Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi

Seppo Kelppe, Lasse Mattila, Eija-Karita Puska, Kari Ranta-Puska, Risto Sairanen, Jan-Olof Stengård

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Ydinreaktorin polttoainesauvojen lämpöteknisen ja mekaanisen käyttäytymisen arviointimenetelmät ovat merkittävällä sijalla varmistettaessa ydinvoimalaitoksen käyttöturvallisuutta ja suunnittelun perustana olevien onnettomuustilanteiden hallintaa. Arviointimenetelmistä keskeisimmät ovat polttoaineen fysikaalisia käyttäytymisilmiöitä ja niiden vuorovaikutuksia kuvaavat mallit. Malleissa käytetään materiaaliominaisuuksien ja käyttöolosuhteiden määrittelemiä alku- ja reunaehtoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ydinvoimatekniikan laboratoriossa on tehty ydinpolttoaineen käyttäytymistutkimusta useiden vuosien ajan. Perusasiantuntemuksen hankkimisen lisäksi työ on sisältänyt tietokoneohjelmien ja kokeellisen tiedon hankintaa sekä ohjelmien käyttöönottoa, kehittämistä ja varmentamista. Tuloksena on VTT:ssa rutiinikäytössä oleva polttoainemallisto, jota sovelletaan mm. voimayhtiöiden ja Säteilyturvakeskuksen toimeksiannoissa. Joitakin malleja on siirretty myös voimayhtiöiden ja viranomaisten suoraan käyttöön. Raportissa on yhteenveto polttoaineen käyttäytymisilmiöistä ja kokeellisen tiedon hankkimisesta kansainvälisten tutkimusohjelmien kautta. VTT:ssa käytössä olevia polttoainemalleja ja niiden ennustustarkkuuden parantamiseksi tehtyä työtä esitelään ja mallien soveltamisesta annetaan esimerkkejä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages108
  ISBN (Print)951-38-3346-1
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number957
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  Nefopam

  Keywords

  • nuclear fuel element
  • thermal behavior
  • mechanical properties

  Cite this

  Kelppe, S., Mattila, L., Puska, E-K., Ranta-Puska, K., Sairanen, R., & Stengård, J-O. (1989). Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 957
  Kelppe, Seppo ; Mattila, Lasse ; Puska, Eija-Karita ; Ranta-Puska, Kari ; Sairanen, Risto ; Stengård, Jan-Olof. / Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 108 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 957).
  @book{89466f159011424ebffb88793e700095,
  title = "Ydinpolttoaineen k{\"a}ytt{\"a}ytymisen ja suorituskyvyn arviointi",
  abstract = "Ydinreaktorin polttoainesauvojen l{\"a}mp{\"o}teknisen ja mekaanisen k{\"a}ytt{\"a}ytymisen arviointimenetelm{\"a}t ovat merkitt{\"a}v{\"a}ll{\"a} sijalla varmistettaessa ydinvoimalaitoksen k{\"a}ytt{\"o}turvallisuutta ja suunnittelun perustana olevien onnettomuustilanteiden hallintaa. Arviointimenetelmist{\"a} keskeisimm{\"a}t ovat polttoaineen fysikaalisia k{\"a}ytt{\"a}ytymisilmi{\"o}it{\"a} ja niiden vuorovaikutuksia kuvaavat mallit. Malleissa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n materiaaliominaisuuksien ja k{\"a}ytt{\"o}olosuhteiden m{\"a}{\"a}rittelemi{\"a} alku- ja reunaehtoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ydinvoimatekniikan laboratoriossa on tehty ydinpolttoaineen k{\"a}ytt{\"a}ytymistutkimusta useiden vuosien ajan. Perusasiantuntemuksen hankkimisen lis{\"a}ksi ty{\"o} on sis{\"a}lt{\"a}nyt tietokoneohjelmien ja kokeellisen tiedon hankintaa sek{\"a} ohjelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa, kehitt{\"a}mist{\"a} ja varmentamista. Tuloksena on VTT:ssa rutiinik{\"a}yt{\"o}ss{\"a} oleva polttoainemallisto, jota sovelletaan mm. voimayhti{\"o}iden ja S{\"a}teilyturvakeskuksen toimeksiannoissa. Joitakin malleja on siirretty my{\"o}s voimayhti{\"o}iden ja viranomaisten suoraan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Raportissa on yhteenveto polttoaineen k{\"a}ytt{\"a}ytymisilmi{\"o}ist{\"a} ja kokeellisen tiedon hankkimisesta kansainv{\"a}listen tutkimusohjelmien kautta. VTT:ssa k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevia polttoainemalleja ja niiden ennustustarkkuuden parantamiseksi tehty{\"a} ty{\"o}t{\"a} esitel{\"a}{\"a}n ja mallien soveltamisesta annetaan esimerkkej{\"a}.",
  keywords = "nuclear fuel element, thermal behavior, mechanical properties",
  author = "Seppo Kelppe and Lasse Mattila and Eija-Karita Puska and Kari Ranta-Puska and Risto Sairanen and Jan-Olof Steng{\aa}rd",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3346-1",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "957",
  address = "Finland",

