@book{cf6b38a6035d4484a66730c46bc71025,
title = "Ymp{\"a}rist{\"o}hallintaa tukevan tietopohjan kehitt{\"a}minen osana maatilojen laatuj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}: Case: Rehuohran elinkaariarviointi",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} elinkaarimetodologiaa soveltamalla ymp{\"a}rist{\"o}hallintaa tukevaa tietopohjaa osaksi maatilojen laatuj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}. Integroitu laatu- ja ymp{\"a}rist{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a} palvelisi kotimaisen elintarviketuotannon liiketoimintaketjun kehitt{\"a}mist{\"a} ja takaisi laadultaan, terveellisyydelt{\"a}{\"a}n ja ymp{\"a}rist{\"o}my{\"o}t{\"a}isyydelt{\"a}{\"a}n korkeatasoisten elintarvikkeiden tuottamista kuluttajille sek{\"a} edist{\"a}isi kotimaisen elintarviketuotannon kilpailukyky{\"a}. Elinkaariarviointia ei ole paljonkaan sovellettu maataloustuotteiden ymp{\"a}rist{\"o}kuormitusten ja -vaikutusten tutkimiseen, joten siihen liittyy useita erityiskysymyksi{\"a} ja kehitt{\"a}mistarpeita. Tutkimuksen pilottikohteena oli rehuohran tuotantoprosessi alkaen kynn{\"o}st{\"a} ja p{\"a}{\"a}tyen navettaan karjan rehuksi, ja se sis{\"a}lsi my{\"o}s mm. panostuotannon, pakkaukset ja kuljetukset. Viljatilan oletettiin sijaitsevan savimaa-alueella. Mahdolliset pohjavesikuormitukset rajattiin tutkimuksen ulkopuolelle. Energiankulutuksen ja p{\"a}{\"a}st{\"o}jen ohella tarkasteltiin vaikutuksia ilmaston l{\"a}mpenemiseen, rehev{\"o}itymiseen ja happamoitumiseen. Arvotusvaihetta ei n{\"a}iden ymp{\"a}rist{\"o}ongelmien kesken tehty. Valittujen vaikutusluokkien osalta viljelymaasta aiheutuvat kuormitukset olivat suhteellisesti keskeisin ymp{\"a}rist{\"o}kuormitusten ja -vaikutusten aiheuttaja rehuohran tuotantoketjussa. Huuhtoutumat dominoivat odotetusti rehev{\"o}itt{\"a}vi{\"a} vaikutuksia. Typpioksiduulip{\"a}{\"a}st{\"o}t viljelymaasta sek{\"a} kalkin k{\"a}yt{\"o}st{\"a} vapautuva hiilidioksidi olivat keskeisi{\"a} ilmaston l{\"a}mpenemispotentiaalin aiheuttajia. N{\"a}iden arviointiin liittyy kuitenkin ep{\"a}varmuuksia. My{\"o}s lannoitteiden valmistus todettiin rehuohran elinkaaren kannalta keskeiseksi tekij{\"a}ksi. Sen osuus prim{\"a}{\"a}rienergiakertym{\"a}st{\"a} ja ilmaston l{\"a}mpenemispotentiaalista oli suhteellisen suuri. Muita keskeisi{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}kuormitusten aiheuttajia olivat mm. viljan kuivaaminen ja ty{\"o}koneiden k{\"a}ytt{\"o}. Viljelyn v{\"a}lit{\"o}n energiankulutus oli l{\"a}hes 50 % rehuohraketjun kokonaisenergiatarpeesta. Lannoitteiden valmistusketjujen osuus kokonaisenergian kulutuksesta oli yli 40 %. Energiaintensiivisten vaiheiden ohella lannoitteista haihtuva ammoniakki oli keskeinen happamoitumista aiheuttava l{\"a}hde. Parannustoimia kannattaisikin kohdentaa maatalouspanosten mahdollisimman tehokkaaseen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, tavoitteena niiden optimointi. Energiankulutuksen v{\"a}hent{\"a}mismahdollisuuksia kannattaisi tarkastella erityisesti viljan kuivaamisessa. Lis{\"a}ksi on paljon tekij{\"o}it{\"a}, kuten torjunta-aineiden k{\"a}ytt{\"o} ja viljelytoimien vaikutukset maisemaan ja biodiversiteettiin, joiden osuutta rehuohran tuotannon ymp{\"a}rist{\"o}laatuun on vaikea arvioida ja jotka vaatisivat jatkotutkimusta. Torjunta-aineista tehtiin alustava tehoainekohtainen arviointi siit{\"a}, kuinka paljon niit{\"a} p{\"a}{\"a}tyy luontoon, mutta t{\"a}st{\"a} aiheutuvia ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksia tutkimuksessa ei arvioitu. Biodiversiteettimuutosten integroimiseksi elinkaari-tutkimukseen hahmoteltiin vaihtoehtoisia l{\"a}hestymistapoja. Elinkaarimenetelm{\"a}n kehitt{\"a}misen ohella ja siihen liittyen on tarvetta tuottaa maatalouden tuote- ja olosuhdekohtaisempia p{\"a}{\"a}st{\"o}tietoja sek{\"a} kehitt{\"a}{\"a} n{\"a}ihin liittyv{\"a}{\"a} ep{\"a}varmuuden arviointia ja hallintaa. Tuotettuja tietoja voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} maatilojen ja elintarviketuotannon tuotteiden ja prosessien kehitt{\"a}misess{\"a} sek{\"a} asiakasinformaationa. Pidemm{\"a}n aikav{\"a}lin tavoitteena on sis{\"a}llytt{\"a}{\"a} elinkaaripohjaisia tietoja my{\"o}hemmin kehitett{\"a}v{\"a}{\"a}n kansalliseen laatutietopankkiin. Pilottiversio maatilojen tiedonhallinnan ohjelmistosovelluksesta kehitettiin jo t{\"a}m{\"a}n tutkimuksen yhteydess{\"a}. Hankkeeseen osallistuvat ovat arvioineet, ettei elinkaaripohjaiselle l{\"a}hestymistavalle ole varteenotettavaa metodologista vaihtoehtoa. Kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} maatalous- ja elintarviketuotannon liiketoimintaketjujen laadun- ja ymp{\"a}rist{\"o}asioiden hallintaa systemaattisesti voidaan kilpailukyky{\"a} parantaa ja v{\"a}ltt{\"a}{\"a} lopputuotteiden arvoa heikent{\"a}v{\"a}t seikat. Saadun kokemuksen pohjalta elinkaaripohjaisten tietojen tuottamista laajennetaan elintarviketeollisuudessa.",
keywords = "agriculture, barley, quality management, environmental impacts, data systems, LCA, nutrients, climatic change, global warming, acidification",
author = "Juha-Matti Katajajuuri and Torsti Loikkanen and Katri Pahkala and Jaana Uusi-K{\"a}mpp{\"a} and Pasi Voutilainen and Sirpa Kurppa and Pirkko Laitinen and Hannu Mikkola and Tapani Kivinen and Seppo Salo",
note = "Project code: K7SU00354 ",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5675-5",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2034",
address = "Finland",
}