointikehikon luonnos, jota kehitetään paikallisten näkemysten pohjalta. Luonnosta ja paikallistason ongelmia sekä tiedonvälityksen kehittämistä on käsitelty mm. kunnissa järjestettyjen keskustelujen yhteydessä. Yhteistyössä Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen sosiologian yksikön kanssa on analysoitu ympäristöristiriitoja mahdollisilla loppusijoituspaikkakunnilla. Lisäksi on selvitetty turvallisuus- ym. selvitysten yhdistämistä yhteiskunnallisiin ja sosiopoliittisiin kysymyksiin ja ympäristövaikutusten arviointiin.

AB - Tutkimus on osa Julkishallinnoidun ydinjätetutkimuksen ohjelmaa (JYT2), joka toteutettiin vuosina 1994 - 1996. Tutkimusohjelman perustavoitteena on ollut tuottaa ydinjätehuollon turvallisuuteen liittyvää tietoa ja tuloksia, joita viranomaiset tarvitsevat ja käyttävät omassa toiminnassaan. JYT-ohjelmassa pääpaino on käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen liittyvissä kysymyksissä. Luonnontieteellis-teknisen ydinjätetutkimuksen rinnalla on selvitetty lähinnä ydinjätteiden loppusijoituslaitokseen liittyviä yhteiskunnallisia kysymyksiä sekä ei-radiologisia ympäristövaikutuksia loppusijoitusseudulla. Osa vaikutuksista paikkakunnilla ilmenee jo tutkimusvaiheessa ennen varsinaisia loppusijoituspaikan valintapäätöksiä. Tutkimukset on kohdistettu ensisijaisesti paikallis- ja aluetason kysymyksiin. Lakisääteinen ympäristövaikutusten arviointi (YVA) -velvoite kohdistuu ensisijaisesti jätehuoltovelvollisille, mutta myös viranomaisilla on tarvetta hankkia alalta järjestelmällistä tietoa vastaavien viranomaisvaatimusten ja ohjeistuksen sekä prosessin valvonnan tueksi. Tämä on raportti tutkimuksen ensimmäisistä osista vuosina 1994 - 1995. Raportissa käsitellään aihepiiriä yleisesti Suomessa tehtyjen selvitysten ja kansainvälisten kokemusten pohjalta. Raportti on tarkoitettu keskustelun pohjaksi. Tulokset aiheeseen liittyvistä tutkimuksista esitetään seuraavassa raportissa. Tutkimushankkeessa laadittiin vuonna 1994 esiselvitys ydinjätehuollon yhteiskunnallisista ja sosiopoliittisista kysymyksistä loppusijoituspaikkakunnilla ja järjestettiin seminaari, johon osallistui JYT-ohjelman, viranomaisten, mahdollisten sijoituspaikkakuntien ja voimayhtiöiden edustajia sekä kansalaisten näkemyksiä selvittäneitä tutkijoita. Vuonna 1995 laadittiin ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointikehikon luonnos, jota kehitetään paikallisten näkemysten pohjalta. Luonnosta ja paikallistason ongelmia sekä tiedonvälityksen kehittämistä on käsitelty mm. kunnissa järjestettyjen keskustelujen yhteydessä. Yhteistyössä Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen sosiologian yksikön kanssa on analysoitu ympäristöristiriitoja mahdollisilla loppusijoituspaikkakunnilla. Lisäksi on selvitetty turvallisuus- ym. selvitysten yhdistämistä yhteiskunnallisiin ja sosiopoliittisiin kysymyksiin ja ympäristövaikutusten arviointiin.

KW - radioactive wastes

KW - environmental impacts

KW - environmental effects

KW - nuclear power plants

KW - plant location

KW - social sciences

M3 - Report

SN - 951-38-5147-8

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointi ja sosiopoliittiset kysymykset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Harmaajärvi I, Tolsa H, Vuori S, Litmanen T. Ydinjätehuollon ympäristövaikutusten arviointi ja sosiopoliittiset kysymykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 153 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1855).