Ympäristöturvallisuus: Ympäristöriskien arvioinnin osaaminen ja haasteet

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena oli: määritellä ympäristöriskien arvioinnin sisältö ympäristöturvallisuuden toimintakentässä selvittää VTT:n sisäinen ympäristöriskien arviointiin liittyvä osaaminen ja kehittymishaasteet tunnistaa ympäristöriskien arvioinnin ja ympäristöturvallisuuden tutkimukseen ja soveltamiseen liittyvät tulevaisuuden tarpeet ja tarpeiden aiheuttamat kehittymishaasteet. Ympäristöriskien arvioinnilla tarkoitetaan haittalähteen/vaaran tunnistamisen, altistus-reitin/kulkeutumisen ja altistujien/vastaanottavan ympäristön määrittämisen sekä riskien merkityksen arvioinnin ja riskien hallinnan suunnittelun muodostamaa prosessia. VTT:ssä on ennakko-odotusten mukaisesti paljon osaamista, jota voidaan hyödyntää ympäristöriskien arvioinnissa. Riskien arvioinnin kvalitatiivisten ja kvantitatiivisten menetelmien kehittäminen ja soveltaminen ovat VTT:n vahvoja osaamisalueita. Lisäksi yksittäisistä osaamisalueista VTT:ssä korostuu maaperämallinnuksen osaaminen. Sen sijaan ilma- ja vesipuolen osaaminen ei ole vahvaa VTT:ssä, joten siihen liittyvät tiedon ja osaamisen tarpeet kannattaa hankkia VTT:n ulkopuolisten osaajien kanssa verkottumalla. Tutkimuksen tuloksena on ymmärretty, että ympäristöriskien arvioinnin keskeisiä haasteita ovat: olemassa olevan tiedon (erityisesti mallintamisen, mittauksen ja monitoroinnin sekä annos-vastetiedon) hyödyntäminen ympäristöriskien arvioinnissa monialainen asiantuntijayhteistyö riskien arvioinnissa ympäristöriskien merkityksen arvioinnin kehittäminen ympäristöriskien arvioinnin tulosten hyödyntäminen yritysten ja muiden organisaatioi-den päätöksenteossa. Selvityksen johtopäätöksenä suositellaan ympäristöriskien arvioinnin kokonaisuuden kehittämistä erillisen tutkimuksen hankekokonaisuuden avulla. Tutkimushankkeen yhteydessä pystyttäisiin kokoamaan todellinen osaaminen VTT:n sisältä ja ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta ja soveltamaan olemassa olevaa tietoa konkreettisissa riskin arvioinnin tapauksissa. Käytännön työ loisi toimintatapoja tiedon löytymiseen ja hyödyntämiseen. Tämä on tärkeää, koska odotettavissa on, että erityisesti lainsäädännön vaatimusten kautta ympäristöriskien arvioinnista muodostuu nykyistä suuremmassa määrin rutiininomaista toimintaa, jolloin valmis toimintapa on hyödyllinen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages51
ISBN (Electronic)978-951-38-6903-8
ISBN (Print)978-951-38-6902-1
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2374
ISSN1235-0605

Fingerprint

Safety

Keywords

  • risk assessment
  • risk analysis
  • environmental risk
  • competence
  • future
  • roadmap
  • foresight

