Ydinpolttoainemateriaalien tutkimus 1970-1983

Esa Vitikainen, Ralf Lunabba, Jyrki Salminen, Eeva Jauhiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa pyrittiin keräämään riittävästi materiaalia ja asiantuntemusta Suomeen ydinpolttoaineen hankintaan, käyttöön ja varastointiin liittyvistä kysymyksistä. Koottiin materiaali- ja valmistusteknistä tietoa polttoaineen suojakuorina käytettävistä sirkoniseoksista ja oksidipolttoaineesta. Voimayhtiöt ja viranomaiset ovat voineet käyttää riippumatonta polttoaineasiantuntemusta vaativissa töissään ulkomaisten palvelujen sijasta kotimaisia resursseja. Tutkimuksissa ja toimeksiannoissa käytettiin hyväksi myös VTT:n muiden toimintayksiköiden, korkeakoulujen ja Suomen metalliteollisuuden palveluja. Oleellisena osana on ollut kansainvälinen yhteistyö. Tärkeimmät yhteistyöprojektit, joihin ydinpolttoainemateriaalitprojekti on osallistunut, ovat OECD:n Halden-projekti, Studsvikin Ramp-projektit, Scanuk-yhteistyö ja VVER-reaktoreiden polttoainetta tutkiva IVO-GKAE-yhteistyö. Esitetään yhteenveto vuosina 1970 - 1983 suoritetuista tutkimuksista sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-2222-2
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number404
ISSN0358-5085

Fingerprint

nuclear fuels

Keywords

  • nuclear fuel elements
  • nuclear reactor materials
  • oxide nuclear fuels
  • zirconium alloys

Cite this

Vitikainen, E., Lunabba, R., Salminen, J., & Jauhiainen, E. (1985). Ydinpolttoainemateriaalien tutkimus 1970-1983. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 404
Vitikainen, Esa ; Lunabba, Ralf ; Salminen, Jyrki ; Jauhiainen, Eeva. / Ydinpolttoainemateriaalien tutkimus 1970-1983. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 404).
@book{f698b41ca99f4dadab2b4d86c5b9ef33,
title = "Ydinpolttoainemateriaalien tutkimus 1970-1983",
abstract = "Tutkimuksessa pyrittiin ker{\"a}{\"a}m{\"a}{\"a}n riitt{\"a}v{\"a}sti materiaalia ja asiantuntemusta Suomeen ydinpolttoaineen hankintaan, k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n ja varastointiin liittyvist{\"a} kysymyksist{\"a}. Koottiin materiaali- ja valmistusteknist{\"a} tietoa polttoaineen suojakuorina k{\"a}ytett{\"a}vist{\"a} sirkoniseoksista ja oksidipolttoaineesta. Voimayhti{\"o}t ja viranomaiset ovat voineet k{\"a}ytt{\"a}{\"a} riippumatonta polttoaineasiantuntemusta vaativissa t{\"o}iss{\"a}{\"a}n ulkomaisten palvelujen sijasta kotimaisia resursseja. Tutkimuksissa ja toimeksiannoissa k{\"a}ytettiin hyv{\"a}ksi my{\"o}s VTT:n muiden toimintayksik{\"o}iden, korkeakoulujen ja Suomen metalliteollisuuden palveluja. Oleellisena osana on ollut kansainv{\"a}linen yhteisty{\"o}. T{\"a}rkeimm{\"a}t yhteisty{\"o}projektit, joihin ydinpolttoainemateriaalitprojekti on osallistunut, ovat OECD:n Halden-projekti, Studsvikin Ramp-projektit, Scanuk-yhteisty{\"o} ja VVER-reaktoreiden polttoainetta tutkiva IVO-GKAE-yhteisty{\"o}. Esitet{\"a}{\"a}n yhteenveto vuosina 1970 - 1983 suoritetuista tutkimuksista sek{\"a} VTT:n t{\"a}n{\"a} aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.",
keywords = "nuclear fuel elements, nuclear reactor materials, oxide nuclear fuels, zirconium alloys",
author = "Esa Vitikainen and Ralf Lunabba and Jyrki Salminen and Eeva Jauhiainen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2222-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "404",
address = "Finland",

}

Vitikainen, E, Lunabba, R, Salminen, J & Jauhiainen, E 1985, Ydinpolttoainemateriaalien tutkimus 1970-1983. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 404, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ydinpolttoainemateriaalien tutkimus 1970-1983. / Vitikainen, Esa; Lunabba, Ralf; Salminen, Jyrki; Jauhiainen, Eeva.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 404).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ydinpolttoainemateriaalien tutkimus 1970-1983

AU - Vitikainen, Esa

AU - Lunabba, Ralf

AU - Salminen, Jyrki

AU - Jauhiainen, Eeva

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Tutkimuksessa pyrittiin keräämään riittävästi materiaalia ja asiantuntemusta Suomeen ydinpolttoaineen hankintaan, käyttöön ja varastointiin liittyvistä kysymyksistä. Koottiin materiaali- ja valmistusteknistä tietoa polttoaineen suojakuorina käytettävistä sirkoniseoksista ja oksidipolttoaineesta. Voimayhtiöt ja viranomaiset ovat voineet käyttää riippumatonta polttoaineasiantuntemusta vaativissa töissään ulkomaisten palvelujen sijasta kotimaisia resursseja. Tutkimuksissa ja toimeksiannoissa käytettiin hyväksi myös VTT:n muiden toimintayksiköiden, korkeakoulujen ja Suomen metalliteollisuuden palveluja. Oleellisena osana on ollut kansainvälinen yhteistyö. Tärkeimmät yhteistyöprojektit, joihin ydinpolttoainemateriaalitprojekti on osallistunut, ovat OECD:n Halden-projekti, Studsvikin Ramp-projektit, Scanuk-yhteistyö ja VVER-reaktoreiden polttoainetta tutkiva IVO-GKAE-yhteistyö. Esitetään yhteenveto vuosina 1970 - 1983 suoritetuista tutkimuksista sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.

AB - Tutkimuksessa pyrittiin keräämään riittävästi materiaalia ja asiantuntemusta Suomeen ydinpolttoaineen hankintaan, käyttöön ja varastointiin liittyvistä kysymyksistä. Koottiin materiaali- ja valmistusteknistä tietoa polttoaineen suojakuorina käytettävistä sirkoniseoksista ja oksidipolttoaineesta. Voimayhtiöt ja viranomaiset ovat voineet käyttää riippumatonta polttoaineasiantuntemusta vaativissa töissään ulkomaisten palvelujen sijasta kotimaisia resursseja. Tutkimuksissa ja toimeksiannoissa käytettiin hyväksi myös VTT:n muiden toimintayksiköiden, korkeakoulujen ja Suomen metalliteollisuuden palveluja. Oleellisena osana on ollut kansainvälinen yhteistyö. Tärkeimmät yhteistyöprojektit, joihin ydinpolttoainemateriaalitprojekti on osallistunut, ovat OECD:n Halden-projekti, Studsvikin Ramp-projektit, Scanuk-yhteistyö ja VVER-reaktoreiden polttoainetta tutkiva IVO-GKAE-yhteistyö. Esitetään yhteenveto vuosina 1970 - 1983 suoritetuista tutkimuksista sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.

KW - nuclear fuel elements

KW - nuclear reactor materials

KW - oxide nuclear fuels

KW - zirconium alloys

M3 - Report

SN - 951-38-2222-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ydinpolttoainemateriaalien tutkimus 1970-1983

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vitikainen E, Lunabba R, Salminen J, Jauhiainen E. Ydinpolttoainemateriaalien tutkimus 1970-1983. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 404).