Yhteisten työpaikkojen työtapaturmat: Mitä niistä voi oppia?

Eeva Rantanen, Jorma Lappalainen, Tarja Mäkelä, Päivi Piispanen, Simo Sauni

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Kuolemaan johtaneet työtapaturmat yhteisillä työpaikoilla: Miten ne syntyvät ja miten ne tehokkaimmin torjutaan -tutkimuksen tarkoitus oli tuottaa tietoa siitä, mitkä tekijät ovat keskeisiä sattuneissa tapaturmissa. Erityisesti tarkoitus oli selvittää millä tavalla yhteinen työpaikka on vaikuttanut tapaturman syntyyn tapaturmatorjuntakeinojen löytämiseksi. Tutkimuksen aineistoksi valittiin kaikki vuosina 1999-2004 sattuneet työpaikkakuolemantapaukset (ns. TOT -tapaukset). Tutkimuksessa analysointiin kaikkiaan 167 TOT -raporteissa esitettyä, kuolemaan johtanutta työtapaturmatapausta, joissa oli yhteensä 171 menehtynyttä. Yhteisten työpaikkojen tapauksia oli kaikista tutkituista TOT -tapauksista lähes puolet. Yhteisten työpaikkojen tapauksiin liittyi hieman enemmän tapaturmatekijöitä kuin ei-yhteisten työpaikkojen tapauksiin. Yhteisten työpaikkojen tapaturmiin vaikutti yleensä sekä menehtyneen oman yrityksen että toisten yritysten toiminta. Oman yrityksen toiminta käsitti menehtyneen oman toiminnan lisäksi hänen työnantajansa sekä työtoveriensa toiminnan. Merkittävin näistä oli menehtyneen oma toiminta. Toisen työnantajan toiminta vaikutti vahvasti tapaturman syntymiseen joka viidennessä tapauksessa. Yhteisellä työpaikalla sattuneiden tapaturmien tapaturmatekijöistä merkittävä osa oli syntynyt jo jonkin aikaa ennen tapaturman sattumista. Tiedonkulku ja yhteistyö sekä perehdyttäminen liittyivät lähes puoleen yhteisellä työpaikalla sattuneista tapauksista. Yhteisillä työpaikoilla menehtyneet olivat enimmäkseen kokeneita ammatissaan, mutta heistä jopa viidesosa oli kokematon siinä työtehtävässä, jossa tapaturma sattui. Menehtyneillä, jotka olivat ammatissaan kokeneita, vaikutti oma toiminta merkittävästi tapaturman syntyyn silloin, kun nämä olivat toimittaja- tai aliurakointiyrityksen työntekijöitä. Kokeneiden työntekijöiden osalta pitää kiinnittää huomiota uusien ja yllättävien tilanteiden hallintaan. Toimittajien työntekijät joutuvat toimimaan yhteisellä työpaikalla usein ilman oman työnjohdon valvontaa ja ohjausta, jolloin työntekijän turvallisuuteen liittyvät päätökset perustuvat aikaisempaan kokemukseen ja käytäntöihin. Uuden tilanteen edessä voidaan tehdä ratkaisuja, joiden riskejä ei tunnisteta.
Original languageFinnish
Pages (from-to)364-369
JournalTyö ja ihminen
Volume21
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Cite this

