Yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon hiilidioksidiveron puolituksen poiston vaikutukset

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Sähkön ja lämmön yhteistuotanto eli CHP on keskeisessä asemassa Suomen energiahuollossa. Fossiilisista lämmityspolttoaineista, eli kevyestä ja raskaasta polttoöljystä, maakaasusta ja kivihiilestä kannetaan energiasisältöön (eli lämpöarvoon) perustuvaa energiasisältöveroa ja syntyvään hiilidioksidipäästöön perustuvaa hiilidioksidiveroa. Nykyisessä verojärjestelmässä CHP-tuotannon lämmityspolttoaineiden hiilidioksidivero on puolitettu päällekkäisen ohjauksen pienentämiseksi päästökauppasektorilla ja toisaalta CHP:n kilpailukyvyn parantamiseksi. Tätä on kutsuttu ns. CHP-veroleikkuriksi. Hallitusohjelman veropoliittisessa liitteessä on esitetty, että sähkön ja lämmön yhteistuotantoa halutaan ohjata vähäpäästöisemmäksi poistamalla portaittain hiilidioksidiveron alennus. Tässä selvityksessä on arvioitu CHP-veroleikkurin poiston vaikutuksia Suomen energiatalouteen ja valtiontalouteen sekä kasvihuonekaasupäästöihin ja energiaomavaraisuuteen. Yleisesti ottaen suunnitellun verotusmuutoksen vaikutukset sähkön ja lämmön hankintarakenteeseen ovat energiajärjestelmämallin tulosten mukaan suhteellisen pieniä verrattuna jo nykyverotuksella tapahtuviin merkittäviin muutoksiin. Verotuksen lisäksi hankintarakenteeseen vaikuttavat päästöoikeuden hinta sekä erityisesti käytetyn polttoaineen veroton hinta ja sähkön hinta.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
Publication statusPublished - 2016
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
NumberVTT-R-01173-16

Cite this

@book{88200875c19b47ee8156d2d4afeac154,
title = "Yhdistetyn s{\"a}hk{\"o}n- ja l{\"a}mm{\"o}ntuotannon hiilidioksidiveron puolituksen poiston vaikutukset",
abstract = "S{\"a}hk{\"o}n ja l{\"a}mm{\"o}n yhteistuotanto eli CHP on keskeisess{\"a} asemassa Suomen energiahuollossa. Fossiilisista l{\"a}mmityspolttoaineista, eli kevyest{\"a} ja raskaasta poltto{\"o}ljyst{\"a}, maakaasusta ja kivihiilest{\"a} kannetaan energiasis{\"a}lt{\"o}{\"o}n (eli l{\"a}mp{\"o}arvoon) perustuvaa energiasis{\"a}lt{\"o}veroa ja syntyv{\"a}{\"a}n hiilidioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}{\"o}n perustuvaa hiilidioksidiveroa. Nykyisess{\"a} veroj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a} CHP-tuotannon l{\"a}mmityspolttoaineiden hiilidioksidivero on puolitettu p{\"a}{\"a}llekk{\"a}isen ohjauksen pienent{\"a}miseksi p{\"a}{\"a}st{\"o}kauppasektorilla ja toisaalta CHP:n kilpailukyvyn parantamiseksi. T{\"a}t{\"a} on kutsuttu ns. CHP-veroleikkuriksi. Hallitusohjelman veropoliittisessa liitteess{\"a} on esitetty, ett{\"a} s{\"a}hk{\"o}n ja l{\"a}mm{\"o}n yhteistuotantoa halutaan ohjata v{\"a}h{\"a}p{\"a}{\"a}st{\"o}isemm{\"a}ksi poistamalla portaittain hiilidioksidiveron alennus. T{\"a}ss{\"a} selvityksess{\"a} on arvioitu CHP-veroleikkurin poiston vaikutuksia Suomen energiatalouteen ja valtiontalouteen sek{\"a} kasvihuonekaasup{\"a}{\"a}st{\"o}ihin ja energiaomavaraisuuteen. Yleisesti ottaen suunnitellun verotusmuutoksen vaikutukset s{\"a}hk{\"o}n ja l{\"a}mm{\"o}n hankintarakenteeseen ovat energiaj{\"a}rjestelm{\"a}mallin tulosten mukaan suhteellisen pieni{\"a} verrattuna jo nykyverotuksella tapahtuviin merkitt{\"a}viin muutoksiin. Verotuksen lis{\"a}ksi hankintarakenteeseen vaikuttavat p{\"a}{\"a}st{\"o}oikeuden hinta sek{\"a} erityisesti k{\"a}ytetyn polttoaineen veroton hinta ja s{\"a}hk{\"o}n hinta.",
author = "G{\"o}ran Koreneff and Antti Lehtil{\"a} and Markus Hurskainen and Esa Pursiheimo and Eemeli Tsupari and Tiina Koljonen and Janne K{\"a}rki",
note = "Project code: 109005",
year = "2016",
language = "Finnish",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "VTT-R-01173-16",
address = "Finland",

