Yhdyskuntajätteen määrä- ja laatututkimukset: Kirjallisuusselvitykset

Ari Hoikkala, Juha Kaila

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomessa ja ulkomailla tehtyjä yhdyskuntajätteen määrää ja laatua koskevia tutkimuksia ja niissä käytettyjä menetelmiä selvitetään kirjallisuuteen perustuen. Käsitteen yhdyskuntajäte sisältö samoin kuin jätteen koostumuksen määrittely vaihtelevat tapauksittain. Tämä vaikeuttaa eri tutkimusten tulosten keskinäistä vertailua ja tulkintaa sekä tulosten soveltamista käytäntöön. Yhdyskuntajätteen tutkimuksessa tarvittavien jätenäytteiden oton osat ovat ensimmäisen vaiheen näytteenotto (esim. lajittelututkimukset) ja toisen vaiheen näytteenotto (esim. laboratoriotutkimukset). Molempia vaiheita käsitellään, mutta pääpaino on ensimmäisen vaiheen näytteenotossa. Yhdyskuntajäte sisältää monia erilaisia aineita ja esineitä, joita voidaan jaotella eri tavoin. Aikaisempien tutkimusten jaotteluja noudattaen esitetään malli asteittain tarkentuvaksi jätejaotteluksi. Yhdyskuntajätteen ominaisuuksien tutkimusmenetelmät voidaan jaotella ensimmäisen vaiheen ja toisen vaiheen menetelmiin. Ensimmäisen vaiheen menetelmistä esitetään jätteen painon, tilavuuden, tilavuuspainon, raekokojakautuman ja kokoonpuristuvuuden tutkimusmenetelmiä sekä ns. lajittelututkimuksissa käytettäviä menetelmiä. Toisen vaiheen menetelmistä selostetaan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tutkia eri ominaisuuksia, esim. ominaislämpö, lämmönjohtokyky, vedenimukyky ja -nopeus, tuhkapitoisuus, polttoarvo, vesipitoisuus ja kuiva-ainepitoisuus, ympäristölle vaaralliset aineet ja pH.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Print)951-38-1741-5
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number238
ISSN0358-5085

Fingerprint

Anadelphia
municipal solid waste

Cite this

Hoikkala, A., & Kaila, J. (1983). Yhdyskuntajätteen määrä- ja laatututkimukset: Kirjallisuusselvitykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 238
Hoikkala, Ari ; Kaila, Juha. / Yhdyskuntajätteen määrä- ja laatututkimukset : Kirjallisuusselvitykset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 238).
@book{ef024597d32d4d9b935cf569bbbb9195,
title = "Yhdyskuntaj{\"a}tteen m{\"a}{\"a}r{\"a}- ja laatututkimukset: Kirjallisuusselvitykset",
abstract = "Suomessa ja ulkomailla tehtyj{\"a} yhdyskuntaj{\"a}tteen m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} ja laatua koskevia tutkimuksia ja niiss{\"a} k{\"a}ytettyj{\"a} menetelmi{\"a} selvitet{\"a}{\"a}n kirjallisuuteen perustuen. K{\"a}sitteen yhdyskuntaj{\"a}te sis{\"a}lt{\"o} samoin kuin j{\"a}tteen koostumuksen m{\"a}{\"a}rittely vaihtelevat tapauksittain. T{\"a}m{\"a} vaikeuttaa eri tutkimusten tulosten keskin{\"a}ist{\"a} vertailua ja tulkintaa sek{\"a} tulosten soveltamista k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}n. Yhdyskuntaj{\"a}tteen tutkimuksessa tarvittavien j{\"a}ten{\"a}ytteiden oton osat ovat ensimm{\"a}isen vaiheen n{\"a}ytteenotto (esim. lajittelututkimukset) ja toisen vaiheen n{\"a}ytteenotto (esim. laboratoriotutkimukset). Molempia vaiheita k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n, mutta p{\"a}{\"a}paino on ensimm{\"a}isen vaiheen n{\"a}ytteenotossa. Yhdyskuntaj{\"a}te sis{\"a}lt{\"a}{\"a} monia erilaisia aineita ja esineit{\"a}, joita voidaan jaotella eri tavoin. Aikaisempien tutkimusten jaotteluja noudattaen esitet{\"a}{\"a}n malli asteittain tarkentuvaksi j{\"a}tejaotteluksi. Yhdyskuntaj{\"a}tteen ominaisuuksien tutkimusmenetelm{\"a}t voidaan jaotella ensimm{\"a}isen vaiheen ja toisen vaiheen menetelmiin. Ensimm{\"a}isen vaiheen menetelmist{\"a} esitet{\"a}{\"a}n j{\"a}tteen painon, tilavuuden, tilavuuspainon, raekokojakautuman ja kokoonpuristuvuuden tutkimusmenetelmi{\"a} sek{\"a} ns. lajittelututkimuksissa k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} menetelmi{\"a}. Toisen vaiheen menetelmist{\"a} selostetaan tutkimusmenetelmi{\"a}, joilla voidaan tutkia eri ominaisuuksia, esim. ominaisl{\"a}mp{\"o}, l{\"a}mm{\"o}njohtokyky, vedenimukyky ja -nopeus, tuhkapitoisuus, polttoarvo, vesipitoisuus ja kuiva-ainepitoisuus, ymp{\"a}rist{\"o}lle vaaralliset aineet ja pH.",
author = "Ari Hoikkala and Juha Kaila",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1741-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "238",
address = "Finland",

}

Hoikkala, A & Kaila, J 1983, Yhdyskuntajätteen määrä- ja laatututkimukset: Kirjallisuusselvitykset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 238, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Yhdyskuntajätteen määrä- ja laatututkimukset : Kirjallisuusselvitykset. / Hoikkala, Ari; Kaila, Juha.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 238).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Yhdyskuntajätteen määrä- ja laatututkimukset

T2 - Kirjallisuusselvitykset

AU - Hoikkala, Ari

AU - Kaila, Juha

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Suomessa ja ulkomailla tehtyjä yhdyskuntajätteen määrää ja laatua koskevia tutkimuksia ja niissä käytettyjä menetelmiä selvitetään kirjallisuuteen perustuen. Käsitteen yhdyskuntajäte sisältö samoin kuin jätteen koostumuksen määrittely vaihtelevat tapauksittain. Tämä vaikeuttaa eri tutkimusten tulosten keskinäistä vertailua ja tulkintaa sekä tulosten soveltamista käytäntöön. Yhdyskuntajätteen tutkimuksessa tarvittavien jätenäytteiden oton osat ovat ensimmäisen vaiheen näytteenotto (esim. lajittelututkimukset) ja toisen vaiheen näytteenotto (esim. laboratoriotutkimukset). Molempia vaiheita käsitellään, mutta pääpaino on ensimmäisen vaiheen näytteenotossa. Yhdyskuntajäte sisältää monia erilaisia aineita ja esineitä, joita voidaan jaotella eri tavoin. Aikaisempien tutkimusten jaotteluja noudattaen esitetään malli asteittain tarkentuvaksi jätejaotteluksi. Yhdyskuntajätteen ominaisuuksien tutkimusmenetelmät voidaan jaotella ensimmäisen vaiheen ja toisen vaiheen menetelmiin. Ensimmäisen vaiheen menetelmistä esitetään jätteen painon, tilavuuden, tilavuuspainon, raekokojakautuman ja kokoonpuristuvuuden tutkimusmenetelmiä sekä ns. lajittelututkimuksissa käytettäviä menetelmiä. Toisen vaiheen menetelmistä selostetaan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tutkia eri ominaisuuksia, esim. ominaislämpö, lämmönjohtokyky, vedenimukyky ja -nopeus, tuhkapitoisuus, polttoarvo, vesipitoisuus ja kuiva-ainepitoisuus, ympäristölle vaaralliset aineet ja pH.

AB - Suomessa ja ulkomailla tehtyjä yhdyskuntajätteen määrää ja laatua koskevia tutkimuksia ja niissä käytettyjä menetelmiä selvitetään kirjallisuuteen perustuen. Käsitteen yhdyskuntajäte sisältö samoin kuin jätteen koostumuksen määrittely vaihtelevat tapauksittain. Tämä vaikeuttaa eri tutkimusten tulosten keskinäistä vertailua ja tulkintaa sekä tulosten soveltamista käytäntöön. Yhdyskuntajätteen tutkimuksessa tarvittavien jätenäytteiden oton osat ovat ensimmäisen vaiheen näytteenotto (esim. lajittelututkimukset) ja toisen vaiheen näytteenotto (esim. laboratoriotutkimukset). Molempia vaiheita käsitellään, mutta pääpaino on ensimmäisen vaiheen näytteenotossa. Yhdyskuntajäte sisältää monia erilaisia aineita ja esineitä, joita voidaan jaotella eri tavoin. Aikaisempien tutkimusten jaotteluja noudattaen esitetään malli asteittain tarkentuvaksi jätejaotteluksi. Yhdyskuntajätteen ominaisuuksien tutkimusmenetelmät voidaan jaotella ensimmäisen vaiheen ja toisen vaiheen menetelmiin. Ensimmäisen vaiheen menetelmistä esitetään jätteen painon, tilavuuden, tilavuuspainon, raekokojakautuman ja kokoonpuristuvuuden tutkimusmenetelmiä sekä ns. lajittelututkimuksissa käytettäviä menetelmiä. Toisen vaiheen menetelmistä selostetaan tutkimusmenetelmiä, joilla voidaan tutkia eri ominaisuuksia, esim. ominaislämpö, lämmönjohtokyky, vedenimukyky ja -nopeus, tuhkapitoisuus, polttoarvo, vesipitoisuus ja kuiva-ainepitoisuus, ympäristölle vaaralliset aineet ja pH.

M3 - Report

SN - 951-38-1741-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Yhdyskuntajätteen määrä- ja laatututkimukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hoikkala A, Kaila J. Yhdyskuntajätteen määrä- ja laatututkimukset: Kirjallisuusselvitykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 238).