Rantanen, E., Lappalainen, J., Mäkelä, T., Piispanen, P., & Sauni, S. (2009). Yhteisten työpaikkojen työtapaturmat: Mitä niistä voi oppia? Työ ja ihminen, 21, 364-369.
Rantanen, Eeva ; Lappalainen, Jorma ; Mäkelä, Tarja ; Piispanen, Päivi ; Sauni, Simo. / Yhteisten työpaikkojen työtapaturmat : Mitä niistä voi oppia?. In: Työ ja ihminen. 2009 ; Vol. 21. pp. 364-369.
@article{be20b0a8a7ca44b7afeb891704b37b72,
title = "Yhteisten ty{\"o}paikkojen ty{\"o}tapaturmat: Mit{\"a} niist{\"a} voi oppia?",
abstract = "Kuolemaan johtaneet ty{\"o}tapaturmat yhteisill{\"a} ty{\"o}paikoilla: Miten ne syntyv{\"a}t ja miten ne tehokkaimmin torjutaan -tutkimuksen tarkoitus oli tuottaa tietoa siit{\"a}, mitk{\"a} tekij{\"a}t ovat keskeisi{\"a} sattuneissa tapaturmissa. Erityisesti tarkoitus oli selvitt{\"a}{\"a} mill{\"a} tavalla yhteinen ty{\"o}paikka on vaikuttanut tapaturman syntyyn tapaturmatorjuntakeinojen l{\"o}yt{\"a}miseksi. Tutkimuksen aineistoksi valittiin kaikki vuosina 1999-2004 sattuneet ty{\"o}paikkakuolemantapaukset (ns. TOT -tapaukset). Tutkimuksessa analysointiin kaikkiaan 167 TOT -raporteissa esitetty{\"a}, kuolemaan johtanutta ty{\"o}tapaturmatapausta, joissa oli yhteens{\"a} 171 menehtynytt{\"a}. Yhteisten ty{\"o}paikkojen tapauksia oli kaikista tutkituista TOT -tapauksista l{\"a}hes puolet. Yhteisten ty{\"o}paikkojen tapauksiin liittyi hieman enemm{\"a}n tapaturmatekij{\"o}it{\"a} kuin ei-yhteisten ty{\"o}paikkojen tapauksiin. Yhteisten ty{\"o}paikkojen tapaturmiin vaikutti yleens{\"a} sek{\"a} menehtyneen oman yrityksen ett{\"a} toisten yritysten toiminta. Oman yrityksen toiminta k{\"a}sitti menehtyneen oman toiminnan lis{\"a}ksi h{\"a}nen ty{\"o}nantajansa sek{\"a} ty{\"o}toveriensa toiminnan. Merkitt{\"a}vin n{\"a}ist{\"a} oli menehtyneen oma toiminta. Toisen ty{\"o}nantajan toiminta vaikutti vahvasti tapaturman syntymiseen joka viidenness{\"a} tapauksessa. Yhteisell{\"a} ty{\"o}paikalla sattuneiden tapaturmien tapaturmatekij{\"o}ist{\"a} merkitt{\"a}v{\"a} osa oli syntynyt jo jonkin aikaa ennen tapaturman sattumista. Tiedonkulku ja yhteisty{\"o} sek{\"a} perehdytt{\"a}minen liittyiv{\"a}t l{\"a}hes puoleen yhteisell{\"a} ty{\"o}paikalla sattuneista tapauksista. Yhteisill{\"a} ty{\"o}paikoilla menehtyneet olivat enimm{\"a}kseen kokeneita ammatissaan, mutta heist{\"a} jopa viidesosa oli kokematon siin{\"a} ty{\"o}teht{\"a}v{\"a}ss{\"a}, jossa tapaturma sattui. Menehtyneill{\"a}, jotka olivat ammatissaan kokeneita, vaikutti oma toiminta merkitt{\"a}v{\"a}sti tapaturman syntyyn silloin, kun n{\"a}m{\"a} olivat toimittaja- tai aliurakointiyrityksen ty{\"o}ntekij{\"o}it{\"a}. Kokeneiden ty{\"o}ntekij{\"o}iden osalta pit{\"a}{\"a} kiinnitt{\"a}{\"a} huomiota uusien ja yll{\"a}tt{\"a}vien tilanteiden hallintaan. Toimittajien ty{\"o}ntekij{\"a}t joutuvat toimimaan yhteisell{\"a} ty{\"o}paikalla usein ilman oman ty{\"o}njohdon valvontaa ja ohjausta, jolloin ty{\"o}ntekij{\"a}n turvallisuuteen liittyv{\"a}t p{\"a}{\"a}t{\"o}kset perustuvat aikaisempaan kokemukseen ja k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}ihin. Uuden tilanteen edess{\"a} voidaan tehd{\"a} ratkaisuja, joiden riskej{\"a} ei tunnisteta.",
author = "Eeva Rantanen and Jorma Lappalainen and Tarja M{\"a}kel{\"a} and P{\"a}ivi Piispanen and Simo Sauni",
note = "Project code: 778",
year = "2009",
language = "Finnish",
volume = "21",
pages = "364--369",
journal = "Ty{\"o} ja ihminen",
issn = "0783-4098",