}

TY - BOOK

T1 - Yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon hiilidioksidiveron puolituksen poiston vaikutukset

AU - Koreneff, Göran

AU - Lehtilä, Antti

AU - Hurskainen, Markus

AU - Pursiheimo, Esa

AU - Tsupari, Eemeli

AU - Koljonen, Tiina

AU - Kärki, Janne

N1 - Project code: 109005

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Sähkön ja lämmön yhteistuotanto eli CHP on keskeisessä asemassa Suomen energiahuollossa. Fossiilisista lämmityspolttoaineista, eli kevyestä ja raskaasta polttoöljystä, maakaasusta ja kivihiilestä kannetaan energiasisältöön (eli lämpöarvoon) perustuvaa energiasisältöveroa ja syntyvään hiilidioksidipäästöön perustuvaa hiilidioksidiveroa. Nykyisessä verojärjestelmässä CHP-tuotannon lämmityspolttoaineiden hiilidioksidivero on puolitettu päällekkäisen ohjauksen pienentämiseksi päästökauppasektorilla ja toisaalta CHP:n kilpailukyvyn parantamiseksi. Tätä on kutsuttu ns. CHP-veroleikkuriksi. Hallitusohjelman veropoliittisessa liitteessä on esitetty, että sähkön ja lämmön yhteistuotantoa halutaan ohjata vähäpäästöisemmäksi poistamalla portaittain hiilidioksidiveron alennus. Tässä selvityksessä on arvioitu CHP-veroleikkurin poiston vaikutuksia Suomen energiatalouteen ja valtiontalouteen sekä kasvihuonekaasupäästöihin ja energiaomavaraisuuteen. Yleisesti ottaen suunnitellun verotusmuutoksen vaikutukset sähkön ja lämmön hankintarakenteeseen ovat energiajärjestelmämallin tulosten mukaan suhteellisen pieniä verrattuna jo nykyverotuksella tapahtuviin merkittäviin muutoksiin. Verotuksen lisäksi hankintarakenteeseen vaikuttavat päästöoikeuden hinta sekä erityisesti käytetyn polttoaineen veroton hinta ja sähkön hinta.

AB - Sähkön ja lämmön yhteistuotanto eli CHP on keskeisessä asemassa Suomen energiahuollossa. Fossiilisista lämmityspolttoaineista, eli kevyestä ja raskaasta polttoöljystä, maakaasusta ja kivihiilestä kannetaan energiasisältöön (eli lämpöarvoon) perustuvaa energiasisältöveroa ja syntyvään hiilidioksidipäästöön perustuvaa hiilidioksidiveroa. Nykyisessä verojärjestelmässä CHP-tuotannon lämmityspolttoaineiden hiilidioksidivero on puolitettu päällekkäisen ohjauksen pienentämiseksi päästökauppasektorilla ja toisaalta CHP:n kilpailukyvyn parantamiseksi. Tätä on kutsuttu ns. CHP-veroleikkuriksi. Hallitusohjelman veropoliittisessa liitteessä on esitetty, että sähkön ja lämmön yhteistuotantoa halutaan ohjata vähäpäästöisemmäksi poistamalla portaittain hiilidioksidiveron alennus. Tässä selvityksessä on arvioitu CHP-veroleikkurin poiston vaikutuksia Suomen energiatalouteen ja valtiontalouteen sekä kasvihuonekaasupäästöihin ja energiaomavaraisuuteen. Yleisesti ottaen suunnitellun verotusmuutoksen vaikutukset sähkön ja lämmön hankintarakenteeseen ovat energiajärjestelmämallin tulosten mukaan suhteellisen pieniä verrattuna jo nykyverotuksella tapahtuviin merkittäviin muutoksiin. Verotuksen lisäksi hankintarakenteeseen vaikuttavat päästöoikeuden hinta sekä erityisesti käytetyn polttoaineen veroton hinta ja sähkön hinta.

M3 - Report

T3 - VTT Tutkimusraportti

BT - Yhdistetyn sähkön- ja lämmöntuotannon hiilidioksidiveron puolituksen poiston vaikutukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -