Yhteiskunnan kehittäjät ja uudistajat: Yhteiskunnallisten yritysten sosiaaliset innovaatiot

Nina Rilla, Jouko Myllyoja, Juha Oksanen, Mika Naumanen, Kari Jalonen, Petteri Lillberg, Anni Rautiainen, Vera Djakonoff, Harri Kostilainen, Sakari Kainulainen, Juha Klemelä, Mika Ala-Kauhaluoma, Eeva Salmi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Monimenetelmällinen ja myös kansainvälistä vertailua sisältävä tutkimushankkeemme tuottaa uraauurtavaa ymmärrystä yhteiskunnallisten yritysten sosiaalisten innovaatioiden nykytilasta ja vaikuttavuudesta sekä ottaa kantaa toimintaympäristön kehittämistarpeisiin politiikkasuositusten muodossa.

Yhteiskunnallisten yritysten sosiaaliset innovaatiot edistävät määriteltyjä yhteiskunnallisia tavoitteita ja niitä leimaa läheisyys kansalaisyhteiskuntaan sekä loppukäyttäjälähtöisyys. Ne voivat täydentää perinteisen julkisen ja yksityisen sektorin sekä kansalaisjärjestöjen palveluja.

Laaja-alaisuuden lisäksi tutkimushankkeen kansallista ja kansainvälistä uutuusarvoa korostaa ensimmäinen suomalainen yhteiskunnallisten yritysten sosiaalisia innovaatioita ja innovatiivisuutta kartoittava kvantitatiivinen tutkimus sekä interaktiivinen Power BI-työkalu. Se mahdollistaa niin yhteiskunnallisten yritysten kuin sosiaalisten innovaattoreiden moniulotteisen tarkastelun.

Yhteiskunnalliset yritykset eivät kaipaa erityiskohtelua. Sen sijaan ne toivovat, että innovaatioiden yhteiskunnalliset ulottuvuudet otetaan lähtökohtaisesti huomioon ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden seuranta tunnistetaan osaksi normaalia, pitkäjänteistä innovaatiokeskustelua ja -politiikkaa.
Original languageFinnish
PublisherPrime Minister's Office Finland
Commissioning bodyPrime Minister's Office Finland
Number of pages182
ISBN (Electronic)978-952-383-232-9
Publication statusPublished - 23 May 2023
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja
Number2023:40
ISSN2342-6799

Keywords

  • tutkimus
  • tutkimustoiminta
  • yhteiskunnalliset yritykset
  • sosiaaliset innovaatiot
  • innovaatiopolitiikka

Cite this