}

Rantanen, E, Lappalainen, J, Mäkelä, T, Piispanen, P & Sauni, S 2009, 'Yhteisten työpaikkojen työtapaturmat: Mitä niistä voi oppia?', Työ ja ihminen, vol. 21, pp. 364-369.

Yhteisten työpaikkojen työtapaturmat : Mitä niistä voi oppia? / Rantanen, Eeva; Lappalainen, Jorma; Mäkelä, Tarja; Piispanen, Päivi; Sauni, Simo.

In: Työ ja ihminen, Vol. 21, 2009, p. 364-369.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Yhteisten työpaikkojen työtapaturmat

T2 - Mitä niistä voi oppia?

AU - Rantanen, Eeva

AU - Lappalainen, Jorma

AU - Mäkelä, Tarja

AU - Piispanen, Päivi

AU - Sauni, Simo

N1 - Project code: 778

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Kuolemaan johtaneet työtapaturmat yhteisillä työpaikoilla: Miten ne syntyvät ja miten ne tehokkaimmin torjutaan -tutkimuksen tarkoitus oli tuottaa tietoa siitä, mitkä tekijät ovat keskeisiä sattuneissa tapaturmissa. Erityisesti tarkoitus oli selvittää millä tavalla yhteinen työpaikka on vaikuttanut tapaturman syntyyn tapaturmatorjuntakeinojen löytämiseksi. Tutkimuksen aineistoksi valittiin kaikki vuosina 1999-2004 sattuneet työpaikkakuolemantapaukset (ns. TOT -tapaukset). Tutkimuksessa analysointiin kaikkiaan 167 TOT -raporteissa esitettyä, kuolemaan johtanutta työtapaturmatapausta, joissa oli yhteensä 171 menehtynyttä. Yhteisten työpaikkojen tapauksia oli kaikista tutkituista TOT -tapauksista lähes puolet. Yhteisten työpaikkojen tapauksiin liittyi hieman enemmän tapaturmatekijöitä kuin ei-yhteisten työpaikkojen tapauksiin. Yhteisten työpaikkojen tapaturmiin vaikutti yleensä sekä menehtyneen oman yrityksen että toisten yritysten toiminta. Oman yrityksen toiminta käsitti menehtyneen oman toiminnan lisäksi hänen työnantajansa sekä työtoveriensa toiminnan. Merkittävin näistä oli menehtyneen oma toiminta. Toisen työnantajan toiminta vaikutti vahvasti tapaturman syntymiseen joka viidennessä tapauksessa. Yhteisellä työpaikalla sattuneiden tapaturmien tapaturmatekijöistä merkittävä osa oli syntynyt jo jonkin aikaa ennen tapaturman sattumista. Tiedonkulku ja yhteistyö sekä perehdyttäminen liittyivät lähes puoleen yhteisellä työpaikalla sattuneista tapauksista. Yhteisillä työpaikoilla menehtyneet olivat enimmäkseen kokeneita ammatissaan, mutta heistä jopa viidesosa oli kokematon siinä työtehtävässä, jossa tapaturma sattui. Menehtyneillä, jotka olivat ammatissaan kokeneita, vaikutti oma toiminta merkittävästi tapaturman syntyyn silloin, kun nämä olivat toimittaja- tai aliurakointiyrityksen työntekijöitä. Kokeneiden työntekijöiden osalta pitää kiinnittää huomiota uusien ja yllättävien tilanteiden hallintaan. Toimittajien työntekijät joutuvat toimimaan yhteisellä työpaikalla usein ilman oman työnjohdon valvontaa ja ohjausta, jolloin työntekijän turvallisuuteen liittyvät päätökset perustuvat aikaisempaan kokemukseen ja käytäntöihin. Uuden tilanteen edessä voidaan tehdä ratkaisuja, joiden riskejä ei tunnisteta.

