Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit

Mika Tulimaa, Leif Wirtanen, Erika Holt, Heikki Kukko, Vesa Penttala

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit -tutkimuksessa pyrittiin samanaikaisesti optimoimaan betonin ympäristöystävällisyys, taloudellisuus ja säilyvyys. Tähän tavoitteeseen voidaan päästä hyödyntämällä muun teollisuuden sivutuotteita, joiden hinta ja ympäristövaikutus ovat sementin vastaavia pienemmät. Käytetyt sivutuotteet olivat lentotuhka ja masuunikuona. Näiden vaikutusta mm. betonin säilyvyyteen on tutkittu aikaisemminkin, mutta tutkimusta, jossa kaikki kolme ominaisuutta ovat yhtä aikaa voimassa, ei ole Suomessa tässä laajuudessa tehty. Tutkimus oli jaettu neljään osakokonaisuuteen, jotka olivat: tietopankkiaineiston ja käytännön rakenteiden rakennenäytteiden kerääminen; materiaalitutkimukset; laboratoriossa tehtävät säilyvyyskokeet ja kenttäkokeet. Tutkimukseen sisällytettävät betonit puolestaan jaettiin valmisbetoniin, elementtibetoniin sekä jäykkiin massoihin. Tutkimustulokset osoittavat, että jopa suurien seosainemäärien käyttö betonissa on mahdollista ilman, että betonin säilyvyys vaarantuu. Tulosten perusteella voidaan kuitenkin havaita myös, että suuria seosainemääriä käytettäessä betonin säilyvyyden epävarmuustekijät voivat lisääntyä. Esimerkiksi suurten seosainemäärien betonien huokostaminen ei ole yhtä helppoa kuin portlandsementti-betonin huokostaminen. Tutkimuksessa osoitettiin lisäksi eri pakkasenkestävyyskokeiden ja eri huokosanalyysimenetelmien keskinäinen korrelaatio ja soveltuvuus betonin pakkasenkestävyyden arviointiin sekä kiihdytettyjen laboratoriokokeiden ja kenttäkokeiden välinen yhteys pakkasen-kestävyyden osalta. Ympäristöystävällisten, hyvät säilyvyysominaisuudet omaavien ja taloudellisten betonien kehittäminen on kuitenkin aina rakenne- ja tuotekohtainen tehtävä, joka on osa yrityksen tuotekehitystyötä. Tämä tutkimus antaa perusteita ja lisäinformaatiota tämän tuotekehitystyön pohjaksi.
Original languageFinnish
Pages (from-to)51-55
JournalBetoni
Issue number1
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Keywords

  • concrete
  • durability
  • mineral additives
  • frost resistance
  • field station