Cite this

Wessberg, N. (2007). Ympäristöturvallisuus: Ympäristöriskien arvioinnin osaaminen ja haasteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2374
Wessberg, Nina. / Ympäristöturvallisuus : Ympäristöriskien arvioinnin osaaminen ja haasteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2374).
@book{11908ca8228a453ba3b8e0122179a038,
title = "Ymp{\"a}rist{\"o}turvallisuus: Ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnin osaaminen ja haasteet",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena oli: m{\"a}{\"a}ritell{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnin sis{\"a}lt{\"o} ymp{\"a}rist{\"o}turvallisuuden toimintakent{\"a}ss{\"a} selvitt{\"a}{\"a} VTT:n sis{\"a}inen ymp{\"a}rist{\"o}riskien arviointiin liittyv{\"a} osaaminen ja kehittymishaasteet tunnistaa ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnin ja ymp{\"a}rist{\"o}turvallisuuden tutkimukseen ja soveltamiseen liittyv{\"a}t tulevaisuuden tarpeet ja tarpeiden aiheuttamat kehittymishaasteet. Ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnilla tarkoitetaan haittal{\"a}hteen/vaaran tunnistamisen, altistus-reitin/kulkeutumisen ja altistujien/vastaanottavan ymp{\"a}rist{\"o}n m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misen sek{\"a} riskien merkityksen arvioinnin ja riskien hallinnan suunnittelun muodostamaa prosessia. VTT:ss{\"a} on ennakko-odotusten mukaisesti paljon osaamista, jota voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnissa. Riskien arvioinnin kvalitatiivisten ja kvantitatiivisten menetelmien kehitt{\"a}minen ja soveltaminen ovat VTT:n vahvoja osaamisalueita. Lis{\"a}ksi yksitt{\"a}isist{\"a} osaamisalueista VTT:ss{\"a} korostuu maaper{\"a}mallinnuksen osaaminen. Sen sijaan ilma- ja vesipuolen osaaminen ei ole vahvaa VTT:ss{\"a}, joten siihen liittyv{\"a}t tiedon ja osaamisen tarpeet kannattaa hankkia VTT:n ulkopuolisten osaajien kanssa verkottumalla. Tutkimuksen tuloksena on ymm{\"a}rretty, ett{\"a} ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnin keskeisi{\"a} haasteita ovat: olemassa olevan tiedon (erityisesti mallintamisen, mittauksen ja monitoroinnin sek{\"a} annos-vastetiedon) hy{\"o}dynt{\"a}minen ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnissa monialainen asiantuntijayhteisty{\"o} riskien arvioinnissa ymp{\"a}rist{\"o}riskien merkityksen arvioinnin kehitt{\"a}minen ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnin tulosten hy{\"o}dynt{\"a}minen yritysten ja muiden organisaatioi-den p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa. Selvityksen johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksen{\"a} suositellaan ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnin kokonaisuuden kehitt{\"a}mist{\"a} erillisen tutkimuksen hankekokonaisuuden avulla. Tutkimushankkeen yhteydess{\"a} pystytt{\"a}isiin kokoamaan todellinen osaaminen VTT:n sis{\"a}lt{\"a} ja ulkopuolisilta yhteisty{\"o}kumppaneilta ja soveltamaan olemassa olevaa tietoa konkreettisissa riskin arvioinnin tapauksissa. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n ty{\"o} loisi toimintatapoja tiedon l{\"o}ytymiseen ja hy{\"o}dynt{\"a}miseen. T{\"a}m{\"a} on t{\"a}rke{\"a}{\"a}, koska odotettavissa on, ett{\"a} erityisesti lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}n vaatimusten kautta ymp{\"a}rist{\"o}riskien arvioinnista muodostuu nykyist{\"a} suuremmassa m{\"a}{\"a}rin rutiininomaista toimintaa, jolloin valmis toimintapa on hy{\"o}dyllinen.",
keywords = "risk assessment, risk analysis, environmental risk, competence, future, roadmap, foresight",
author = "Nina Wessberg",
note = "Project code: 3666",
year = "2007",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-6902-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2374",
address = "Finland",

}

Wessberg, N 2007, Ympäristöturvallisuus: Ympäristöriskien arvioinnin osaaminen ja haasteet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2374, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ympäristöturvallisuus : Ympäristöriskien arvioinnin osaaminen ja haasteet. / Wessberg, Nina.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2374).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ympäristöturvallisuus

T2 - Ympäristöriskien arvioinnin osaaminen ja haasteet

AU - Wessberg, Nina

N1 - Project code: 3666

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - Tutkimuksen tavoitteena oli: määritellä ympäristöriskien arvioinnin sisältö ympäristöturvallisuuden toimintakentässä selvittää VTT:n sisäinen ympäristöriskien arviointiin liittyvä osaaminen ja kehittymishaasteet tunnistaa ympäristöriskien arvioinnin ja ympäristöturvallisuuden tutkimukseen ja soveltamiseen liittyvät tulevaisuuden tarpeet ja tarpeiden aiheuttamat kehittymishaasteet. Ympäristöriskien arvioinnilla tarkoitetaan haittalähteen/vaaran tunnistamisen, altistus-reitin/kulkeutumisen ja altistujien/vastaanottavan ympäristön määrittämisen sekä riskien merkityksen arvioinnin ja riskien hallinnan suunnittelun muodostamaa prosessia. VTT:ssä on ennakko-odotusten mukaisesti paljon osaamista, jota voidaan hyödyntää ympäristöriskien arvioinnissa. Riskien arvioinnin kvalitatiivisten ja kvantitatiivisten menetelmien kehittäminen ja soveltaminen ovat VTT:n vahvoja osaamisalueita. Lisäksi yksittäisistä osaamisalueista VTT:ssä korostuu maaperämallinnuksen osaaminen. Sen sijaan ilma- ja vesipuolen osaaminen ei ole vahvaa VTT:ssä, joten siihen liittyvät tiedon ja osaamisen tarpeet kannattaa hankkia VTT:n ulkopuolisten osaajien kanssa verkottumalla. Tutkimuksen tuloksena on ymmärretty, että ympäristöriskien arvioinnin keskeisiä haasteita ovat: olemassa olevan tiedon (erityisesti mallintamisen, mittauksen ja monitoroinnin sekä annos-vastetiedon) hyödyntäminen ympäristöriskien arvioinnissa monialainen asiantuntijayhteistyö riskien arvioinnissa ympäristöriskien merkityksen arvioinnin kehittäminen ympäristöriskien arvioinnin tulosten hyödyntäminen yritysten ja muiden organisaatioi-den päätöksenteossa. Selvityksen johtopäätöksenä suositellaan ympäristöriskien arvioinnin kokonaisuuden kehittämistä erillisen tutkimuksen hankekokonaisuuden avulla. Tutkimushankkeen yhteydessä pystyttäisiin kokoamaan todellinen osaaminen VTT:n sisältä ja ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta ja soveltamaan olemassa olevaa tietoa konkreettisissa riskin arvioinnin tapauksissa. Käytännön työ loisi toimintatapoja tiedon löytymiseen ja hyödyntämiseen. Tämä on tärkeää, koska odotettavissa on, että erityisesti lainsäädännön vaatimusten kautta ympäristöriskien arvioinnista muodostuu nykyistä suuremmassa määrin rutiininomaista toimintaa, jolloin valmis toimintapa on hyödyllinen.

