Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi

Seppo Kelppe, Lasse Mattila, Eija-Karita Puska, Kari Ranta-Puska, Risto Sairanen, Jan-Olof Stengård

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ydinreaktorin polttoainesauvojen lämpöteknisen ja mekaanisen käyttäytymisen arviointimenetelmät ovat merkittävällä sijalla varmistettaessa ydinvoimalaitoksen käyttöturvallisuutta ja suunnittelun perustana olevien onnettomuustilanteiden hallintaa. Arviointimenetelmistä keskeisimmät ovat polttoaineen fysikaalisia käyttäytymisilmiöitä ja niiden vuorovaikutuksia kuvaavat mallit. Malleissa käytetään materiaaliominaisuuksien ja käyttöolosuhteiden määrittelemiä alku- ja reunaehtoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ydinvoimatekniikan laboratoriossa on tehty ydinpolttoaineen käyttäytymistutkimusta useiden vuosien ajan. Perusasiantuntemuksen hankkimisen lisäksi työ on sisältänyt tietokoneohjelmien ja kokeellisen tiedon hankintaa sekä ohjelmien käyttöönottoa, kehittämistä ja varmentamista. Tuloksena on VTT:ssa rutiinikäytössä oleva polttoainemallisto, jota sovelletaan mm. voimayhtiöiden ja Säteilyturvakeskuksen toimeksiannoissa. Joitakin malleja on siirretty myös voimayhtiöiden ja viranomaisten suoraan käyttöön. Raportissa on yhteenveto polttoaineen käyttäytymisilmiöistä ja kokeellisen tiedon hankkimisesta kansainvälisten tutkimusohjelmien kautta. VTT:ssa käytössä olevia polttoainemalleja ja niiden ennustustarkkuuden parantamiseksi tehtyä työtä esitelään ja mallien soveltamisesta annetaan esimerkkejä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages108
ISBN (Print)951-38-3346-1
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number957
ISSN0358-5085

Fingerprint

Nefopam

Keywords

  • nuclear fuel element
  • thermal behavior
  • mechanical properties

Cite this

Kelppe, S., Mattila, L., Puska, E-K., Ranta-Puska, K., Sairanen, R., & Stengård, J-O. (1989). Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 957
Kelppe, Seppo ; Mattila, Lasse ; Puska, Eija-Karita ; Ranta-Puska, Kari ; Sairanen, Risto ; Stengård, Jan-Olof. / Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 108 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 957).
@book{89466f159011424ebffb88793e700095,
title = "Ydinpolttoaineen k{\"a}ytt{\"a}ytymisen ja suorituskyvyn arviointi",
abstract = "Ydinreaktorin polttoainesauvojen l{\"a}mp{\"o}teknisen ja mekaanisen k{\"a}ytt{\"a}ytymisen arviointimenetelm{\"a}t ovat merkitt{\"a}v{\"a}ll{\"a} sijalla varmistettaessa ydinvoimalaitoksen k{\"a}ytt{\"o}turvallisuutta ja suunnittelun perustana olevien onnettomuustilanteiden hallintaa. Arviointimenetelmist{\"a} keskeisimm{\"a}t ovat polttoaineen fysikaalisia k{\"a}ytt{\"a}ytymisilmi{\"o}it{\"a} ja niiden vuorovaikutuksia kuvaavat mallit. Malleissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n materiaaliominaisuuksien ja k{\"a}ytt{\"o}olosuhteiden m{\"a}{\"a}rittelemi{\"a} alku- ja reunaehtoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ydinvoimatekniikan laboratoriossa on tehty ydinpolttoaineen k{\"a}ytt{\"a}ytymistutkimusta useiden vuosien ajan. Perusasiantuntemuksen hankkimisen lis{\"a}ksi ty{\"o} on sis{\"a}lt{\"a}nyt tietokoneohjelmien ja kokeellisen tiedon hankintaa sek{\"a} ohjelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa, kehitt{\"a}mist{\"a} ja varmentamista. Tuloksena on VTT:ssa rutiinik{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva polttoainemallisto, jota sovelletaan mm. voimayhti{\"o}iden ja S{\"a}teilyturvakeskuksen toimeksiannoissa. Joitakin malleja on siirretty my{\"o}s voimayhti{\"o}iden ja viranomaisten suoraan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Raportissa on yhteenveto polttoaineen k{\"a}ytt{\"a}ytymisilmi{\"o}ist{\"a} ja kokeellisen tiedon hankkimisesta kansainv{\"a}listen tutkimusohjelmien kautta. VTT:ssa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia polttoainemalleja ja niiden ennustustarkkuuden parantamiseksi tehty{\"a} ty{\"o}t{\"a} esitel{\"a}{\"a}n ja mallien soveltamisesta annetaan esimerkkej{\"a}.",
keywords = "nuclear fuel element, thermal behavior, mechanical properties",
author = "Seppo Kelppe and Lasse Mattila and Eija-Karita Puska and Kari Ranta-Puska and Risto Sairanen and Jan-Olof Steng{\aa}rd",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3346-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "957",
address = "Finland",

