Ympäristöolosuhteiden vaikutus mekaanisten turvarajakytkimien luotettavuuteen

Kimmo Virolainen, Veikko Rouhiainen, Tapio Pulli, Leo Laaksonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Mekaanisten turvarajakytkimien vioittumistapoja tutkittiin vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla. Kytkimien ympäristöolosuhteita tutkittiin elintarvike-, kemian ja metalliteollisuudessa sekä kemiallisessa ja mekaanisessa puunjalostusteollisuudessa. Samalla tutkitiin, käytetäänkö turvarajakytkimia aina, kun niiden käyttö on suositeltavaa. Käytettävissä oleva tilastollinen luotettavuustieto koottiin tietopankeista. Turvarajakytkimien mahdollista testausta varten kehitettiin käyttöympäristön aiheuttamia rasituksia simuloiva testiohjelma. Tutkimuksessa ilmeni huomattavia puutteita turvarajakytkimien käytössä. Tutkituista kohteista vain vajaa puolet oli varustettu hyväksytyllä turvarajakytkimellä. Näistäkin 44 % oli asennettu niin, että kytkimen pakkoavautumismekanismi ei ollut käytössä. Jullsaisussa annetaan esimerkkejä turvarajakytkimien oikeista käyttö- ja asennus-tavoista. Turvarajakytkimien luotettavuudessa ilmeni ongelmia eniten elintarviketeollisuudessa, jossa kytkimien vioittumista aiheuttavat erityisesti laitteiden puhdistuksessa käytettävät pesuaineet ja -menetelmät.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages92
ISBN (Print)951-38-2695-3
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number660
ISSN0358-5085

Keywords

  • safety limit switches
  • reliability
  • environmental effects
  • fault analysis
  • environmental tests
  • simulation

Cite this

Virolainen, K., Rouhiainen, V., Pulli, T., & Laaksonen, L. (1987). Ympäristöolosuhteiden vaikutus mekaanisten turvarajakytkimien luotettavuuteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 660
Virolainen, Kimmo ; Rouhiainen, Veikko ; Pulli, Tapio ; Laaksonen, Leo. / Ympäristöolosuhteiden vaikutus mekaanisten turvarajakytkimien luotettavuuteen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 92 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 660).
@book{95306c0945af4bb797e5206a3180b944,
title = "Ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteiden vaikutus mekaanisten turvarajakytkimien luotettavuuteen",
abstract = "Mekaanisten turvarajakytkimien vioittumistapoja tutkittiin vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla. Kytkimien ymp{\"a}rist{\"o}olosuhteita tutkittiin elintarvike-, kemian ja metalliteollisuudessa sek{\"a} kemiallisessa ja mekaanisessa puunjalostusteollisuudessa. Samalla tutkitiin, k{\"a}ytet{\"a}{\"a}nk{\"o} turvarajakytkimia aina, kun niiden k{\"a}ytt{\"o} on suositeltavaa. K{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} oleva tilastollinen luotettavuustieto koottiin tietopankeista. Turvarajakytkimien mahdollista testausta varten kehitettiin k{\"a}ytt{\"o}ymp{\"a}rist{\"o}n aiheuttamia rasituksia simuloiva testiohjelma. Tutkimuksessa ilmeni huomattavia puutteita turvarajakytkimien k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Tutkituista kohteista vain vajaa puolet oli varustettu hyv{\"a}ksytyll{\"a} turvarajakytkimell{\"a}. N{\"a}ist{\"a}kin 44 {\%} oli asennettu niin, ett{\"a} kytkimen pakkoavautumismekanismi ei ollut k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Jullsaisussa annetaan esimerkkej{\"a} turvarajakytkimien oikeista k{\"a}ytt{\"o}- ja asennus-tavoista. Turvarajakytkimien luotettavuudessa ilmeni ongelmia eniten elintarviketeollisuudessa, jossa kytkimien vioittumista aiheuttavat erityisesti laitteiden puhdistuksessa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t pesuaineet ja -menetelm{\"a}t.",
keywords = "safety limit switches, reliability, environmental effects, fault analysis, environmental tests, simulation",
author = "Kimmo Virolainen and Veikko Rouhiainen and Tapio Pulli and Leo Laaksonen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2695-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "660",
address = "Finland",