AB - Tutkimuksen tavoitteena oli: määritellä ympäristöriskien arvioinnin sisältö ympäristöturvallisuuden toimintakentässä selvittää VTT:n sisäinen ympäristöriskien arviointiin liittyvä osaaminen ja kehittymishaasteet tunnistaa ympäristöriskien arvioinnin ja ympäristöturvallisuuden tutkimukseen ja soveltamiseen liittyvät tulevaisuuden tarpeet ja tarpeiden aiheuttamat kehittymishaasteet. Ympäristöriskien arvioinnilla tarkoitetaan haittalähteen/vaaran tunnistamisen, altistus-reitin/kulkeutumisen ja altistujien/vastaanottavan ympäristön määrittämisen sekä riskien merkityksen arvioinnin ja riskien hallinnan suunnittelun muodostamaa prosessia. VTT:ssä on ennakko-odotusten mukaisesti paljon osaamista, jota voidaan hyödyntää ympäristöriskien arvioinnissa. Riskien arvioinnin kvalitatiivisten ja kvantitatiivisten menetelmien kehittäminen ja soveltaminen ovat VTT:n vahvoja osaamisalueita. Lisäksi yksittäisistä osaamisalueista VTT:ssä korostuu maaperämallinnuksen osaaminen. Sen sijaan ilma- ja vesipuolen osaaminen ei ole vahvaa VTT:ssä, joten siihen liittyvät tiedon ja osaamisen tarpeet kannattaa hankkia VTT:n ulkopuolisten osaajien kanssa verkottumalla. Tutkimuksen tuloksena on ymmärretty, että ympäristöriskien arvioinnin keskeisiä haasteita ovat: olemassa olevan tiedon (erityisesti mallintamisen, mittauksen ja monitoroinnin sekä annos-vastetiedon) hyödyntäminen ympäristöriskien arvioinnissa monialainen asiantuntijayhteistyö riskien arvioinnissa ympäristöriskien merkityksen arvioinnin kehittäminen ympäristöriskien arvioinnin tulosten hyödyntäminen yritysten ja muiden organisaatioi-den päätöksenteossa. Selvityksen johtopäätöksenä suositellaan ympäristöriskien arvioinnin kokonaisuuden kehittämistä erillisen tutkimuksen hankekokonaisuuden avulla. Tutkimushankkeen yhteydessä pystyttäisiin kokoamaan todellinen osaaminen VTT:n sisältä ja ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta ja soveltamaan olemassa olevaa tietoa konkreettisissa riskin arvioinnin tapauksissa. Käytännön työ loisi toimintatapoja tiedon löytymiseen ja hyödyntämiseen. Tämä on tärkeää, koska odotettavissa on, että erityisesti lainsäädännön vaatimusten kautta ympäristöriskien arvioinnista muodostuu nykyistä suuremmassa määrin rutiininomaista toimintaa, jolloin valmis toimintapa on hyödyllinen.

KW - risk assessment

KW - risk analysis

KW - environmental risk

KW - competence

KW - future

KW - roadmap

KW - foresight

M3 - Report

SN - 978-951-38-6902-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ympäristöturvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Wessberg N. Ympäristöturvallisuus: Ympäristöriskien arvioinnin osaaminen ja haasteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 51 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2374).