AB - Kuolemaan johtaneet työtapaturmat yhteisillä työpaikoilla: Miten ne syntyvät ja miten ne tehokkaimmin torjutaan -tutkimuksen tarkoitus oli tuottaa tietoa siitä, mitkä tekijät ovat keskeisiä sattuneissa tapaturmissa. Erityisesti tarkoitus oli selvittää millä tavalla yhteinen työpaikka on vaikuttanut tapaturman syntyyn tapaturmatorjuntakeinojen löytämiseksi. Tutkimuksen aineistoksi valittiin kaikki vuosina 1999-2004 sattuneet työpaikkakuolemantapaukset (ns. TOT -tapaukset). Tutkimuksessa analysointiin kaikkiaan 167 TOT -raporteissa esitettyä, kuolemaan johtanutta työtapaturmatapausta, joissa oli yhteensä 171 menehtynyttä. Yhteisten työpaikkojen tapauksia oli kaikista tutkituista TOT -tapauksista lähes puolet. Yhteisten työpaikkojen tapauksiin liittyi hieman enemmän tapaturmatekijöitä kuin ei-yhteisten työpaikkojen tapauksiin. Yhteisten työpaikkojen tapaturmiin vaikutti yleensä sekä menehtyneen oman yrityksen että toisten yritysten toiminta. Oman yrityksen toiminta käsitti menehtyneen oman toiminnan lisäksi hänen työnantajansa sekä työtoveriensa toiminnan. Merkittävin näistä oli menehtyneen oma toiminta. Toisen työnantajan toiminta vaikutti vahvasti tapaturman syntymiseen joka viidennessä tapauksessa. Yhteisellä työpaikalla sattuneiden tapaturmien tapaturmatekijöistä merkittävä osa oli syntynyt jo jonkin aikaa ennen tapaturman sattumista. Tiedonkulku ja yhteistyö sekä perehdyttäminen liittyivät lähes puoleen yhteisellä työpaikalla sattuneista tapauksista. Yhteisillä työpaikoilla menehtyneet olivat enimmäkseen kokeneita ammatissaan, mutta heistä jopa viidesosa oli kokematon siinä työtehtävässä, jossa tapaturma sattui. Menehtyneillä, jotka olivat ammatissaan kokeneita, vaikutti oma toiminta merkittävästi tapaturman syntyyn silloin, kun nämä olivat toimittaja- tai aliurakointiyrityksen työntekijöitä. Kokeneiden työntekijöiden osalta pitää kiinnittää huomiota uusien ja yllättävien tilanteiden hallintaan. Toimittajien työntekijät joutuvat toimimaan yhteisellä työpaikalla usein ilman oman työnjohdon valvontaa ja ohjausta, jolloin työntekijän turvallisuuteen liittyvät päätökset perustuvat aikaisempaan kokemukseen ja käytäntöihin. Uuden tilanteen edessä voidaan tehdä ratkaisuja, joiden riskejä ei tunnisteta.

M3 - Article

VL - 21

SP - 364

EP - 369

JO - Työ ja ihminen

JF - Työ ja ihminen

SN - 0783-4098

ER -

Rantanen E, Lappalainen J, Mäkelä T, Piispanen P, Sauni S. Yhteisten työpaikkojen työtapaturmat: Mitä niistä voi oppia? Työ ja ihminen. 2009;21:364-369.