}

Virolainen, K, Rouhiainen, V, Pulli, T & Laaksonen, L 1987, Ympäristöolosuhteiden vaikutus mekaanisten turvarajakytkimien luotettavuuteen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 660, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ympäristöolosuhteiden vaikutus mekaanisten turvarajakytkimien luotettavuuteen. / Virolainen, Kimmo; Rouhiainen, Veikko; Pulli, Tapio; Laaksonen, Leo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 92 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 660).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ympäristöolosuhteiden vaikutus mekaanisten turvarajakytkimien luotettavuuteen

AU - Virolainen, Kimmo

AU - Rouhiainen, Veikko

AU - Pulli, Tapio

AU - Laaksonen, Leo

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Mekaanisten turvarajakytkimien vioittumistapoja tutkittiin vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla. Kytkimien ympäristöolosuhteita tutkittiin elintarvike-, kemian ja metalliteollisuudessa sekä kemiallisessa ja mekaanisessa puunjalostusteollisuudessa. Samalla tutkitiin, käytetäänkö turvarajakytkimia aina, kun niiden käyttö on suositeltavaa. Käytettävissä oleva tilastollinen luotettavuustieto koottiin tietopankeista. Turvarajakytkimien mahdollista testausta varten kehitettiin käyttöympäristön aiheuttamia rasituksia simuloiva testiohjelma. Tutkimuksessa ilmeni huomattavia puutteita turvarajakytkimien käytössä. Tutkituista kohteista vain vajaa puolet oli varustettu hyväksytyllä turvarajakytkimellä. Näistäkin 44 % oli asennettu niin, että kytkimen pakkoavautumismekanismi ei ollut käytössä. Jullsaisussa annetaan esimerkkejä turvarajakytkimien oikeista käyttö- ja asennus-tavoista. Turvarajakytkimien luotettavuudessa ilmeni ongelmia eniten elintarviketeollisuudessa, jossa kytkimien vioittumista aiheuttavat erityisesti laitteiden puhdistuksessa käytettävät pesuaineet ja -menetelmät.

AB - Mekaanisten turvarajakytkimien vioittumistapoja tutkittiin vioittumis- ja vaikutusanalyysin avulla. Kytkimien ympäristöolosuhteita tutkittiin elintarvike-, kemian ja metalliteollisuudessa sekä kemiallisessa ja mekaanisessa puunjalostusteollisuudessa. Samalla tutkitiin, käytetäänkö turvarajakytkimia aina, kun niiden käyttö on suositeltavaa. Käytettävissä oleva tilastollinen luotettavuustieto koottiin tietopankeista. Turvarajakytkimien mahdollista testausta varten kehitettiin käyttöympäristön aiheuttamia rasituksia simuloiva testiohjelma. Tutkimuksessa ilmeni huomattavia puutteita turvarajakytkimien käytössä. Tutkituista kohteista vain vajaa puolet oli varustettu hyväksytyllä turvarajakytkimellä. Näistäkin 44 % oli asennettu niin, että kytkimen pakkoavautumismekanismi ei ollut käytössä. Jullsaisussa annetaan esimerkkejä turvarajakytkimien oikeista käyttö- ja asennus-tavoista. Turvarajakytkimien luotettavuudessa ilmeni ongelmia eniten elintarviketeollisuudessa, jossa kytkimien vioittumista aiheuttavat erityisesti laitteiden puhdistuksessa käytettävät pesuaineet ja -menetelmät.

KW - safety limit switches

KW - reliability

KW - environmental effects

KW - fault analysis

KW - environmental tests

KW - simulation

M3 - Report

SN - 951-38-2695-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Ympäristöolosuhteiden vaikutus mekaanisten turvarajakytkimien luotettavuuteen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Virolainen K, Rouhiainen V, Pulli T, Laaksonen L. Ympäristöolosuhteiden vaikutus mekaanisten turvarajakytkimien luotettavuuteen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 92 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 660).