}

Kelppe, S, Mattila, L, Puska, E-K, Ranta-Puska, K, Sairanen, R & Stengård, J-O 1989, Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 957, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. / Kelppe, Seppo; Mattila, Lasse; Puska, Eija-Karita; Ranta-Puska, Kari; Sairanen, Risto; Stengård, Jan-Olof.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 108 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 957).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi

AU - Kelppe, Seppo

AU - Mattila, Lasse

AU - Puska, Eija-Karita

AU - Ranta-Puska, Kari

AU - Sairanen, Risto

AU - Stengård, Jan-Olof

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Ydinreaktorin polttoainesauvojen lämpöteknisen ja mekaanisen käyttäytymisen arviointimenetelmät ovat merkittävällä sijalla varmistettaessa ydinvoimalaitoksen käyttöturvallisuutta ja suunnittelun perustana olevien onnettomuustilanteiden hallintaa. Arviointimenetelmistä keskeisimmät ovat polttoaineen fysikaalisia käyttäytymisilmiöitä ja niiden vuorovaikutuksia kuvaavat mallit. Malleissa käytetään materiaaliominaisuuksien ja käyttöolosuhteiden määrittelemiä alku- ja reunaehtoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ydinvoimatekniikan laboratoriossa on tehty ydinpolttoaineen käyttäytymistutkimusta useiden vuosien ajan. Perusasiantuntemuksen hankkimisen lisäksi työ on sisältänyt tietokoneohjelmien ja kokeellisen tiedon hankintaa sekä ohjelmien käyttöönottoa, kehittämistä ja varmentamista. Tuloksena on VTT:ssa rutiinikäytössä oleva polttoainemallisto, jota sovelletaan mm. voimayhtiöiden ja Säteilyturvakeskuksen toimeksiannoissa. Joitakin malleja on siirretty myös voimayhtiöiden ja viranomaisten suoraan käyttöön. Raportissa on yhteenveto polttoaineen käyttäytymisilmiöistä ja kokeellisen tiedon hankkimisesta kansainvälisten tutkimusohjelmien kautta. VTT:ssa käytössä olevia polttoainemalleja ja niiden ennustustarkkuuden parantamiseksi tehtyä työtä esitelään ja mallien soveltamisesta annetaan esimerkkejä.

AB - Ydinreaktorin polttoainesauvojen lämpöteknisen ja mekaanisen käyttäytymisen arviointimenetelmät ovat merkittävällä sijalla varmistettaessa ydinvoimalaitoksen käyttöturvallisuutta ja suunnittelun perustana olevien onnettomuustilanteiden hallintaa. Arviointimenetelmistä keskeisimmät ovat polttoaineen fysikaalisia käyttäytymisilmiöitä ja niiden vuorovaikutuksia kuvaavat mallit. Malleissa käytetään materiaaliominaisuuksien ja käyttöolosuhteiden määrittelemiä alku- ja reunaehtoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ydinvoimatekniikan laboratoriossa on tehty ydinpolttoaineen käyttäytymistutkimusta useiden vuosien ajan. Perusasiantuntemuksen hankkimisen lisäksi työ on sisältänyt tietokoneohjelmien ja kokeellisen tiedon hankintaa sekä ohjelmien käyttöönottoa, kehittämistä ja varmentamista. Tuloksena on VTT:ssa rutiinikäytössä oleva polttoainemallisto, jota sovelletaan mm. voimayhtiöiden ja Säteilyturvakeskuksen toimeksiannoissa. Joitakin malleja on siirretty myös voimayhtiöiden ja viranomaisten suoraan käyttöön. Raportissa on yhteenveto polttoaineen käyttäytymisilmiöistä ja kokeellisen tiedon hankkimisesta kansainvälisten tutkimusohjelmien kautta. VTT:ssa käytössä olevia polttoainemalleja ja niiden ennustustarkkuuden parantamiseksi tehtyä työtä esitelään ja mallien soveltamisesta annetaan esimerkkejä.

KW - nuclear fuel element

KW - thermal behavior

KW - mechanical properties

M3 - Report

SN - 951-38-3346-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kelppe S, Mattila L, Puska E-K, Ranta-Puska K, Sairanen R, Stengård J-O. Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 108 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 957).