  }

  Kelppe, S, Mattila, L, Puska, E-K, Ranta-Puska, K, Sairanen, R & Stengård, J-O 1989, Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 957, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. / Kelppe, Seppo; Mattila, Lasse; Puska, Eija-Karita; Ranta-Puska, Kari; Sairanen, Risto; Stengård, Jan-Olof.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 108 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 957).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi

  AU - Kelppe, Seppo

  AU - Mattila, Lasse

  AU - Puska, Eija-Karita

  AU - Ranta-Puska, Kari

  AU - Sairanen, Risto

  AU - Stengård, Jan-Olof

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Ydinreaktorin polttoainesauvojen lämpöteknisen ja mekaanisen käyttäytymisen arviointimenetelmät ovat merkittävällä sijalla varmistettaessa ydinvoimalaitoksen käyttöturvallisuutta ja suunnittelun perustana olevien onnettomuustilanteiden hallintaa. Arviointimenetelmistä keskeisimmät ovat polttoaineen fysikaalisia käyttäytymisilmiöitä ja niiden vuorovaikutuksia kuvaavat mallit. Malleissa käytetään materiaaliominaisuuksien ja käyttöolosuhteiden määrittelemiä alku- ja reunaehtoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ydinvoimatekniikan laboratoriossa on tehty ydinpolttoaineen käyttäytymistutkimusta useiden vuosien ajan. Perusasiantuntemuksen hankkimisen lisäksi työ on sisältänyt tietokoneohjelmien ja kokeellisen tiedon hankintaa sekä ohjelmien käyttöönottoa, kehittämistä ja varmentamista. Tuloksena on VTT:ssa rutiinikäytössä oleva polttoainemallisto, jota sovelletaan mm. voimayhtiöiden ja Säteilyturvakeskuksen toimeksiannoissa. Joitakin malleja on siirretty myös voimayhtiöiden ja viranomaisten suoraan käyttöön. Raportissa on yhteenveto polttoaineen käyttäytymisilmiöistä ja kokeellisen tiedon hankkimisesta kansainvälisten tutkimusohjelmien kautta. VTT:ssa käytössä olevia polttoainemalleja ja niiden ennustustarkkuuden parantamiseksi tehtyä työtä esitelään ja mallien soveltamisesta annetaan esimerkkejä.

  AB - Ydinreaktorin polttoainesauvojen lämpöteknisen ja mekaanisen käyttäytymisen arviointimenetelmät ovat merkittävällä sijalla varmistettaessa ydinvoimalaitoksen käyttöturvallisuutta ja suunnittelun perustana olevien onnettomuustilanteiden hallintaa. Arviointimenetelmistä keskeisimmät ovat polttoaineen fysikaalisia käyttäytymisilmiöitä ja niiden vuorovaikutuksia kuvaavat mallit. Malleissa käytetään materiaaliominaisuuksien ja käyttöolosuhteiden määrittelemiä alku- ja reunaehtoja. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ydinvoimatekniikan laboratoriossa on tehty ydinpolttoaineen käyttäytymistutkimusta useiden vuosien ajan. Perusasiantuntemuksen hankkimisen lisäksi työ on sisältänyt tietokoneohjelmien ja kokeellisen tiedon hankintaa sekä ohjelmien käyttöönottoa, kehittämistä ja varmentamista. Tuloksena on VTT:ssa rutiinikäytössä oleva polttoainemallisto, jota sovelletaan mm. voimayhtiöiden ja Säteilyturvakeskuksen toimeksiannoissa. Joitakin malleja on siirretty myös voimayhtiöiden ja viranomaisten suoraan käyttöön. Raportissa on yhteenveto polttoaineen käyttäytymisilmiöistä ja kokeellisen tiedon hankkimisesta kansainvälisten tutkimusohjelmien kautta. VTT:ssa käytössä olevia polttoainemalleja ja niiden ennustustarkkuuden parantamiseksi tehtyä työtä esitelään ja mallien soveltamisesta annetaan esimerkkejä.

  KW - nuclear fuel element

  KW - thermal behavior

  KW - mechanical properties

  M3 - Report

  SN - 951-38-3346-1

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kelppe S, Mattila L, Puska E-K, Ranta-Puska K, Sairanen R, Stengård J-O. Ydinpolttoaineen käyttäytymisen ja suorituskyvyn arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 108 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 957).