Cite this

Tulimaa, M., Wirtanen, L., Holt, E., Kukko, H., & Penttala, V. (2005). Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit. Betoni, (1), 51-55.
Tulimaa, Mika ; Wirtanen, Leif ; Holt, Erika ; Kukko, Heikki ; Penttala, Vesa. / Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit. In: Betoni. 2005 ; No. 1. pp. 51-55.
@article{ab5ed55f666e4cdca8388ff67e961544,
title = "Ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}lliset ja hyvin s{\"a}ilyv{\"a}t betonit",
abstract = "Ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}lliset ja hyvin s{\"a}ilyv{\"a}t betonit -tutkimuksessa pyrittiin samanaikaisesti optimoimaan betonin ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisyys, taloudellisuus ja s{\"a}ilyvyys. T{\"a}h{\"a}n tavoitteeseen voidaan p{\"a}{\"a}st{\"a} hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}ll{\"a} muun teollisuuden sivutuotteita, joiden hinta ja ymp{\"a}rist{\"o}vaikutus ovat sementin vastaavia pienemm{\"a}t. K{\"a}ytetyt sivutuotteet olivat lentotuhka ja masuunikuona. N{\"a}iden vaikutusta mm. betonin s{\"a}ilyvyyteen on tutkittu aikaisemminkin, mutta tutkimusta, jossa kaikki kolme ominaisuutta ovat yht{\"a} aikaa voimassa, ei ole Suomessa t{\"a}ss{\"a} laajuudessa tehty. Tutkimus oli jaettu nelj{\"a}{\"a}n osakokonaisuuteen, jotka olivat: tietopankkiaineiston ja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n rakenteiden rakennen{\"a}ytteiden ker{\"a}{\"a}minen; materiaalitutkimukset; laboratoriossa teht{\"a}v{\"a}t s{\"a}ilyvyyskokeet ja kentt{\"a}kokeet. Tutkimukseen sis{\"a}llytett{\"a}v{\"a}t betonit puolestaan jaettiin valmisbetoniin, elementtibetoniin sek{\"a} j{\"a}ykkiin massoihin. Tutkimustulokset osoittavat, ett{\"a} jopa suurien seosainem{\"a}{\"a}rien k{\"a}ytt{\"o} betonissa on mahdollista ilman, ett{\"a} betonin s{\"a}ilyvyys vaarantuu. Tulosten perusteella voidaan kuitenkin havaita my{\"o}s, ett{\"a} suuria seosainem{\"a}{\"a}ri{\"a} k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} betonin s{\"a}ilyvyyden ep{\"a}varmuustekij{\"a}t voivat lis{\"a}{\"a}nty{\"a}. Esimerkiksi suurten seosainem{\"a}{\"a}rien betonien huokostaminen ei ole yht{\"a} helppoa kuin portlandsementti-betonin huokostaminen. Tutkimuksessa osoitettiin lis{\"a}ksi eri pakkasenkest{\"a}vyyskokeiden ja eri huokosanalyysimenetelmien keskin{\"a}inen korrelaatio ja soveltuvuus betonin pakkasenkest{\"a}vyyden arviointiin sek{\"a} kiihdytettyjen laboratoriokokeiden ja kentt{\"a}kokeiden v{\"a}linen yhteys pakkasen-kest{\"a}vyyden osalta. Ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisten, hyv{\"a}t s{\"a}ilyvyysominaisuudet omaavien ja taloudellisten betonien kehitt{\"a}minen on kuitenkin aina rakenne- ja tuotekohtainen teht{\"a}v{\"a}, joka on osa yrityksen tuotekehitysty{\"o}t{\"a}. T{\"a}m{\"a} tutkimus antaa perusteita ja lis{\"a}informaatiota t{\"a}m{\"a}n tuotekehitysty{\"o}n pohjaksi.",
keywords = "concrete, durability, mineral additives, frost resistance, field station",
author = "Mika Tulimaa and Leif Wirtanen and Erika Holt and Heikki Kukko and Vesa Penttala",
note = "Project code: R1SU01005",
year = "2005",
language = "Finnish",
pages = "51--55",
journal = "Betoni",
issn = "1235-2136",
number = "1",

}

Tulimaa, M, Wirtanen, L, Holt, E, Kukko, H & Penttala, V 2005, 'Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit', Betoni, no. 1, pp. 51-55.

Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit. / Tulimaa, Mika; Wirtanen, Leif; Holt, Erika; Kukko, Heikki; Penttala, Vesa.

In: Betoni, No. 1, 2005, p. 51-55.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit

AU - Tulimaa, Mika

AU - Wirtanen, Leif

AU - Holt, Erika

AU - Kukko, Heikki

AU - Penttala, Vesa

N1 - Project code: R1SU01005

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit -tutkimuksessa pyrittiin samanaikaisesti optimoimaan betonin ympäristöystävällisyys, taloudellisuus ja säilyvyys. Tähän tavoitteeseen voidaan päästä hyödyntämällä muun teollisuuden sivutuotteita, joiden hinta ja ympäristövaikutus ovat sementin vastaavia pienemmät. Käytetyt sivutuotteet olivat lentotuhka ja masuunikuona. Näiden vaikutusta mm. betonin säilyvyyteen on tutkittu aikaisemminkin, mutta tutkimusta, jossa kaikki kolme ominaisuutta ovat yhtä aikaa voimassa, ei ole Suomessa tässä laajuudessa tehty. Tutkimus oli jaettu neljään osakokonaisuuteen, jotka olivat: tietopankkiaineiston ja käytännön rakenteiden rakennenäytteiden kerääminen; materiaalitutkimukset; laboratoriossa tehtävät säilyvyyskokeet ja kenttäkokeet. Tutkimukseen sisällytettävät betonit puolestaan jaettiin valmisbetoniin, elementtibetoniin sekä jäykkiin massoihin. Tutkimustulokset osoittavat, että jopa suurien seosainemäärien käyttö betonissa on mahdollista ilman, että betonin säilyvyys vaarantuu. Tulosten perusteella voidaan kuitenkin havaita myös, että suuria seosainemääriä käytettäessä betonin säilyvyyden epävarmuustekijät voivat lisääntyä. Esimerkiksi suurten seosainemäärien betonien huokostaminen ei ole yhtä helppoa kuin portlandsementti-betonin huokostaminen. Tutkimuksessa osoitettiin lisäksi eri pakkasenkestävyyskokeiden ja eri huokosanalyysimenetelmien keskinäinen korrelaatio ja soveltuvuus betonin pakkasenkestävyyden arviointiin sekä kiihdytettyjen laboratoriokokeiden ja kenttäkokeiden välinen yhteys pakkasen-kestävyyden osalta. Ympäristöystävällisten, hyvät säilyvyysominaisuudet omaavien ja taloudellisten betonien kehittäminen on kuitenkin aina rakenne- ja tuotekohtainen tehtävä, joka on osa yrityksen tuotekehitystyötä. Tämä tutkimus antaa perusteita ja lisäinformaatiota tämän tuotekehitystyön pohjaksi.

AB - Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit -tutkimuksessa pyrittiin samanaikaisesti optimoimaan betonin ympäristöystävällisyys, taloudellisuus ja säilyvyys. Tähän tavoitteeseen voidaan päästä hyödyntämällä muun teollisuuden sivutuotteita, joiden hinta ja ympäristövaikutus ovat sementin vastaavia pienemmät. Käytetyt sivutuotteet olivat lentotuhka ja masuunikuona. Näiden vaikutusta mm. betonin säilyvyyteen on tutkittu aikaisemminkin, mutta tutkimusta, jossa kaikki kolme ominaisuutta ovat yhtä aikaa voimassa, ei ole Suomessa tässä laajuudessa tehty. Tutkimus oli jaettu neljään osakokonaisuuteen, jotka olivat: tietopankkiaineiston ja käytännön rakenteiden rakennenäytteiden kerääminen; materiaalitutkimukset; laboratoriossa tehtävät säilyvyyskokeet ja kenttäkokeet. Tutkimukseen sisällytettävät betonit puolestaan jaettiin valmisbetoniin, elementtibetoniin sekä jäykkiin massoihin. Tutkimustulokset osoittavat, että jopa suurien seosainemäärien käyttö betonissa on mahdollista ilman, että betonin säilyvyys vaarantuu. Tulosten perusteella voidaan kuitenkin havaita myös, että suuria seosainemääriä käytettäessä betonin säilyvyyden epävarmuustekijät voivat lisääntyä. Esimerkiksi suurten seosainemäärien betonien huokostaminen ei ole yhtä helppoa kuin portlandsementti-betonin huokostaminen. Tutkimuksessa osoitettiin lisäksi eri pakkasenkestävyyskokeiden ja eri huokosanalyysimenetelmien keskinäinen korrelaatio ja soveltuvuus betonin pakkasenkestävyyden arviointiin sekä kiihdytettyjen laboratoriokokeiden ja kenttäkokeiden välinen yhteys pakkasen-kestävyyden osalta. Ympäristöystävällisten, hyvät säilyvyysominaisuudet omaavien ja taloudellisten betonien kehittäminen on kuitenkin aina rakenne- ja tuotekohtainen tehtävä, joka on osa yrityksen tuotekehitystyötä. Tämä tutkimus antaa perusteita ja lisäinformaatiota tämän tuotekehitystyön pohjaksi.

KW - concrete

KW - durability

KW - mineral additives

KW - frost resistance

KW - field station

M3 - Article

SP - 51

EP - 55

JO - Betoni

JF - Betoni

SN - 1235-2136

IS - 1

ER -

Tulimaa M, Wirtanen L, Holt E, Kukko H, Penttala V. Ympäristöystävälliset ja hyvin säilyvät betonit. Betoni. 2005;(1):51-55.